Кречет птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище існування кречета

Опис і особливості

Кречетптах, зараховується орнітологами до сімейства соколиних, серед членів якого вона вважається найбільшою. І це дійсно так, адже навіть самці таких пернатих, які зазвичай менше жіночих особин, бувають півметрової і більш довжини. При цьому величина самок здатна в окремих випадках досягати 65 см при масі 2 кг.

Якщо порівнювати описуваних представників сімейства з побратимами соколами, то хвіст їх помітно довше, а ось крила навпаки коротше; надбрівні дуги розвинені значніше, а оперення м’якше. Але основна відмінність кречета – його величина, вона ж з давніх-давен вважалася великою перевагою його перед соколами в промислової полюванні, для якої ці птахи використовувалися людиною поряд з іншими Соколине багато століть.

Кречет птах

Значно більші кречет також свого побратима по сімейству сапсана – птиці розмірами не більше ворони. Однак, дані представники царства пернатих схожі один на одного чисто зовні. А також кречет нагадує зазначеного родича по голосу, але на відміну від нього видає звуки більш хрипкі: «кьяк-кьяк», а відтворює їх по тону нижче і грубіше.

Іноді це виходить, як протяжне: «кеек-кеек». Але високу і тиху трель можна почути від цього птаха в весняний період. В повітрі кречет мчить швидко і просувається вперед стрімко, піднімається високо і не парить. Такі птахи по праву зараховуються до числа найбільш витривалих.

Як виглядає кречет? Дана птах масивного статури виділяється незвичайною, строкатою і красивим забарвленням, хитромудрим малюнком, що складається з поєднань білих, сірих, бурих і іншого кольору ділянок, але черевце її зазвичай світліше основного фону пера.

Крила цих створінь загострені, великі; на надклювье виділяється виступ; лапи жовтого відтінку, потужні; хвіст довгий. У забарвленні різних різновидів таких птахів можуть переважати білі, коричневі, чорні та сріблясті ділянки, також відрізняється візерунок їх пір’яного покриву.

Кречет взимку

Але найкраще можна зрозуміти особливості зовнішності цих пернатих, гладячи на фото кречета. Подібні птиці зустрічаються здебільшого в північних областях Євразії і Америки, вони живуть в субарктичних і навіть більш суворих – арктичних зонах, але поширені і набагато південніше.

Питання про кількість підвидів і видів цих птахів викликає у орнітологів багато розбіжностей. У тому числі спірних вважається питання про те, скільки форм даних представників крилатою фауни конкретно водиться в нашій країні. Наприклад, спочатку передбачалося, що норвезький, ісландський і полярні кречети належать до трьох різних видів.

Тепер же прийнято вважати, що всі північні різновиди є одним видом, поділяють на ряд підвидів і географічних рас. Так само багато складнощів з класифікацією інших форм цих птахів. Але опишемо кожну з них докладніше.

1. Норвезька кречет. Такі птахи зустрічаються на берегах Білого моря, в Лапландії і Скандинавії. взагалі кречетперелітний птах, але тільки почасти. Залежно від місця проживання вона може бути і осілого. Але поселенці північних регіонів, такі як представники норвезької різновиди, зазвичай прагнуть з настанням холодів перебратися південніше. Тому в зимовий період їх можна спостерігати в самих різних областях Середньої Європи, іноді навіть в більш південних місцевостях даного континенту.

Норвезька кречет

Птахи описуваної різновиди нагадують соколів по своєму забарвленню. Вони мають буро-сірий колір верху оперення, яка прикрашена сизо-димчастими смужками і плямами. Голова їх темна, хвіст сизо-сірою забарвлення. Нижня частина їх оперення світла. На верхній щелепі дзьоба є різкий зубець. Навколо очей таких птахів виділяється яскраво-жовте кільце. Довжина крила членів даного різновиду становить в середньо близько 37 см.

2. ьскій кречет, який більший за попередній, переважно поширений в Західному Сибіру. Однак, в певну пору року такі птахи здатні перекочувати в інші місцевості. Наприклад, такі кречети були помічені в Прибайкалля, на півдні Алтаю, навіть в Прибалтиці. Від норвезької різновиди дані птиці відрізняються більш світлим забарвленням з широким правильним поперечним малюнком.

