Кулик птах. Спосіб життя і місце існування кулика

Відома приказка «кожному куликові своє болото» відображає непорушний зв’язок пернатих з характерним водоймою. В численному загоні болотних птахів тільки в Україні приблизно 75 видів куликів.

Завдяки широкому поширенню в усіх регіонах пернаті стали найвідомішим трофеєм мисливців.

Опис і особливості

Куликов зараховують до загону ржанкообразних, який об’єднує 6 сімейств. За місцем проживання птахів поділяють на групи лісових, болотних, гірських, піщаних. Незважаючи на різноманітність, куликів об’єднують чітко позначені орнітологами відмінні риси.

Більшість птахів взаємопов’язані з водою, живуть уздовж берегів річок, озер, боліт, хоча є серед куликів представники пустелі – лежня, лісових хащ – вальдшнепи.

На фото лісової кулик

Загальний вигляд кулика нагадує обриси голуба на довгих ногах для ходіння по мілководдю, в’язкому ґрунті. Але зустрічаються і жінки з короткими представника (чайки, бекаси).

На ногах три пальці, розвиток четвертого слабке. Якщо птах водоплавна, то підстави пов’язані перетинками. Тіло щільне. Хвіст короткий, ніколи не дивиться вгору. Деякі птахи їм похитують при ходьбі.

Кулик на фото може бути в різному вбранні. Забарвлення у більшості скромний, непомітний. Переважають білі, руді, чорні, сірі кольори. Зустрічаються виключення – яскраві по контрастному оперення і ногами жовтого, червоного забарвлення, наприклад, кулик-сорока, турухтани. Наряди самців і самок майже не відрізняються. Кулик змінює оперення два рази в рік.

Кулик – болотна птах. Витягти з топкою маси корм допомагає довгий дзьоб і прекрасне дотик. Гарний зір, слух сприяють активності птахів в нічний час.

Спосіб вилучення їжі пов’язаний з формою вигину дзьоба – вниз, вгору або убік. Безліч рецепторів допомагають добувати їжу. Головним знаряддям птах здатний зрушити камінь для пошуку молюска, вага якого не поступається власним. Крила, як правило, довгі і гострі.

Зовнішність, розміри куликів істотно різняться. Довжина птахів варіює в діапазоні 15-62 см, вага може бути від 200 гр до 1,3 кг. Все кулики – прекрасні бігуни, більшість птахів вміє добре плавати. Адаптація птахів до різних кліматичних умов сприяла широкому розселенню на різних ділянках суші, крім Антарктиди.

Основні вороги куликів в природі – хижі птахи. Наближення сокола створює паніку, яка проявляється в гучних криках і пірнанні. На мілководді порятунку куликам немає. Пташенята часто стають здобиччю ворон, мишоїдів, куниць, песців. Яйця з гнізд крадуть поморники.

У деяких видів кулика самки мають відмінне від самців оперення

Орнітологи виділяють з 13 сімейств 214 видів куликів. Незважаючи на різноманітність, багато різновидів занесені в Червону книгу, тонкодзьобий кроншнеп, кречетка знаходяться в категорії зникаючих видів.

Основна причина – життєдіяльність людини: осушення мілин, забудова прибережних районів. Розведення птахів в неволі проблематично. Тільки окремі види відомі розширенням області свого поширення (ходулочник і деякі ін.).

Серед різноманіття куликів найбільш відомі наступні види:

Веретільники. Великі обережні птахи витонченого вигляду. Довгі ноги, дзьоб допомагають впевнено почувати себе на мулистих узбережжях, степових болотах, в сирих луках. Мирно сусідять з іншими птахами. Прекрасно літають, бігають, плавають. Строкатий наряд включає чорно-біле оперення з рудими вкрапленнями.

Кроншнепи.  Великі за розміром птиці з примітним серповидним дзьобом. опис кулика обов’язково містить цю деталь, по якій птицю відразу дізнаються. У довжину дзьоб досягає 140 мм. Забарвлення землисто-сірий, хвіст прикрашає біла смужка.

Кроншнепи – мисливський вид, але в деяких частинах ареалу відстрілу не підлягає. Мешкає на болотах, заплавах річок. Непогано плаває. Політ птиці сильний, швидкий, з різкими поворотами. Під час міграції птахи летять клином, що не характерно для куликів.

Пісочники. Дрібні кулики витончених форм мешкають в тундрової зоні. У птахів невеликий дзьоб, порівняно короткі ноги чорного кольору. Розміром більше шпака, складання щільне. Маленькі очі надають підсліпуватий вид.

Тримаються щільними зграйками. Схожість з горобцем спостерігається у окремих різновидів: білохвостого пісочника, кулика-горобця. Вночі пісочники проявляють активність.

Бекаси. У невеликих за розміром птахів дуже довгий дзьоб. Переплутати з іншими родичами бекаса складно. Любить райони з підвищеною вологістю: узбережжя, болота, тонкі місця. Чудові плавці, нирці.

Багато часу проводять на землі, але літають добре. У разі небезпеки навіть переносять пташенят в лапках на нове місце.

Зуйки. Птахи середнього розміру з невеликою головою, коротким дзьобом. Бігають на невисоких ніжках дрібочучим кроком. Хвіст у пернатих довгий, крила розмахом в 45 см. Пір’я чорні, білі, рудо-коричневих відтінків створюють строкате забарвлення, який різниться у різних видів: морського, крем’яшника, чайки.

