Манул – кіт, та не той! | Мур ТВ

опис манула

Його відкрив і представив світу німецький натіст Пітер Паласс, який знайшов хижака в 1776 році недалеко від Каспійського моря, завдяки чому звір отримав своє друге ім’я – Pallas’s cat (Палласом кіт).

Зовнішній вигляд

Манул визнаний найдрібнішої дикою кішкою, що мешкає на пострадянському просторі. При своїй півметрової довжини і вазі 2-5 кг він нагадував би звичайного кота, якби не характерна сувора зовнішність і пишний хутро, що надає йому надмірну масивність.

За однією з гіпотез, манул знаходиться в близькій спорідненості з перськими кішками, що мають такі ж округлі обриси, пухнасту шерсть і незвичайну (уплощенную) форму голови. За її боків розташовані широкі вуха з баками з довгого волосся, що йдуть в сторони.

У манула не 30 (як у більшості котячих), а 28 зубів, де ікла втричі довше, ніж у домашньої кішки. Очі забезпечені розвиненими Мигальна перетинками: вони виступають в ролі третього століття, оберігаючи рогівку від пересихання і травм.

Стародавні представники сімейства котячих

Своєрідний характер і лютий, пропалює погляд – ось що найбільше приваблює в манула. Подивившись на фотографії цих диких котів, можна зрозуміти, чому їх так люблять.

Первісна суворість, мабуть, передалася манула від предків. Ці коти – одні з найдавніших тварин на Землі, які живуть на планеті понад 12 мільйонів років.

Вчені запевняють, що за цей час зовнішній вигляд диких котів і їх повадки практично не змінилися. Це пов’язано з тим, що мешкають манули відокремлено, в малонаселених місцевостях. Будинком диким котам служать степу, передгір’я, гірські височини Кавказу, Забайкалля, Сибіру, ​​Монголії, Тибету і Китаю.

Ареал, місця проживання

Палласом кіт поширений досить широко – в Центральній і Середній Азії, на півдні Сибіру (від узбережжя Каспійського моря до Забайкалля). Манул населяє Закавказзі, Монголію, Західний Китай і Тибет, а також Афганістан, Іран і Пакистан.

У нашій країні таких зон три (східна, забайкальська і тувіно-алтайська), причому допускається відсутність розриву між другою і третьою:

  • східна – степи Читинської області (між Шилко і Аргун) до Онона на заході;
  • забайкальська – в межах лісостепових і степових районів Бурятії (Джидинского, Селенгінського і Іволгинського) до широти Улан-Уде;
  • тувіно-алтайська – крайній південний схід Тиви і Алтаю.

Манул шукає скельні виходи і широкі ділянки з чагарниковими заростями, де міг би ховатися вдень, через що прив’язаний до певних ландшафтам – дрібним сопках, горам (з пов’язаними рівнинами) і гірським кряжам, підніжжя і відрогів хребтів.

раціон манула

Меню Палласова кота не вражає різноманітністю – це дрібні гризуни і зрідка невеликі пернаті. Розорювання степів під сільськогосподарські угіддя (в плані видобутку живності) виглядає двояко: з одного боку гризуни намагаються покинути ці місця, з іншого боку – вони починають накопичуватися біля тваринницьких стоянок і швидше виявляються манулом.

Манул чекає жертву біля нір або каменів: якщо нора неглибока, видряпує нещасного лапою.

Манули – зникаючий вид

Проіснувавши на землі мільйони років, в наше століття манули виявилися на межі вимирання. Вони занесені до Червоної книги України, Казахстану, Киргизії, Монголії та Китаю. Порахувати тварин дуже важко. На початку 2000-х їх чисельність в Україні оцінювали в 3 – 3,6 тисячі особин.

Причини вимирання банальні: пухнастих звірів заради хутра вбивають браконьєри, манули часто потрапляють в капкани, розставлені на зайців і лисиць, а також гинуть під час нападу хижаків, пастуших і здичавілих собак.

Розмноження і потомство

Манул розмножується раз на рік. Гон припадає на лютий – березень. Шлюбний поклик самця нагадує щось середнє між тихим гавкотом і совиним криком. Еструс у самки триває недовго, приблизно 42 години. При настанні гону зацікавленість до самки, готової до спаровування, виявляють кілька партнерів, періодично затівають жорстокі бійки.

Вагітність триває від 66 до 75 днів (в середньому 60), і плямисті кошенята народжуються в квітні – травні або в кінці травня – червні. У виводку зазвичай 3-5 сліпих дитинчат, але може бути один або семеро.

Кожен новонароджений важить від 0,3 до 0,4 кг при довжині близько 12 см. Кошенята відкривають очі через 10-12 діб і змінюють шерсть в 2-місячному віці, коли важать вже 0,5-0,6 кг. Після досягнення 3-4 місяців молодняк приступає до полювання.

природні вороги

У манула чимало недоброзичливців, як відкритих ворогів, так і харчових конкурентів. До останніх віднесені хижі птахи, корсак, світлий тхір і звичайна лисиця.

До стану природних ворогів манула належать:

  • (Розмножилися останнім часом);
  • собаки (бродячі і пастуші), що чекають манулов близько загонів для худоби;
  • ;
  • ;
  • браконьєри.

Манул важкий і недостатньо жвавий, щоб відірватися від цілеспрямованого переслідування. Він намагається врятуватися втечею, щоб дістатися до рятівної нори або зачаїтися між каменів, але якщо маневр не вдається, повертається мордою до супротивника (сідає або лягає).

У такому положенні хижак стає легкою здобиччю великої собаки чи мисливця. Манула можна застати зненацька і пізно вночі, засліпивши автомобільними фарами: кіт ніколи не біжить, а намагається сховатися, що часто стоїть йому життя.

Популяція і статус виду

Манул – справжній майстер пряток і маскування на місцевості. Відчувши людини, він завмирає і сидить годинами, не ворухнувшись, зливаючись за кольором з навколишнім пейзажем.

На початку нинішнього століття, як припускають біологи, сумарна кількість манулов в нашій країні становило від 3 до 3,65 тис. Особин. Поголів’я манула продовжує скорочуватися, в тому числі і на територіях, що охороняються: в деяких районах він зник майже повністю.

В окремих місцевостях максимальна щільність хижаків дорівнює 2,5-3 дорослих тварин на 10 км. На спад популяції впливають як антропогенні, так і інші фактори:

  • браконьєрське видобуток заради хутра;
  • масове застосування петель / капканів для вилову лисиць і зайців;
  • безприв’язне утримання собак;
  • скорочення кормової бази (через знижену відтворення гризунів, включаючи бабаків);
  • багатосніжні зими і довгий ожеледь;
  • загибель від інфекцій.

Років п’ять тому природний біосферний заповідник «Даурский» отримав грант від Російського географічного товариства, виділений на програму «Збереження манула в Забайкаллі». Її мета – добути актуальну інформацію про райони проживання і пересування манулов, дати оцінку ступеня виживання молодняка і дорослих тварин.

Ссылка на основную публикацию