Койот: тварина якого виду, опис, місце існування, особливості поведінки, фото

Койот (фото і опис тварини приведено в статті) є видом роду вовків родини собачих Нового Світу. Він менший і слабший вовка. Займає ту ж екологічну нішу, що і шакал в Євразії, хоча більше і агресивніше його. Назва тваринного походить від ацтекського назви «койотль». Налічується 19 підвидів. Койот фігурує в міфах індіанців Північної Америки як хитра і пустотлива тварина.

ареал проживання

Тварина виду Canis latrans (лат. «Гавкаючий собака») поширене від Аляски до Центральної Америки, але особливо на Великих рівнинах. Історично східним кордоном його ареалу були Аппалачі, але згодом територія проживання розширилася на всі Сполучені Штати і Канаду.

Койот: опис тварини

Висота Canis latrans в холці становить близько 60 см, довжина – 1-1,3 м, включаючи 30-40-сантиметровий хвіст, вага дорівнює 9-23 кг. Хутро довгий і жорсткий, як правило, сірий вгорі і білуватий внизу, червонуватий на ногах і кущистий на хвості з чорним кінчиком. Те, як виглядає койот, може сильно відрізнятися в залежності від місця його проживання. Існують значні регіональні відмінності за розміром і кольором різних підвидів. Найбільші екземпляри живуть в північно-східній частині США та на сході Канади. Зазвичай койоти менше сірих вовків, але у них довші вуха і щодо більша черепна коробка.

Харчування і полювання

Койоти відомі своїми нічними серенадами і виттям. Це в основному нічні тварини. Койоти (фото приведено в статті) при бігу хвіст опускають вниз (на відміну від вовків, які тримають його горизонтально) і здатні розвивати швидкість до 64 км / ч. Їх сліди більш довгасті і менш округлі, ніж у собак.

Койоти є майстерними мисливцями, їх почуття загострені. На відкритій місцевості вони використовують зір, але щоб знайти здобич в густій ​​рослинності або в лісі, вони покладаються на запах і слух. На півночі ареалу проживання койот полює на зайця-біляка і білохвостого оленя. Одна особина здатна вбити дорослого оленя, особливо на глибокому снігу. Койот валить його на землю, багаторазово кусаючи задні кінцівки, і душить, стискаючи горло.

Восени і на початку зими вони часто полюють парами або зграями. Успіх залежить від кількості учасників. Великі зграї зазвичай полюють на великих тварин, хоча вони хапають і їдять будь-яку здобич, з якою стикаються. Раціон койотів складається з комах, змій, трави і падали. За часів, коли видобуток недоступна, або в місцях, де її важко знайти, вони харчуються дикими ягодами і фруктами. При цьому койоти можуть сильно схуднути. На північному сході вони відгодував взимку, коли оленів легше зловити.

природні вороги

Койоти – тварини, які конкурують з деякими іншими м’ясоїдними, особливо на північному сході, де раніше вони були відсутні. Рись змагається з ними за одні й ті ж джерела їжі, якими є зайці і кролики, і успіх кожного з хижаків залежить від природних умов. Рисі краще полюють на глибокому снігу, а койоти перевершують їх в районах з меншим рівнем снігового покриву, де пересуватися легше. Останні також конкурують з червоною лисицею, яку вбивають при зустрічі. З цієї причини в районах з високою щільністю койотів водиться мало червоних лисиць. На самих хижаків іноді нападають більші тварини, такі як вовки, пуми, чорні ведмеді і грізлі. Дитинчат койота атакують орли.

розмноження

Койоти спаровуються в січні – березні, і через 58-65 днів у самок, як правило, з’являється 4-7 цуценят. Пологи відбуваються в підземному лігві, зазвичай в барсучьей норі. Часто воно знаходиться на схилах з хорошим дренажем (щоб уникнути повеней під час злив) і там, де видимість дозволяє спостерігати за навколишнім оточенням.

