Крохаль качка. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище існування птиці

Качки роду крохалів поширені по всьому світу, добре відомі кожному мисливцю-любителю. Особливості породи виявляються в пристрої дзьоба, великому розмірі, яскравому вбранні. крохаль качка з групи ниркових птахів – річковий мешканець, привабливий для любителів живої природи в різних регіонах нашої країни.

Опис і особливості

Представників породи досить багато, різні крохалі мешкають на теренах багатьох країн. Об’єднуючими факторами є біологічні особливості, харчові пристрасті, характер поведінки і спосіб життя. Виділено загальні анатомічні риси, властиві водоплавним птахам:

  • подовжений дзьоб, розмір якого перевищує середній у родичів – до 50 см. У багатьох крохалів він характерною циліндричної форми, забезпечений гачкоподібним нігтиком в кінці;
  • довга шия;
  • чубчик на голові з пір’я, що склалися особливим чином;
  • витягнута форма тулуба;
  • загострені крила;
  • округлої форми короткий хвіст;
  • короткі ноги, задній палець з’єднаний з широкою шкірястої перетинкою.

Габарити качки розрізняються у різних видів. Є різновиди особин, маса яких не перевищує 0,7 кг, але частіше крохалі порівнянні з невеликими гусьми, вага яких 1,5-2 кг. Великий розмір привертає мисливців за дичиною, що промишляють по річкових берегах. Розмах крил деяких особин досягає метра, довжина тулуба 60-65 см.

Будова дзьоба у птахів різних видів дещо різниться. У крохаля, в раціоні якого переважно рослинний корм, є особливі пластини, що забезпечують проціджування їжі. Види качок, що харчуються частіше рибою, забезпечені видозміненими пластинами в дрібні зубці по краях дзьоба для утримування, оброблення видобутку.

Примітною особливістю птахів є так зване «дзеркало» – біла пляма на кожному крилі качки. У повітряному польоті його добре видно на сірому тлі оперення. Дзьоб крохалів яскраво червоного кольору. Ефектний забарвлення оперення найбільшої виразності досягає навесні, з настанням шлюбного сезону.

Голова самця крохаля стає насичено чорного кольору, верх шиї позначений зеленим металевим відливом. Спина від шиї до хвоста змінює темне забарвлення на більш світлий відтінок сірого кольору. Нижня частина качки біла, місцями з рожевим відтінком.

Самки крохаля трохи відрізняються від селезнів по окрасу оперення, можна помітити рудо-бурий відтінок шиї, спину більш світлого тону. Влітку, восени яскравість фарб в убранні качок зникає, оперення стає тьмяним, невиразним, відповідним сезону дощів і похолодання.

Крохалі зазвичай тримаються парами, які об’єднуються в невеликі групи. Тільки до зимівлі утворюються численні зграї, що включають кілька тисяч птахів. Холодний сезон птиці проводять в залежності від кліматичних умов.

Залишаються на зимовище в регіонах з незамерзаючими водоймами, мігрують в теплі країни, іноді зустрічаються на узбережжі Азовського моря. Для виживання збиваються у великі зграї. По землі крохалі пересуваються типовою «качиної» ходою, перевалюючись з одного боку на інший. У воді і в польоті вони впевнені і вільні, прекрасні плавці і літуни.

В роду крохалів виділяють шість видів, з яких чотири поширені на території України:

  • малий, або луток;
  • великий крохаль;
  • довгоносий (середній);
  • лускатий.

Різновиди бразильського і чубатого крохалів мешкають на територіях США, Бразилії. Вид Оклендського крохаля померлий. Качка мешкала в Новій Зеландії, поки туди не завезли диких свиней і кіз. В даний час можна побачити тільки опудала птахів в місцевих музеях.

Малий крохаль (луток). Невелика за розміром птах, поступається родичам в габаритах. Маса всього 50-700 г, особини вагою 800-900 г трапляються рідко. Прикраса птиці – широкий чубчик на потилиці.

Місця гніздування розташовані в лісовій зоні Сибіру, ​​Карелії, Далекого Сходу, європейської частини України. Качки воліють території уздовж великих річок, заплавних озер з прісною водою.

Взимку з’являються уздовж берегової лінії Чорного і Каспійського моря, в країнах Середньої Азії, Японії, Китаї. Осілі птахи тримаються у кромки льодів, на незамерзаючому мілководді.

Шлюбний наряд самців вражає вишуканим поєднанням біло-попелястої забарвлення з чорним малюнком, блакитним відливом з боків. Дзьоб, лапи свинцевого відтінку. Під очима чорні цятки. Одяг самок – сірий крап з іржаво-бурого шапочкою на голові.

