Лебідь птах. Спосіб життя і місце існування лебедя

Королівська птах. Зазвичай державі або монарху належать землі, озброєння, підприємства. Королева Британії пішла далі. Главі Англії належать ще й птиці, а зокрема лебеді. Тому на території Великобританії їх пальцем не чіпають, боячись зазіхнути на власність монарха. Чим же лебеді заслужили таку повагу?

Опис і особливості лебедя

Належність англійських лебедів королеви не настільки романтична, як здається. Права на птахів заявлені на підставі смаку пернатих. У минулі століття вони вважалися вишуканим стравою, подавалися до королівського столу.

Тому монархи Англії брали собі в свиту доглядача лебедів. Раніше їм був аристократ. У 21-му столітті посаду віддана професору Оксфордського університету. За ним закріплено обов’язок підрахунку птахів і організація підтримки їх чисельності.

У реальному описі пернатого теж менше романтики, ніж у фразеології, легендах. Є, наприклад, вираз «Лебедина пісня». Так називають геніальні творіння, створивши які автори відходять від справ або вмирають. Реальна ж лебедина пісня більше схожа на крик, а у молодих особин – гавкіт.

Об’єктивна метафора «лебедина шия». Вона у птахів дійсно довга, дорівнює протяжності тіла. Така шия відрізняє багатьох гусеобразних, до яких і відносяться лебеді. За забарвленням вони бувають білими, чорними і сірими.

Слухати голос лебедя

source src = “http://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/02/Golosa_ptic_-_Lebed.mp3?_=1” />http://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/ 02 / Golosa_ptic _-_ Lebed.mp3

Всі птахи великі і потужні, за рахунок чого добре піднімають свою масу. Однак більшу частину часу будь-який лебідь проводить на воді. Тут довга шия тварини дозволяє йому вивуджувати прожиток з дна. Ходять лебеді з працею, оскільки коротколапих. Кінцівки птахів, до речі, червонуваті. Дзьоб забарвлений жовтим, великий.

Лебідь – цар птах. Це звання дано тварині завдяки його грації та краси. Для 15-18-кілограмових птиці виглядають виключно витончено. Пернаті також рухаються. Винятком є ​​ходьба. На землі тварини перевалюються з боку на бік, подібно до звичайних гусям. Це об’єднує всіх лебедів.

види лебедів

Лебідь на фото буває середніх розмірів і великим, темним і світлим, з червоним або жовтим надклювьем. Відмінності обумовлені видовою різноманітністю. Існує 7 підтипів лебедів:

1. тундрові. Інакше називається малим, оскільки найдрібніший серед родичів. Важить птах до 6-ти кілограмів. Розмах крил тваринного дорівнює 110-ти сантиметрів. Перната повністю біле. Наддзьобка птиці жовті, не доходять до задньої кромки ніздрів.

2. Кликун. Його жовті наддзьобка подовжені, доходять до ніздрів. Важить кликун від 7-ми до 14-ти кілограмів. Розмах крил пернатого становить приблизно 270 сантиметрів. якщо інші види лебедів терпимі до прохолоді, то кликуни теплолюбні, населяю тільки південні території. Забарвлення тваринного біла.

3. лебідь шипун. Теж білосніжний, але на голові і шиї присутній охристий наліт. Важить приблизно 14 кілограмів. Розмах крил пернатого досягає 240-ка сантиметрів. У птиці червоний дзьоб, а його надкрила чорні.

4. Трубач. це білий лебідь. Як і шипун, має охристий наліт на шиї і голові. Однак дзьоб у пернатого повністю чорний і вага на пару кілограмів менше.

5. Американський лебідь. У нього більш округла, ніж у інших представників роду голова і укорочена шия. Важить американський лебідь максимум 10 кілограмів. Надклювье птиці яскраво-жовте, доходить до ніздрів, як у кликуна.

6. Чорношиїй лебідь. Трохи крупніше тундрового. Зазвичай вага тварини дорівнює 6,5-7-ми кілограмів. Тіло пернатого біле, а шия, як зрозуміло з назви, чорна. Наддзьобка представників виду червоні.

7. Чорний лебідь. птах повністю чорна, а дзьоб у неї повністю червоний. Маса тваринного невелика, як і у чорношиї виду. Розмах крил пернатого становить 2 метри.

Статевий диморфізм у лебедів не розвинений. Ні за забарвленням, ні за розмірами самки не відрізняються від самців. Останні, до речі, можуть проявляти одностатеве лебедину вірність. Самці чорного виду, наприклад, іноді об’єднуються в пари, виганяючи з гнізда відкласти яйця самку. Чоловічі особини самі висиджують і ростять потомство.

Навколишнє середовище і спосіб життя

Всі лебеді тримаються біля води, оскільки добувають в ній їжу. Однак раціон і температурні вподобання різних видів птиці різняться:

  • тундрові лебеді харчуються дрібною рибою, земноводними і рослинами, гнездуясь на болотах Кольського півострова і Чукотки.
  • кликун вибирає зарослі очеретом берега теплих і великих озер, морів, виловлюючи в них водорості і дрібних безхребетних.
  • шипун їсть рачків, молюсків і підводні рослини, вишукуючи їх на озерах Європи та Азії.
  • трубач воліє мілководні озера центру і півночі Америки, харчуючись підводною рослинністю і молюсками.
  • американський лебідь типовий для лісотундри Нового Світу, де живе на зарослих берегах річок, боліт, озер і харчується не тільки водними рослинами і тваринами, але і зернами злакових на полях.
  • чорношиї лебеді живуть в Південній Америці, зокрема, в Чилі та Патагонії, зимуючи в Бразилії і трапезуючи не тільки рослинами і водними тваринами, але і комахами.
  • чорний лебідь живе в Австралії і на прилеглих островах, вибираючи прісні і мілководні водойми, є вегетаріанцем.

