Коршун птах. Спосіб життя і місце існування шуліки

Опис і особливості

Шуліки – хижі птахи великих розмірів, сімейства яструбиних. У висоту вони досягають до 0.5 м, важить дорослий шуліка – 1 кг. Крила досить вузькі, але великі в довжину – розмахом до 1,5 м.

Колірної забарвлення пір’я різноманітний, в основному переважають насичений бурий, коричневий і білий колір оперення. У шулік як правило невеликі лапи, і малих розмірів, загнутий гачком дзьоб. У пошуках їжі багато часу проводять в повітрі, повільно ширяючи над мисливськими угіддями.

Зони проживання цієї хижого птаха повсюдно поширені, однак, лише мала частина шулік веде осілий спосіб життя. В якості таких зон, зазвичай вони вибирають густі лісисті хащі, біля водойм.

1. Чорний шуліка. Він же – звичайний. Довжина тулуба 50-60 см, маса – 800-1100 г, розмах крил 140-155 см при довжині крила в 41-51 см.

мешкає чорний шуліка повсюдно, при цьому в залежності від ареалу  птах може вести як осілий, так і кочовий спосіб життя.

Слухати голос чорного шуліки

source src = “http://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/06/korshun-chernyy-golos-4418-onbird.ru_.mp3?_=1” />http://givnost.ru/ wp-content / uploads / 2018/06 / korshun-chernyy-golos-4418-onbird.ru_.mp3

Підвиди чорного шуліки:

  • Європейський шуліка, що мешкає в Європі (її південно-східній і центральній області), зимує в Африці. Його голова має світле забарвлення.
  • Черноухом шуліка, мешкає в Сибіру, ​​на території Приамурського області.
  • Малий індійський шуліка, який проживає на сході Пакистану, в тропіках Індії, і в Шрі-Ланці.
  • Вилохвостий шуліка, з Папуа і Східної Австралії.
  • Тайванський шуліка, кочує на території Тайваню і Хайнані.

На фото вилохвостий шуліка

Мисливські угіддя чорного шуліки – це лісові галявини, поля, береги річок і мілини. У лісі він полює рідко. Видобуток шуліки характеризує його, як поліфагія.

Хоч його основним об’єктом харчування є ховрах, він може полювати на риб, різних мишей, тхорів, хом’яків, їжаків, ящірок, більш дрібних птахів (горобців, дроздів, заблукав, дятлів), зайців.

2. Коршун-свистун. Повсюдно населяє ареали Австралії, Нової Каледонії і Нової Гвінеї. Є птахом рідколісся, мешкає у води. В цілому, веде спокійний спосіб життя, в межах одного біоценозу, проте іноді можуть мігрувати в північні райони континенту, в періоди посухи.

Своє прізвисько отримав завдяки досить гучного поведінки. Цей птах свистить як під час польоту, так і будучи в гнізді. крик шуліки свистуна звучить як гучний свист, згасаючого характеру, після якого слід безліч коротких, кожен вище попереднього.

У їх раціон входить вся живність, яку вони здатні знайти: риби, комахи, рептилії, амфібії, ракоподібні, невеликі ссавці і птиці. Чи не відмовляються і від падали, причому у новогвінейських шулік вона становить левову частку раціону. Свистуни ж поїдають падаль тільки взимку.

3. Брамінскій шуліка. Цей вид можна знайти на Шрі-Ланці, в Індії, Пакистані, Бангладеш, Південно-Східної Азії та Австралії. Населяє тропічні / субтропічні зони, в основному уздовж берегів.

В основному живе в межах одного біоценозу, але може здійснювати сезонні перельоти, пов’язані з сезоном дощів. Основу раціону птиці становить падаль, мертва риба та краби. Зрідка полює на зайців, рибалить і краде видобуток у інших хижаків.

4. шуліка рудий. Середніх розмірів (довжина тіла: 60-65 см, розмах: 175-195 см). Існує 2 підвиду. Житла варіюються по всьому світу: від Скандинавії, Європи і країн СНД до Африки, Канарських островів і Кавказу. Віддає перевагу помірний клімат, листяні і змішані ліси поблизу від рівнин і сільськогосподарських полів.

Слухати голос червоного шуліки

http://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/06/3344-onbird.ru_.mp3

5. двозуб шуліка. Своє основне іменування отримав за 2 зубці на надклювье. Він же – червононогий. Розміри маленькі, максимальна вага: 230 г. Раніше його відносили до сімейства соколиних. Мешкає в субтропічних / тропічних лісах, від Південної області Мексики і до Бразилії. Повсюдно мешкає в своєму ареалі.

6. Сизий шуліка. Гніздиться в Східній Мексиці, Перу, Аргентині, на острові Птіаци, Тринідад. Взимку здійснює перельоти на південь. Є родичем міссісіпского шуліки, проте відрізняться від нього темно-сріблястим забарвленням оперення, і краєм крил каштанового кольору.

Населяє савани і рівнинні ліси. Основним раціоном служать комахи, що рояться в кронах дерев і різноманітні рептилії.