Токування малих крохалів починається під час зимарки, до гнізд вони прилітають склалися парами. Лутки займають гнізда, залишені іншими птахами. Опіка самцями своїх качечок триває до відкладання останнього яйця, потім вони летять на линьку. Самки іноді висиджують не тільки своє потомство, а й яйця споріднених Гоголів.

Великий крохаль. Качку в місцях проживання часто називають бакланом, краснобрюхие Зубар. В Україні водоплавна птиця зустрічається на рівнинних річках, відкритих озерах Південного а, Алтаю, Сахаліну, Камчатки.

Віддає перевагу прісні водойми, уникає морських узбереж. Назва виду підкреслює великий розмір качки – більше 2 кг. Відмінною особливістю самців є відсутність чубчика.

Чорна голова, шия селезня з ефектним металевим відливом. Боковини, черевце, частина крил білі. Самки, на відміну від селезнів, рижеголовие. Серед великих крохалів розрізняють три підвиди: звичайного, північноамериканського, гімалайського. Перші два зустрічаються в нашій країні.

Довгоносий (середній) крохаль. Вид перелітної птиці, практично не веде осілий спосіб життя.  середній крохаль широко поширений в європейських країнах, в Прибалтиці, на Скандинавському півострові.

В Україні зустрічається на території Сибіру, ​​на Соловецьких островах, в Карелії, Пріье. довгоносий крохаль віддає перевагу морським узбережжям, тундровим озерам, острівним ділянкам. Відмінний плавець і водолаз.

Чорноголовий селезень забарвлений в сіро-чорні тони з білим крилом, смугою проходить з боків птиці. На потилиці подвійний чубчик. Самки коричнево-бурі, з менш контрастним чергуванням світлих і темних тонів. Від родичів середні крохалі відрізняються багатим шлюбним ритуалом з зануренням голови в воду, плескання, помахами крил.

Лускатий крохаль. Рідкісний птах веде осіле життя на узбережжі Берингової моря, зустрічається на гірських річках в Китаї, Маньчжурії. Качка вибирає місця проживання, багаті рибою, оточені хвойними і широколистяними лісами. Примітний чубчик з тонких пір’я довші, ніж у споріднених крохалів.

Темна частина забарвлення має оливковий відлив, а світла – з рудуватим відтінком. Назва пов’язана з чергуванням на спині сіро-білих смужок, видали схожих на лусочки. У Червоній книзі лускатий крохаль вказано зі статусом «вимираючий вид». Чисельність невеликій популяції становить не більше 1,5 тисячі птахів.

Бразильський крохаль. Забарвлення переважно сірий, попелястий, голова, шия, спина більш темного відтінку. Селезень крупніше самки. На суші тримаються впевнено, але харчуються тільки тим, що знаходять у воді. Невеликі птиці поки зберігаються на території національного парку Бразилії, знаходяться на межі зникнення. Загальна кількість не перевищує 300 пар даного виду.

Чубатий крохаль. З іншими родичами даний вид неможливо переплутати, настільки він оригінальний. На голові птиці підноситься дуже широкий хохол, який в період токування розкривається ще більше. У самців забарвлення прикраси чорно-білий, а у самочок – червоно-коричневий. Побачити своєрідну качку можна в Північній Америці по берегах лісових озер, рівнинних річок.

Спосіб життя і місце існування

Різноманітність підвидів дозволяє Крохаль зберігати великий ареал проживання, вести осілий і перелітний спосіб життя. Зустріти качок можна в Північній Америці, на території Центральної, Північної Євразії.

Навесні крохалі прилітають з першими проталинах, як тільки утворюється перша ополонка – в лютому, на початку березня. Відлітають, коли водойми повністю покриваються льодом, в кінці жовтня, листопаді. Перельоти зграй з сотень особин вимагають сили і витривалості птахів. Якщо зима тримається теплою, водойми зберігаються незамерзлого, то птахи не стануть залишати місця гніздування.

Всі види крохалів відмінно плавають, пірнають. Птахи тримаються берегової лінії водойми, щоб в разі небезпеки ховатися в прибережній рослинності. Годуються дрібною рибою, пірнаючи за нею на глибину до 4 м.

Під водою качки дають собі раду до 3 хвилин, пропливати більше 10 м. У звичайному полюванні Крохаль на ловлю однієї рибки потрібно 15-30 секунд. Птахи рухаються стрімко, роблять круті повороти, демонструючи прекрасну маневреність.