ьскій кречет

Пір’я їх голови світло-охристого відтінку і поцятковані поздовжніми рисками. Іноді серед птахів подібного типу трапляються і повністю білі екземпляри. Зовсім недавно їх прийнято було відносити до абсолютно окремого виду, то тепер уявлення орнітологів змінилися.

3. білий кречет в Середньовіччі, тобто в період популярності соколиного полювання, вважався найбільш цінними і предпочитался іншим за красу, хоча такі птахи тоді, як і тепер, були досить рідкими.

білий кречет

Ці пернаті в далекі часи були гідним подарунком і підносили видатним воєначальникам і правителям в період політичних розбіжностей з метою досягнення домовленості, миру і стабільності. Здебільшого зустрічаються такі красиві крилаті створіння з білосніжним кольором пера в північних регіонах, в найхолодніших широтах.

4. сірий кречет. Такі птахи зустрічаються, як правило, на сході Сибіру. А від ьской різновиди вони відрізняються лише незначними деталями вигляду. Зокрема, вони мають меншу кількість строкатих відмітин на тілі. Але навіть за величиною представники цих двох форм однакові.

Сірий кречет з видобутком в польоті

5. Алтайський кречет – гірський підвид, який вважається рідкісним. Зустрічається зазвичай південніше, ніж родичі. Крім Алтаю, подібні птиці поширені в Тянь-Шані, Саянах, Тарбагатай. Спостерігаються випадки кочівель їх в Монголію, Туркменістан, Сибірські землі. Забарвлення цих пернатих вважається більш одноманітною, ніж у родичів, і буває двох типів: світла (більш рідкісна) і темна.

Алтайський кречет

У висновку опису підвидів (їх на сьогоднішній день найчастіше прийнято відносити в одну увазі: «кречет») слід ще раз уточнити, що всі вони ще недостатньо вивчені, а класифікація їх розмита. Наприклад, більшість орнітологів вважають, що у всій арктичної Америці і Гренландії поширена лише одна форма даних птахів, а сіру і білу їх масті слід вважати лише індивідуальними змінами, властивими певним особинам. Однак, не всі зоологи згодні з вказаною точкою зору.

Спосіб життя і місце існування

Недостатньо вивченим є і спосіб життя цих птахів. Відомо, що ті форми кречетів, що мешкають в північних регіонах, в гніздові періоди зазвичай поширюються уздовж Полярного моря і поселяються на скелястих берегах. Зустрічаються кречети і в лісовій зоні, зокрема зазначені місцевості вони обживають в Сибіру, ​​в Східній Європі, в Скандинавії, а також на території півночі Американського континенту.

Але і в цьому випадку вони прагнуть влаштуватися неподалік від морів, великих річок і інших значних водних просторів. І це зрозуміло, адже північні регіони, де зазвичай селяться такого типу пернаті, здебільшого багаті життям саме при воді.

Кречет на полюванні зловив видобуток

Як уже згадувалося, деякі з кречетів, в залежності від місця поширення, можуть бути осілими, інші з них в зимові періоди кочують, переселяючись в більш сприятливі для життя лісові і лісотундрові смуги. Відомі й інші форми міграцій. Зокрема, деякі гірські підвиди, наприклад, середньоазіатський, переселилися з високогірних районів в долини. Відбуваються кречета і інші переміщення.

Кречет в червоній книзі чи ні? Безсумнівно, це рідкісний представник пернатої фауни, внаслідок чого і був занесений в книгу. І чисельність його скорочується постійно. Виною всьому розширення життєвого простору людської цивілізації, при цьому більшість тварин гинуть в результаті діяльності браконьєрів, потрапляючи в їх капкани.

Також популярний в Україні вилов кречетів, тому що за кордоном цих пернатих можна продати за дуже пристойні гроші. Вони здавна цінувалися як ловчих птахів для мисливських промислів. І багато любителів досі цінують цих пернатих. У природі кречети здатні атакувати навіть ведмедя, якщо він становить небезпеку для їх пташенят. Але на самих кречетів вирішуються напасти лише тільки найвідважніші і грізні з птахів. В основному небезпека для них представляють тільки беркути.

