Ластівка птах. Спосіб життя і місце існування ластівки

Все з дитинства знайомі з представницями ластівкові з таким же гарним і ніжною назвою. Мало таких регіонів, де не мешкають ці дивовижні пташки. Чи не зустрінеш їх тільки в Австралії та Антарктиді.

птахи ластівки, не дивлячись на свої маленькі розміри відрізняються великою витримкою. Вони можуть здійснювати тривалі перельоти в сторону зимівлі зі своїх місць проживання і назад.

Для цього потрібно небувала сила і терпіння. Адже міграція для всіх пернатих таїть завжди в собі складність і небезпека. Нерідко складні погодні умови призводять до загибелі в таких перельотах цілих зграй птахів, ластівок в тому числі.

Особливості та середовище

Це дивовижне перната складно переплутати з якими-небудь іншими його побратимами. Розміри ластівки невеликі. Її вага зазвичай буває не більше 65 г, а довжина тіла дорослої особини не більше 23 см. Їх відмінною рисою є дуже великі крила, якщо дивитися на них по відношенню до тулуба пернатого. Їх розмах становить близько 35 см.

різноманітність ластівок спостерігається у їх кожного виду. Але у всіх у них крила вузькі, а хвіст подібний вилці. У пір’їнок на спині забарвлення зазвичай набагато темніше, ніж на грудях. Для кожного виду ластівок характерні свої відтінки в оперенні.

Сусідство з людиною для ластівок давно увійшло в звичку. З давніх-давен ці чудові пернаті будують свої гнізда під одним дахом з людиною. Є такі регіони, де для птахів людьми будуються спеціальні будиночки, типу шпаківень. Там теж можуть оселитися ластівки.

Багато народів люблять і шанують це перната. У багатьох культурах ластівка вважається ознакою багатства, тому люди, по сусідству з якими птиці побудували своє житло не руйнують його, а навпаки намагаються оберігати.

Яскравим прикладом тісної життя поруч з людиною є сільська ластівка. Вона настільки звикла до цього сусідству, що може без особливого сорому, наприклад, пити воду разом з домашньою птицею на господарському дворі.

В даний час всі види ластівок майже повністю знаходяться в залежності від людини. Вони без будь-якої боязні приймають допомогу і рідко виявляють бажання поселятися далеко від людини, десь в лісовій гущавині.

Ареал проживання ластівок досить широкий. Їх можна зустріти в Африці, Азії, Північній і Південній Америці, по всій Європі. На питання, перелітний ластівка чи ні однозначної відповіді не існує.

Ті пернаті, які мешкають в теплих регіонах не потребують міграції. Ті ж ластівки, які живуть в більш північних регіонах змушені робити це щороку. Їх тіло має унікальну будову, що дозволяє птахам здійснювати найнесподіваніші маневри в польоті. Вони без проблем ловлять на льоту самих спритних комах.

Більш того, не існує таких комах, яких би не спіймала ластівка. Це вдається їй не тільки через її маневреності, а й з-за широко розкритого дзьоба. Ластівка здатна прогодувати себе навіть в польоті. На деяких видах цих цікавих пернатих варто зупинитися і розглянути їх докладніше.

Берегова ластівка

Широко поширений вид ластівок. Відноситься птах до перелітним. Відрізнити її від інших птахів її роду можна по кілька менших розмірів і бурому відтінку оперення у верхній частині тулуба. На грудях, черевці і подхвостье пернатого, як і у багатьох його побратимів забарвлення пір’я білого кольору. У самок практично немає відмінностей з самцями.

берегові ластівки

Літають подібно всім іншим ластівкам. Загалом їх поведінку мало, чим відрізняється від інших. Тільки селяться вони в основному поруч з водоймами тому, що потребують частого прийомі їжі.

Птахи воліють селитися колоніями, лише зрідка може від загальної кількості відокремитися пара ластівок і оселитися на березі недалеко від всіх інших птахів. Свої нори береговуші роблять в обривах. До них же вони повертаються після повернення з південних країн. Люблять мух, комарів, комах.