Білі лебеді – самка і самець

Перелітний лебідь птиця чи ні? Питання актуальне, оскільки деякі особини і навіть популяції не знімаються з насиджених місць взимку. Це відбувається в теплих місцевостях. Так, чорношиї лебеді далеко не кожен рік знімаються з півдня континенту. Тривалі перельоти частіше скоюють північні популяції. В Україні, наприклад, з насиджених місць знімаються всі 4 мешкають в країні виду птиці:

  1. Тундровий.
  2. шипун
  3. Кликун.
  4. Американський.

політ лебедів відбувається, вишикувавшись в клин. У його голові рухається найсильніша особина. Потужні потоки повітря, які виходять з-під її крил, передаються летять позаду. Так найслабші лебеді в кінці клина отримують підтримку, без пригод добираються до місць зимівлі.

Прилетівши на місце і розташувавшись на водоймі, пернаті вражають глядачів грацією. Вона виражається не тільки в зовнішності птахів, а й манері рухів. Вони неквапливі, плавні. У рухах лебедів є спокій і впевненість у власних силах.

Якщо наздоганяє небезпека у вигляді беркута або річкового скопа, лебеді пірнають під воду або, розганяючись по ній, встають на крило. Найскладніше гусеобразние сховатися, будучи на землі. Потрібно тривалий розгін. У воді виштовхнути тіло допомагають веслоподобние лапи-лопати. На землі ж підняти 15-кілограмову тіло пернатим складніше.

Лебеді є територіальними птахами, не люблять чужинців на зайнятих землях. Їх гусеобразние ділять між парами. Неспроста існує епітет «лебедина вірність». Пернаті не просто вірні партнерам, але не розлучаються з ними, постійно живучи в сім’ї.

Виганяючи чужинців, лебеді вигинають шию і шиплять, наче змії. Додатково птиці розправляють потужні крила. Сили їх удару, статі, вистачає щоб зламати кістки дорослої людини.

Переконання, що лебідь зімующая птах пов’язане з прихильністю тварин до насиджених місць. Якщо в них похолодало, пернаті відкладають спаровування і дітородіння до кращих часів.

Якщо немає їжі, гусеобразние голодують до знемоги, але не летять. Це одна з причин занесення всіх видів лебедів в Червону книгу. Щоб знищити вид, досить знищити уподобані ним місця. Звикнути до нових птахи не можуть.

харчування лебедя

Шия лебедя дозволяє йому опускати голову на метрову глибину. У мілководних водоймах це дозволяє захоплювати дзьобом мул разом з прихованими в ньому:

  • рачками
  • молюсками
  • личинками
  • корінням рослин

Чи не дістаючи до дна, пернаті хапають стебла трав і водоростей, дрібних рибок. Деякі види лебедів харчуються і наземної рослинністю. Тому навколо гнізд пернатих часто вищипані трава. На полях птахам полюбилися злакові, особливо їх зерна.

Представники американського виду і зовсім не проти поласувати кукурудзою і картоплею. Не виходячи з води, тварини общипують листя з прибережних верб, які схиляються гілки до потокам.

Лебеді добувають їжу опускаючи голову в воду

Взимку листя облітає, а водойми покриваються льодом. Лебеді – птахи, які вирішують проблему, відлітаючи у вирій або змінюючи раціон. Поласувати дарами полів в холоду, наприклад, не проти майже всі види гусеобразних. За добу герой статті з’їдає близько чверті від власної маси. У неволі птахам заборонено давати:

  1. Чорний хліб. Травна система птахів не засвоює його, що загрожує хворобами.
  2. Зіпсовані продукти. Їх вживання призводить до харчових отруєнь.
  3. Білий хліб. Вважається класикою прикорму пернатих на паркових ставках. Однак продукт теж шкідливий для лебедів.

Ідеальним прикормом в неволі стають:

  • запарені рис, пшоно
  • комбікорм без солі
  • зернові
  • зелень
  • нарізані овочі

Продукти рослинного походження лебедям замінюють відходи виробництва, яйця. Замість води пернаті люблять хлебтати молоко. Як біодобавки для холодної пори року лебеді сприймають дріжджі. По масі вони повинні складати половину відсотка від раціону.

Так пташенята подорожують на мамі

Розмноження і тривалість життя

Гнізда гусеобразние будують 2-3-метрового діаметру. Подібно лелекам, лебеді використовують «чаші» на протязі багатьох років, щорічно подлативая. Будують з торішнього листя, гілок, сухих трав. Займається зведенням гнізда в основному самка. Після, вона відкладає від 3-ох до 5-ти яєць і висиджує їх, змінюючись з самцем, 40 діб.

Чоловічі особини лебедів насиживают яйця гірше, можуть сісти мимо, або забути перевернути кладку. Якщо недоліки дозволяють пташенятам вижити, потомство дорослішає лише до 4-му роках. У масштабах життя лебедів цифра невелика.

Століття пернатих складає мінімум 20 років. Більшість лебедів живуть 30-40. У легендах ж розповідається про 150-літніх тварин. Науково таке довге життя не підтверджено.

Гніздо лебедя з потомством 

Однак в розмовах на тему, який птах лебідь, більше вигадок. Вони «підживити» оповідями і казками. Там лебеді і на посилках у Баби Яги, і зачаровані принци, і перевтілився царівни.

Ссылка на основную публикацию