Кондор птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище існування кондора

Опис і особливості

Ці хижі птахи відносяться до сімейства грифів і є мешканцями Американського континенту. розміри кондора вражаючі, адже з представників пернатого племені ці створення належать до числа найбільш великих в світі і найбільших літаючих представників фауни Західної півкулі.

Вони можуть досягати більш ніж метрової величини, при цьому маючи масу до 15 кг. Якщо додати до штрихів зовнішності потужний сталевий дзьоб в формі гачка, міцна статура і сильні лапи, то вигляд вийде значним.

Кондор птах

Але особливо сильне враження справляє птах у польоті. Розмах крил кондора складає цілих 3 м, іноді навіть більше. А тому виглядає він в повітрі, коли ширяє в небі, розкинувши їх, дуже велично.

Не дивно, що індіанці з давніх часів поклонялися цього птаха, створюючи міфи про те, що сам бог сонця посилає на землю таких створінь. І роблять вони обліт територій, спостерігаючи за тим, що відбувається в світі. Посланці дивляться за життям людей, щоб доповісти про все своєму могутньому небесному покровителю.

Виявлені наскальні зображення цих істот, яких асоціювали з царями верховного світу, були зроблені за пару тисячоліть до приходу на континент європейців. Це доводить, що такі птахи займали уяву людини з незапам’ятних епох.

Складали корінні жителі Америки і страшні легенди про дані крилатих істот. Подібні розповіді віщали, що ці хижаки нібито несли в свої гнізда маленьких дітей і навіть зазевавшихся дорослих, щоб годувати своїх пташенят. Однак, якщо щось подібне і справді траплялося, то нечасто, адже дані представники пернатого царства зовсім славляться агресією по відношенню до людини.

Розмах крил каліфорнійського кондора

Цивілізація останніх століть сильно потіснила цих прекрасних створінь з обжитих ними місць. У наші дні, на жаль, кондори є рідкісними і зустрічаються тільки на готельних високогірних ділянках Америки.

До таких територій відносяться деякі області Венесуели і Колумбії, а також Вогняна земля. У Північній Америці дані екземпляри фауни ще існують, але їх вкрай мало.

Цікавою рисою зовнішнього вигляду цих птахів також є гола червона шия. Дана деталь настільки унікальна, що саме за такою ознакою кондора можна відрізнити від інших хижих пернатих.

види кондора

Відомо два види таких представників небесної фауни. Характеризуються вони в основному за місцем проживання, але розрізняються і деякими деталями зовнішнього вигляду. Даним різновидам присвоєні назви в залежності від місцевості, де зустрічаються їх представники.

Андский кондор в польоті

1. Кондор Андійський має здебільшого чорне забарвлення пір’я, який вигідно доповнює контрастна з цим кольором, білосніжна облямівка, що обрамляє крила, і такого ж відтінку шийний «комірець». Молодняк виділяється буро-сірим відтінком пір’я.

Поселяясь в Андах, зазвичай дані істоти вибирають ділянки на величезній висоті, де мало поширені будь-які види життя. Таких птахів також іноді можна зустріти на деяких інших високогірних територіях тихоокеанського узбережжя.

Каліфорнійський кондор

2. Каліфорнійський кондор. Тіло таких птахів довше, але крила дещо коротший, ніж у найближчого родича. Забарвлення ці пернаті мають переважно чорний. Шию обрамляє вражаючий «комірець» з пір’я.

Під крилами можна помітити білі ділянки в формі трикутника. Голова рожева, лиса. Оперення молодняка коричнево-буре, прикрашене лускатим візерунком і облямівкою. Цей різновид не просто рідкісна, а в певний період вважається практично вимерлої.

Адже в певний час в кінці минулого століття в світі налічувалося таких птахів всього 22 особи. Але саме тому були вжиті заходи до їх штучного розведення. І як результат – такі птахи і тепер існують в природі. На фото кондора особливості кожної з різновидів чітко видно.

Спосіб життя і місце існування

Приживаються ці птахи там, де не може оселитися ніхто, так як вибирають такої висоти гори і такі неприступні скелясті ділянки, де поблизу практично неможливо зустріти будь-яку живність.

Заселяють вони також передгір’я, в деяких випадках – рівнини. Але зазвичай воліють влаштовуватися поблизу від берегової лінії, де легше розшукати собі їжу, добувати яку їм дуже допомагає від природи гострий зір.

Ці сильні птиці за рахунок потужності величезних крил здатні злітати в небі на висоту, що перевищує 5 км. А в пошуках здобичі, яка в горах зустрічається не часто, вони невтомні і долають в день до 200 км.

Поспішаючи за своїми пташині справах і пересуваючись по повітрю, вони досягають дуже значної для пернатих істот швидкості до 90 км / год. Але опиняючись на землі, такі величні створення виглядають вельми прозаїчно і навіть незграбно.

Вони стають схожими на самих звичайних тупуватих індиків. Тут вони настільки незграбні, що не можуть навіть піднятися в повітря, особливо якщо шлунок їх набитий до межі. Втім, перебувати низько такі птахи дуже не люблять.

Андский кондор вилетів на полювання

У моменти, коли вони не літають, а просто сидячи відпочивають, вважають за краще вибирати місця вище: виступи скель або гілки величних дерев. Вся справа в особливостях будови. Пристрій крил у таких істот має свої індивідуальні риси, тому під час польоту, для полегшення руху, вони змушені ловити теплі струмені повітря.