Слухати голос кречета

source src = “https://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/10/krechet-obyknovennyy.mp3?_=1” />https://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/ 10 / krechet-obyknovennyy.mp3

Кречети володіють неабияким здоров’ям і дуже сильним імунітетом, а тому хвороби серед цих представників пернатого племені поширюються мало і є рідкістю. Однак, живучи в неволі, такі птахи піддаються великій небезпеці зараження, тому що імунітету проти мікробів, що живуть в тілі людини, у них немає. А тому виловлені кречети вмирають дуже часто.

харчування

Кречетхижий птах і незвичайно сувора. Такі мисливці люблять селитися в безпосередній близькості від жител чайок, кайр, а також інших представників сімейства чістікових, у так званих базарів або пташиних гір. При цьому нападають на членів цих колоній і харчуючись ними.

Їжею для кречетів в основному є середньої величини птиці, а іноді навіть ссавці. Щоденна норма споживаного м’яса для описуваних представників крилатою фауни становить приблизно 200 г. Свої трапези кречети зазвичай здійснюють неподалік від місця зимових стоянок або гнізд. Тут же легко можна виявити в безлічі валяються залишки кісток і недоїденою їжі, ощіпанную шерсть і пір’я жертв таких хижаків.

Кречет їсть видобуток

Атака кречета нагадує спосіб нападу соколів. В процесі полювання вони здатні підніматися на велику висоту, звідки падають, складаючи крила, на величезній швидкості, нападаючи на видобуток. Удар їх дзьоба здатний відразу позбавити об’єкт нападу життя. Вони можуть зламати йому шию або прокусити потилицю. У деяких випадках вони несуть жертву з собою, схопивши кігтями. На птахів кречети здатні нападати прямо в повітрі.

Кречет має звичай полювати поодинці. Це стосується і періодів вирощування потомства, але тільки в даний час пари зазвичай шукають видобуток в межах одного, обраного і відвойовані ними кормового ділянки. Для маленьких пташенят видобуток ловить і приносить батько. Мати ж обробляє її для дитинчат: відриває кінцівки і голову, а також общипує її. Всі ці приготування виробляються поза гніздом, щоб там не було бруду і прогнилих частин тіла спійманий живих істот.

Розмноження і тривалість життя

У відносинах з протилежною статтю у даних представників пернатого племені панує сувора моногамія, тобто утворюється пари залишаються один з одним на весь залишок життя. Як правило гніздяться кречети в скелях, вибираючи в якості оселі для майбутніх пташенят зручні голі ніші або ущелини, найчастіше прикриті зверху навісом або виступом.

Гніздо кречетів на дереві

Гнізда їх – досить невигадливі споруди, і для влаштування їх самки просто розкладають в скелястих уступах пір’я, мох і суху траву. У деяких випадках батьки надходять ще простіше, якщо їм вдається знайти підходящі занедбані гнізда інших пернатих, найчастіше беркутів, канюков, воронів, вони займають їх.

Але, відшукавши зручну місцину, ці птахи мають звичай повертатися туди щороку знову і знову. Вони постійно облаштовують його, використовуючи десятиліттями, в деяких випадках – століттями, передаючи майбутнім поколінням. А тому такі гнізда з часом стають все більш затишними і розростаються, часом досягаючи метрового діаметру і висоти до півтора метрів.

Також кречети роблять гнізда в скелях

Яєць зазвичай відкладається такими птахами до п’яти штук за один раз. Але частіше все-таки в кладці їх буває менше. Величиною яйця, які мають коричневий колір, навіть дрібніше курячих, а масою вони мають зазвичай не більше 60 гр. Насиджування триває трохи більше місяця. Вирощування і вигодовування пташенят триває близько восьми тижнів.

І десь у другій половині літа нове покоління стає досить дорослим і окріпнув, щоб залишити місце гніздування. Але продовжують опікувати своїх дитинчат батьки до чотирьох місяців, і приблизно до вересня виводки прагнуть триматися разом. В однорічному віці молоді птахи досить дозрівають, щоб мати власне потомство. А загальний термін життя кречета в природному середовищі може скласти близько 20 років.

Ссылка на основную публикацию