Багато видів качок вважають за краще прісну воду озер, річок. Внутрішні водойми крохалі вибирають по чистоті, достатку корму. Лісисті береги потрібні птахам для гніздування, так як крохалі часто вибирають для насиджування пташенят старі дупла, покинуті гнізда інших птахів. При облаштуванні для птахів важливий простір для безперешкодного зльоту, тому великий крохаль вважає за краще селитися на підвищених ділянках, передгір’ях.

На морських узбережжях мешкає вид довгоносого крохаля. На острівних ділянках качки тримаються поблизу кам’янистих місць, де можна сховатися у випадку загрози. Об’єднує птахів час линьки. Великі зграї збираються, як правило, біля водойм по кілька десятків особин.

крохаль птах, окремі різновиди, занесені в Червону книгу України. При стабільній чисельності великих і довгоносих крохалів полювання на них дозволяють повсюдно навесні.

харчування

Основу раціону крохалів становить тваринна їжа. Качине полювання полягає в пошуках риби, інших водних мешканців. Великі види крохалів добувають лосося, щуку, форель, плотву, Барбуса, харіуса. Невеликі особини ласують дрібною рибкою.

Зубчастий край дзьоба качок трохи загнутий всередину. Дана особливість дозволяє випускати воду, добре утримувати здобич. Крохаль без праці переносить щуку, вугра до 20 см в довжину.

У пошуках здобичі качки глибоко занурюють голову. Як тільки з’являється рибний косяк, крохаль пірнає, стрімко рухається до мети. Вдале полювання завершується ловом риби, розмір якої 15-25 см. Їжею крохалів стають і інші мешканці водойм:

  • водні комахи;
  • молюски;
  • личинки, лялечки;
  • рачки;
  • черви.

Особливістю крохалів є харчова прихильність до водним мешканцям, хоча птиці впевнено себе почувають, гніздяться на суші, в дуплах рослин. На зимовищах качки збираються на морських узбережжях, харчуються на мілководді морськими мешканцями, оселедцем, водною рослинністю, відшукують серед водоростей молюсків і дрібних рачків.

Пристрасть до риби позначається на специфічний запах м’яса качки. Деякі мисливці вважають, що крохаль як дичину непридатний в їжу. Добувати харчування самостійно качки починають через кілька днів від народження.

Мисливські навички пташенята відпрацьовують під керівництвом качки-матері. Крохаль на фото під час полювання має кумедний вигляд, коли на поверхні водойми видно тільки задня частина тулуба качки.

Розмноження і тривалість життя

Вибір пари перед сезоном гніздування починається ще до перельоту до місць проживання. Процес залицяння селезня наповнений ефектними ритуалами – танцями на воді. Самець плаває перед обраницею, притискається грудьми до води, енергійно киває головою. Різкими помахами крил відривається від поверхні, встає майже вертикально, щоб привернути увагу самки. Рухи супроводжуються гучними звуками.

Сформована пара вибирає місце для гніздування. Провідну роль в пошуку грає самка, вона ж і облаштовує гніздо. Відповідне місце птахи знаходять в старому дуплі осики, вільхи, верби, покинутому будинку, на виступах ущелини. Матеріал для спорудження – гілочки, листя, пір’я. Самка для облаштування гнізда навіть жертвує пухом зі своїх грудей.

Кладка включає 12-16 яєць. Зрідка зустрічаються дуже великі кладки великими птахами до 40 яєць. Тривалість насиджування – до одного місяця. Самець видаляється, участі в процесі не бере.

Після вилуплення крихти, вже опушені, знаходяться з матір’ю в теплому гнізді не більше двох діб. Потім з першого виходу слідують до водойми, плавають і намагаються пірнати. Полювання малюків спочатку полягає в лові комах на мілководді, але вже через тиждень пташенята качки крохаль починають полювати на мальків, набираючи швидкість в пересуванні. Рухаються колонами, злагоджено, побачивши здобич, пробують сили в підводному полюванні.

Більше часу потрібно утятам для того, щоб встати на крило. Не менше двох місяців від народження пташенята готуються для першого польоту, а повну самостійність молодняк знаходить через три місяці. Перелітні види в освоєнні техніки польоту трохи випереджають осілих родичів. Молоді крохалі стає статевозрілими тільки до двох років.

Загальна тривалість життя качок крохаль приблизно 15 років. Осілі види живуть трохи довше мігруючих. Проживання в неволі, на території, що охороняється збільшує термін життя птахам на 3-5 років.

Качки з чубком викликають інтерес не тільки орнітологів і мисливців. Кожен любитель живої природи радіє зустрічі з цієї виразною птахом, що прикрашає наші водойми і ліси.

Ссылка на основную публикацию