Звідси і звичка в небі саме парити, не роблячи активних помахів своїми значними крилами. Кондори не одинаки, вони утворюють організовані зграї. У них старше покоління керує молодшими за віком птахами, а жіночі особини підкоряються самцям, котрі навіть за розміром їх більшими.

Чоловічу половину таких пернатих також можливо дізнатися за деякими ознаками: темно-червоному м’ясистому великим гребеню на голові, а на шиї шкіра самців морщинится. В період гніздування ці птахи видають цокотіли, скрипучі і шиплячі звуки. такий голос кондора.

Великий несправедливість по відношенню до цих птахів з боку людини був масовий відстріл їх в колоніальній Америці. Причиною ненависті до таких пернатим стали забобони про те, що вони нібито у великій кількості здатні красти худобу, винищуючи його, що виявилося згодом великим перебільшенням.

Особливо постраждала в результаті хижацького відстрілу каліфорнійська популяція, що вельми трагічно. Саме в результаті того, що такі красені колись безбожно винищувалися, нині північноамериканські кондори практично вимерли, а чисельність їх вкрай мізерна.

харчування птиці

Кондорптах, яку зараховують до почесного загону санітарів природи. І підстави на те, звичайно ж, є. Вся справа в особливостях харчування. Кондори воліють ласувати розкладаються тушами померлих тварин. Вони, хоч і хижаки, але живої крові не люблять.

Правда в деяких випадках такі пернаті поїдають пташенят і яйця деяких птахів, нападаючи на їх колонії. Кондор також здатний атакувати гірських козлів і оленів. Іноді він дійсно краде невеликий домашній худобу, в розумних межах, звичайно.

Напад кондора на вовка

Агресивністю по відношенню до родичів такі птахи не відрізняються, тому бійок через видобуток зазвичай не буває. На полювання вони відправляються, як правило, на світанку. У гірській місцевості, де мешкають такі хижаки, будь-яка видобуток є рідкістю.

Тому можна витратити багато часу на її пошуки. І якщо вже Кондор пощастило наїстися, він намагається набити шлунок про запас. Тим більше ховати надлишки він не вміє, а забирати їжу із собою теж не в змозі. Але ж на наступний день може не так повітки з їжею, і птах залишиться голодною. Від того-то і доводиться вдаватися до крайніх заходів.

Трапляється, що ці хижаки наїдаються настільки, що не в змозі потім літати. Але це не біда, грунтовно наситившись, кондор має всі шанси кілька діб повноцінно проіснувати без їжі. Тому поспішати після пишної трапези йому вже нікуди.

Розмноження і тривалість життя

Гнізда ці птахи розміщують в неприступних місцях, розташовуючи їх якомога вище на скелястих гірських уступах. Це самі невигадливі оселі, часто представляють собою простий настил з гілок. А якщо місце саме по собі зручне, птахи можуть обійтися і зовсім без благоустрою, просто використовуючи для розведення пташенят природні гірські поглиблення і ущелини.

У сім’ях кондорів панує сувора моногамія, а пташині шлюби у них полягають довічно. Однак, початковий вибір партнерки часто супроводжується для самців великими клопотами, а за увагу крилатою дами доводиться запекло боротися з іншими претендентами.

Пташеня андского кондора в зоопарку зі штучною мамою

При розборках в якості зброї суперники часто використовують свої міцні шиї. Такі бої – справа неабияка, адже на самку може отримати право тільки найсильніший, так вже заведено у таких птахів.

Цікаво, що дитинча у подружньої пари в сезон народжується тільки один, з’являючись з єдиного відкладеного яйця. Але батьки до висиджування ставляться вкрай відповідально, причому роблять це по черзі.

А після появи на світ довгоочікуваного чада, годують і з ніжністю піклуються про нього протягом півроку, що для пернатих досить тривалий термін для виховання потомства. Але це необхідність, адже пташенята кондорів в початкові місяці життя відрізняється крайньою безпорадністю.

Перші два місяці мати і батько і зовсім не відходять від свого дитинчати, чергуючи біля нього по черзі. Кормом ж для малюка служить напівпереварене, зригувати батьками, м’ясо. Через шість місяців пташенята нарешті пробують літати, але тільки в однорічному віці повністю освоюють цю науку.

Свою власну пару молодий кондор утворює не раніше п’ятирічного віку. Проживати такі птахи здатні до півстоліття, іноді навіть довше того, адже трапляється, що довгожителі досягають віку 80 років.

Пташеня каліфорнійського кондора

Але в неволі ці волелюбні хижі птахи, які звикли до простору і тривалим польотів, живуть менше. Їм краще існувати в дикій природі. До речі, там у них практично немає ворогів. Єдиний з живих істот, хто дійсно несе смерть для таких птахів – це людина.

І причина не тільки в розвитку і розширенні цивілізації, забруднення середовища і витіснення рослин і тварин зі звичних для них місць зростання і проживання. Хоча всі ці фактори і зіграли свою роль.

Але ще індіанці доколумбової епохи варварськи винищували таких пернатих. Вони вірили, що їх внутрішні органи мають незвичайні цілющі властивості, наповнюючи організм людей, що харчуються ними, силою і здоров’ям.

Ссылка на основную публикацию