Лось: як виглядає, чим відрізняється від оленя і чим харчується (120 фото + відео)

Лось з усіх оленів – найпотужніше і велика тварина. Його висота в холці до 1,8-2,4 м, довжина всього тіла 3 м. Самі менше 200-450 кг, а самці – 300-600 кг.Внешне лось легко відрізнити від інших видів оленів:

  • тіло коротше, а ноги набагато довше;
  • вертикальні роги в оленів, а більш горизонтальні у лося;
  • наявність холки, якийсь «горб»;
  • велика голова до 50 см і «горбоносість»;
  • самець має «сережку» – виріст під горлом до 40 см.

Зовні лось здається незграбним, але у нього потужна груди і плечі.

У тварини шерсть груба з м’яким підшерстям, в зимовий час зростає до 10 см. Покривають холку довгі ворсинки, тому здається «горбом».

Забарвлення шерсті тіла буро-чорний, в нижній частині – бура з пісочним відливом. Лось влітку темніє. Є короткий хвіст до 12-13 см.

Цікаво, що зубів немає на верхній щелепі, зате 8 гострих різців є на нижній. Для пережовування їжі є міцні корінні зуби.

Важливо! Вони прекрасно плавають, легко долають дистанцію до 20 км. Бігають лосі теж непогано, зі швидкістю до 55 км / год.

Гордість і зброю лося – розлогі роги до 180 см і вагою до 20 кг.

Величина і гілки рогів залежить від віку тварини. Лосенята мають лише маленькі відростки в 1 рік.

Усередині рогів безліч кровоносних судин, тому при пораненні або укусах комах роги можуть кровоточити і боліти. Тверднуть і перестають забезпечуватися кров’ю роги у віці 1,2 року.

Вже на 5-му році це «панти» – потужні і великі роги. До грудня всі тварини скидають важкі роги, для цього вони труться об дерева. Але до травня роги знову почнуть рости.

Самі не мають рогів.

Завжди ставлять запитання: «Чому роги відпадають?» Коли проходить шлюбний сезон, бійки вже не потрібні, різко падає число гормонів. У лося руйнується основа рогів, тому роги самі відпадають.

Рогу не пропадають, а через велику кількість білка з задоволенням з’їдаються хижаками, всіма гризунами і навіть птахами.

Навколишнє середовище лосів – північну півкулю. Зараз їх повсюдно охороняють і відновлюють популяцію.

Лосі поширені в Європі в багатьох країнах (від Норвегії до Польщі і Чехії), а в Україні вони водяться на Кольському півострові, в Сибіру, ​​а також на Далекому Сході і в Монголії.

Також лосі прекрасно себе почувають в північній частині Америки.

Тварини воліють хвойні, або змішані ліси, обов’язково з болотами, спокійними річками або струмками. У лісотундрі – живуть в березняках або осичняках, а в степах – люблять селитися на берегах озер і річок. Якщо це гори, то в долинах або на плато, де густий підлісок, багато чагарників. Лось уникає високих дерев.

Якщо сніг до 70 см, тварини йдуть в більш теплі райони. Спочатку переселяються самі з лосенят, окремо пізніше йдуть самці. У теплу пору вони повернуться в свої володіння.

Тільки взимку можна бачити ціле стадо лосів в лісі, вони тримаються разом, де мало снігу і багато корму. З настанням весни тварини розбредуться поодинці.

Влітку через комарів і гедзів днем ​​частіше відпочивають, де сиро і вітерець, на мілководді. Годівля частіше на зорі або темної ночі, взимку чергують відпочинок з кормом.

Тварини рослиноїдні, їжа різна за минулими сезонами:

  • Навесні основна їжа лосів – осока і трави, такі як щавель, кипрей, зонтичні …
  • Влітку листя різних дерев. Гарні водні рослини: хвощі, латаття, калужница.
  • До осені з’являться в раціоні смачні гілки з ягідками (брусниця, чорниця) і гриби.
  • Осінь змусить лосів є кору і пожовклу листя. У листопаді і пізніше перейдуть повністю на кору, гілочки і хвою.
  • На півночі їдять лосі лишайники і мох. У зимовий час вони мало п’ють, щоб не втрачати дорогоцінний тепло.

В добу 1 лось з’їдає влітку до 35 кг різного корму, а взимку – до 15 кг.

Лосів потрібна сіль, тому вони шукають солонці, лижуть камінчики, п’ють солону воду і їдять солону грунт. Так вони отримують необхідні мінерали.

Довідка! Лосі їдять мухомори! Припускають, що це допомагає від паразитів в шлунково-кишковому тракті. 2-я версія – потрібні для гону, це підвищує їх тонус.

У 3-річному віці можливо спаровування в серпні-вересні і до листопада. Самці частіше лише з 1 самкою, тільки на лосиних фермах з декількома.

Самці в цей час проявляють агресію, чути ревіння, ламають дерева.

Вагітність самок 225-250 днів, отелення в травні-липні (залежить від клімату). Народжується 1 рудий лосеня до 15 кг, рідко два, але частіше один гине. До 4 місяців мати годує молоком, його жирність до 13%.

Ссылка на основную публикацию