Улити. Мешканці середніх широт пофарбовані в сірі тони, іноді з плямами чорного і білого кольорів. це особлива птах загону куликів, яка кланяється всім тілом. Довгий дзьоб, високі ноги і середнє за розміром тіло притаманні всім Улита. Зустрічаються великі особини, вагою до 400 г.

Сивки. Менше, ніж інші кулики, прив’язані до води. Мешканці тундри розміром з голуба. Високі ноги, невеликий дзьоб, окрас з чорно-сірувато-білої гами. Віддає перевагу великі простори, по яких переміщається короткими перельотами і перебіжками.

Турухтан. Птах, споріднена куликові, виділяється яскравими фарбами, що не властиво в цілому цього роду. Самці в шлюбний час виблискують зеленими, синіми, жовтими, червоними відтінками.

Ще одна важлива відмінність – бійцівські якості птахів. Бійки, на зразок півнячих, звичайне явище серед цих оригінальних куликів. Розпушений коміри, дзьоби-рапіри, кидки на противника і удари крилами висловлюють бойові характери птахів.

Сутички не перешкоджають подальшого мирного відпочинку по сусідству з недавнім противником.

Спосіб життя і місце існування

На території всіх континентів, крім Антарктики, живуть всюдисущі кулики. Це стайня птиці, що збираються до декількох тисяч особин. Більшість куликів кочують, хоча зустрічаються і представники осілі.

Про те, які птахи перелітні чи ні, говорить їх місце проживання і зимівлі. Зниження температури, недолік звичних кормів змушує куликів залишати звичні місця. Практично всі вони мігрують на великі відстані від рідних місць.

Без зупинок кулики можуть подолати відстань до 11000 км, пролітаючи над гірськими масивами, пустелями, водними просторами. Мешканці Сибіру летять зимувати в Австралію, з Аляски здійснюють перельоти в південну Аргентину.

Під час міграцій зграї куликів утворюють масові скупчення на окремих ділянках узбережжя. Там птахи знаходять корм, щоб набратися сил для далеких мандрівок.

В Україні різні види куликів зустрічаються повсюдно. На Далекому Сході живуть малі зуйки, вальдшнепи, чайки. У Примор’ї – місце гніздування веретенників, узбережжя гірських річок – батьківщина уссурійських зуйков.

Кулики не тільки добре літають, а й бігають по землі, плавають, пірнають. багато види куликів можна приручити. Активні і товариські, в неволі непогано приживаються, звикають до домашніх кормів.

Вони адаптуються до нового середовища, не бояться людини, відчувають і відгукуються на турботу. Спроби зберегти рідкісних куликів, занесених до Червоної книги, ускладнені труднощами їх розведення.

харчування

Кулик – птах водойм. Раціон птахів складається з водних, наземних безхребетних організмів – це хробаки, ракоподібні, молюски, різні комахи. Птахи-хижаки поїдають мишей і жаб, ящірок, в літню пору ласощами пернатих стає сарана, яку поглинають у великих кількостях.

Водоплавні кулики-рибалки навіть пірнають за своєю здобиччю. Деякі кулики – вегетаріанці, в основі їх харчування зерна, насіння, ягоди. Особливу ласощі – чорниця.

Розмноження і тривалість життя

Шлюбний період куликів відкривається в квітні. Токування відбувається як поодинці, так і великими групами. Ритуал залучення партнера у різних груп куликів різниться.

Наприклад, морські зуйки носяться в повітрі з трелями, а на землі розправляють хвіст віялом і переслідують самок. У чайок привернення уваги виражається в різкій зміні траєкторії польоту. Кроншнепи високо літають по колу і мелодійно співають.

Шлюбні відносини куликів різноманітні, проявляються в наступних видах:

  • моногамії – освіті пари на сезон, спільному висиджуванні яєць і турботі про потомство. Найпоширеніший вид шлюбних відносин;
  • полігінії – спарюванні самця з різними самками за сезон, усунення від участі в висиджуванні і турботі про виводку;
  • поліандрії – спарюванні самки з різними самцями, відкладанні яєць в кілька гнізд. Насиджування і турботу здійснюють чоловічі особини;
  • здвоєне гніздування – відкладання яєць в два гнізда. У першому самка сама висиджує пташенят, у другому – турботу проявляє самець. Допомога новонародженим куликам виявляється також окремо.

Гніздування кулики займаються на землі, яйця лежать в ямках без підстилки. Деякі види птахів захоплюють чужі гнізда на деревах.

Пташенята народжуються зрячими, тільце з густим пухом. Хоча малюки здатні годуватися самі від народження, батьки турбуються про потомство: зігрівають, оберігають, ведуть до кормових ділянках. У разі небезпеки кулики відчайдушно захищають гніздо, нападають на противника.

До двох років молодь готова до спаровування. Середня тривалість життя сягає 20 років.

Осушення територій та масова забудова позбавляє пернатих звичних місць, загрожує скороченням популяцій. Сусідство з людиною згубно для птахів, але тільки людина може створити умови для порятунку рідкісних видів куликів.

Ссылка на основную публикацию