Цуценята народжуються сліпими і безпорадними, але через 2-3 тижні вони починають виповзати назовні, щоб пограти. Грудне вигодовування завершується через 5-7 тижнів, і обидва батьки годують і доглядають за цуценятами до тих пір, поки ті повністю не виростуть і не стануть незалежними, зазвичай у віці від 6 до 9 місяців. Молоді особини починають самостійне життя восени (до досягнення статевої зрілості койоти зазвичай ведуть самотній спосіб життя), але деякі старші брати і сестри залишаються допомагати виховувати молодше потомство. Сімейні групи можуть залишатися разом і формувати зграї взимку.

територія

У койотів сильно розвинений інстинкт захисту своєї ділянки. Його охороняють обидва члени сімейної пари. Територія позначається сечею і фекаліями, і вважається, що зазначенням на її зайнятість також є виття. Розмір ділянки варіюється в залежності від місця, де мешкає койот. Його площа визначається і наявністю їжі. У більшості випадків вона дорівнює 10-40 кв. км. Тварини проходять 5-16 км в день, в т. Ч. До 0,8 км по воді.

Тривалість життя

У неволі вік койота може досягати 21 років, але в дикій природі вони живуть 6-8 років. Максимальний відомий вік – 14,5 року. Причиною здебільшого смертей є люди. Вони вбивають заради хутра і для захисту домашніх або диких тварин. Койоти часто гинуть при зіткненні з транспортними засобами.

Найбільш поширеною природною причиною їх смерті в дикій природі є такі інфекційні захворювання, як короста, собача чума і сказ. Коросту визначити легко, так як хворі особини починають втрачати шерсть на деяких ділянках тіла, зазвичай на хвості і на боках. Врешті-решт вони можуть померти після настання холодів.

Взаємодія з людиною

Койот – тварина розумне, що славиться своєю хитрістю і швидкістю. Його давно переслідують за нападу на свійську худобу та дичину. До середини ХХ ст. багато держав за убитих койотів виплачували гроші. Живучи поблизу ферм особини зазвичай нападають на худобу, особливо овець. Вони також можуть завдати шкоди врожаю кавунів, динь та інших культур. Відомо, що поблизу міст койоти вбивають і їдять домашніх тварин, залишених на ніч зовні. Є кілька свідчень нападу на людей, з яких принаймні один фатальний випадок. Однак такі події трапляються рідко і, як правило, відбуваються там, де койоти перестали боятися людей (наприклад, поблизу передмість). Зазвичай вони бояться і уникають людей, але добре переносять присутність людини в парках, їх регулярно можна зустріти в таких містах, як Чикаго і Лос-Анджелес.

вокалізація

Койота називають самим голосистим з усіх північноамериканських ссавців. Дорослі особини здатні відтворювати не менше 11 типів вокалізації. Ці звуки діляться на категорії: агоністичні і тривожні, вітання та контакт.

Низкоинтенсивний гавкіт використовується в якості загрози або сигналу тривоги і зазвичай чути на прилеглих ділянках, змушуючи цуценят негайно відступити в свої нори. Ревіння застосовується як сигнал загрози на коротких відстанях, але його можна почути і від граючих цуценят, і від злягаються пар. Лай можна віднести і до засобів голосової комунікації на відстані, і до сигналу тривоги. Гавкаючий виття виконує аналогічну функцію.

Знаком підпорядкування є скиглення. Домінуючі особи висловлюють своє прийняття такого положення високочастотним підвиванням. Привітальні вокалізації включають низкочастотное скиглення, яке видається покірними койотами, зазвичай супроводжується виляння хвоста. Груповий гавкаючий виття звучить при зустрічі двох або більше членів зграї і може бути заключним актом складної церемонії вітання. Одиночний і груповий вої використовується для установки контакту з іншими койотами. Перший служить для визначення місця знаходження особи, що відбилася від зграї. Груповий вої подається у відповідь на одиночний, груповий і гавкаючий.

виживання

На початку XXI століття популяція койотів була більше, ніж будь-коли раніше в Північній Америці, що є свідченням їх здатності адаптуватися і розвиватися в ландшафтах, модифікованих людиною. Незважаючи на постійну полювання, цькування та інші засоби контролю, популяція зберігається, і майбутнє даного виду псових здається безпечним. Дійсно, біологи більше турбуються про надлишок, а не про нестачу цих тварин.

Койоти легко схрещуються з домашніми собаками. Їх потомство називається койдогамі.

Ссылка на основную публикацию