міська ластівка

Це перната теж не відрізняється особливо великими розмірами. Її довжина становить близько 17 см, важить пташка не більше 20 м Верхня частина тулуба, включаючи голову пернатого покрита чорним пером з синім відтінком. Знизу пір’я білі. У хвоста пернатого форма трикутника.

міська ластів
ка

Більшу частину свого часу ці птахи проводять в повітряному просторі. Їх вмінню літати може позаздрити будь-який птах. У польоті міська птах не тільки харчується. Але і п’є воду. Відмінною особливістю міської ластівки від всіх інших її родичів є її покриті білими пір’їнками кінцівки.

Іноді люди плутають міських ластівок з сільськими. Відрізнити їх можна тільки за розмірами. Сільські ластівки завжди більший і на їх попереку добре видно пір’ячко білого кольору.

сільська ластівка

По-іншому ще називають це перната ластівкою. Верхня частина її тулуба забарвлена ​​в чорний з синім відливом колір, знизу птиці пір’я білі з рожевим відтінком. Лоб і горло пернатого пофарбовані в насичений червоно-каштановий колір.

сільська ластівка

На кінцівках сільської птиці оперення зовсім відсутній. Хвостик самця зазвичай довше, ніж у самки. Важить пташка близько 24 см, в довжину виростає до 23 см.

Їх гнізда видно під дахами людських будівель. У раціон цих пернатих входять комахи. При настанні несподіваних холодів можуть масово загинути від голоду і холоду тому, що не встигли відлетіти в теплі краї.

Характер і спосіб життя

Регіони з теплими кліматичними умовами залучають пернатих тим, що там цілий рік літають комахи, які є їх основною їжею. Ластівкам, що живуть в північних регіонах волею долі доводиться міняти своє місце дислокації двічі на рік.

Про таких птахів все люди говорять, що вони провісники весни. І дійсно, тільки з їх появою здається природа починає прокидатися від зимової сплячки. Початок осені для них час, коли доводиться знову збиратися в міграцію.

Ширяння в повітрі – ось основне заняття ластівок. Для того, щоб відпочити вони сідають на гілки або проводу. Побачити сидить на землі ластівку велика рідкість тому, що злітати їм з неї дуже важко.

Багатьма людьми була помічена закономірність, що, якщо ластівка літає низько над землею варто очікувати дощу. Пояснюється це дуже просто. Справа в тому, що під тиском збільшеної вологості в повітряному просторі комахою дуже важко піднятися вгору. Тому ластівці, щоб добути собі їжу доводиться літати майже над самою землею.

Хода ластівок по землі дуже повільна. Причина цього її короткі кінцівки і довгий хвіст. Це може бути для птиці небезпечно, адже вона привертає увагу не тільки котів, а й багатьох хижаків. швидкість ластівки може досягати до 120 км / ч.

харчування

У раціоні всіх видів ластівок основною стравою є комахи. Ловлять їх пернаті в польоті. У широкий дзьоб цього дивного пернатого за рік може потрапити до 1 млн попелиці, мошки і комарів. Вони без проблем можуть зловити на льоту бабку, цвіркуна або коника. Пташенята ластівок особливо ненажерливі. Їжу їм приносять батьки близько 300 разів на день.

Розмноження і тривалість життя

ластівки – полігамні птиці. Свої пари вони створюють раз і назавжди. Разом займаються благоустроєм житла, разом харчуються і перелітають в теплі краї, а також дбають про своє потомство.

Період розмноження особливо помітний по розпущеним хвостів самців і їх гучній щебету. Так самці хочуть заманити самок. Сподобалася одна одній пара починає з того, що будує нове або поліпшує старе гніздо. Для благоустрою житла птиці використовують мох, траву або пух птахів.

В облаштованому житло вже можна відкладати яйця, що і робить пара. Зазвичай після спарювання самка відкладає не більше 7 білих або крапчастих яєць. Їх висиджування батьки займаються по черзі. На це у пернатих йде трохи більше 2 тижнів.

На світ з’являються абсолютно голі малюки. Вони слабкі і безпорадні. Вся турбота по їх вигодовування і прибирання гнізда від посліду лягає на обох батьків. 3 тижні пташенятам необхідно для того, щоб стати на перо. Після вони починають свою самостійне життя, тривалість якої становить близько 6 років.

Ссылка на основную публикацию