міссісіпского шуліки вважають його підвидом. Мешкає в Південно-центральному районі США, здійснює міграції в південні країни. Любить помірний клімат, поширений повсюдно.

7. ШулікалСлизнеед. Мешканець Південно-Центральних районів Америки. Птах середніх розмірів, з довжиною тулуба в 36-48 см, розмахом крил в 100-120 см і вагою 350-550 р Єдиною його їжею служать равлики ампулярії, заради яких він селиться біля боліт і водойм. За допомогою тонкого, загнутого дзьоба хижак витягує молюска з раковинной оболонки.

8. Чубатий шуліка. Поширений по всій території Австралії, але особин не так багато. Веде осілий спосіб життя, але частина птахів здійснюють міграційні перельоти. Його їжею служать дрібні ссавці, птахи і їх яйця, рептилії, равлики і комахи.

9. Черноухом шуліка. Населяє північну частину Австралії. Як оселі обирає зріджені тропіки, хащі, сухі луки і пустелі. Є найбільшою птахом Австралії з висотою тулуба в 50-60 см, охопленням крил в 145-155 см, і вагою до 1300 р

Його здобиччю служать рептилії, дрібні ссавці, птахи та їх гнізда. Черногрудий канюковий шуліка здатний камнемраскроітьяйцокрупнойгнездящейся на землі птиці. Спосіб життя і місце існування

Не можна міркувати, чи є цей птах перелітної. Більшість цих пернатих хижаків здійснюють міграції під час зими, і лише деякі види, підвиди або окрема особа ведуть «постійний» спосіб життя. Найчастіше здійснює перельоти в Африку і теплі країни Азії, деякі австралійські види мігрують всередині континенту.

Для перельоту шуліки збиваються у великі зграї, що для хижих птахів – велика рідкість. Приліт перших особин на місця гніздування відзначаються на початку весни, в березні. В районі нижнього Дніпра, він може з’явитися навіть на кілька днів раніше.

Відліт в основному доводиться на кінець вересня і початок жовтня. Північні популяції шулік навесні прилітають пізніше, а восени відлітають раніше, на 7-9 днів.

Деякі народи вважають що шуліки підпалюють ліси, кидаючись на багаття, таким чином «викурюючи» видобуток з притулків

Селитися шуліки воліють у великих водойм, що дає їм незаперечна перевага в полюванні і виживання. Захищати мисливські угіддя птахам непросто. Щоб убезпечити своє житло від посягання побратимів, шуліки розвішують блискучі предмети, в надії відлякати їх.

У пошуках, ці хижі птахи здатні довго парити в повітрі. Багато орнітологи здатні визначити вид шуліки саме по контрастному контуру в небі.

харчування

До раціону птахи не вибагливі. Поїдають практично всю їжу тваринного походження, при цьому, не гребуючи навіть останками і відібраної у інших хижаків видобутку. Крім того, у деяких видів вона становить основну частину раціону.

Поїдають шуліки все, що зможуть добути: дрібних ссавців, птахів, рептилій, земноводних, рибу, ракоподібних. У слізнееда основною їжею є великі равлики ампулярії.

Для сільського господарства шуліки приносять як користь, так і шкода, з одного боку беручи під контроль кількість гризунів, а так само виступаючи в ролі санітара, а з іншого – нападаючи на дрібних домашніх тварин.

Розмноження і тривалість життя

Самки шулік, як правило, більший і важчий самців. У будівництві гнізда беруть участь обидва. Птахи використовують гілки різної товщини, а лоток гнізда вистилають сухою травою, послідом, тканиною, клаптиками паперу, вовни, і іншими матеріалами.

При ремонті гнізда, чорний шуліка знову закріплює його гілками і створює нову основу. Одне і те ж гніздо використовується до 4-5 років, через що, воно може змінюватися в розмірах протягом всього цього часу.

У стінках гнізд часто поселяються горобці. Розташовуються ці гнізда в основному на деревах до 20 м над землею, іноді – на висоті 10-11 м. Гніздові дерева, зазвичай, розташовуються недалеко від водойм – дуб, вільха, берест.

В умовах Придніпров’я, чорний шуліка починає кладку яєць в квітні – травні. Терміни закладки є відмінним показником того, наскільки великий вплив на репродукцію надає сонячне світло.

Закладка яєць чорного шуліки відбувається тільки при довготі дня 14,5 – 15 годин. Насадження триває близько 26-28 днів і починається з першого яйця. Повна кладка становить від двох до чотирьох яєць.

пташенята шуліки

Пташенята вилуплюються з травня по червень. У місцях гніздування зустрічаються пташенята різного віку. Орнітологами спостерігалися випадки загибелі вилупилися, з огляду на поїдання здебільшого їжі пташенятами постарше, а так же того, що після перельоту, батьки часто припиняють опіку свого потомства.

В цілому, виживаність пташенят чорного шуліки в Самарському лісі (за підрахунками А. Д. Колесникова) дорівнює 59,5%. Велика частина їх смертей безпосередньо пов’язана з діями людини.

Ссылка на основную публикацию