Кедрівка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище існування кедровки

Опис і особливості

Кедрівка – це дивовижна представниця сімейства воронових, невелика пташка, за розмірами поступається Галці, вага її дорівнює в середньому 150 г. Але життєдіяльність її настільки унікальна, що вельми сприяє зростанню і поширенню кедрових і горіхових дерев. А тому внесок її в екосистему воістину величезний.

Тіло цього крилатого істоти має довжину близько 30 см. Основний фон пера її темно-буро-коричневий, поцяткований численними білими плямами. Потилицю такої пташки і задня частина крил чорного кольору, як і хвіст з білою облямівкою, що має довжину близько 11 см.

Самку можна відрізнити від чоловічої особини по нечітким малюнком білих вкраплень і більш світлого, навіть тьмяного окрасу пера, за рахунок якого вона з навколишнім простір візуально зливається зазвичай майже повністю.

Відрізнити самку від самця кедровки досить складно, строкате оперення на грудях самки злегка зливається

Такі крилаті створіння видають, як правило, в природі чимало шуму. але голос кедровки звучить по-різному в залежності від обставин, її настрою і навіть пори року. У разі небезпеки вона відтворює тріскучі гучні звуки, схожі на «Керрі-Керрі».

Слухати голос кедровки

source src = “https://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/10/kedrovka-golos-991-onbird.ru_.mp3?_=1” />https://givnost.ru/wp- content / uploads / 2018/10 / kedrovka-golos-991-onbird.ru_.mp3

Нерідко спів цих маленьких створінь сприймається, як вельми благозвучне і нагадує короткі буркітливі трелі дрімлюгу, іноді чується чимось на зразок «кип», «КЕВ» і «тьюу». Взимку концерти даних пернатих відрізняються ніжністю посвист, а також набором верещали, тріскотливих, клацають ритмічних звуків.

Ареал цих пернатих досить великий. В Євразії вони населяють тайгові ліси і поширені від Скандинавії до східних кордонів материка, при цьому живуть також на Курильських і Японських островах.

Рід під назвою: кедровки, включає не так багато, всього два види. Перший з них, що мешкає на території Євразії, був уже описаний вище. А особливості зовнішнього вигляду птахів добре видно на фото кедровки.

Найменування другого: північноамериканська горіхівка. Зустрічаються такі пернаті в кордельеров. Вони приблизно такого ж розміру, як і родичі з попередньої різновиди, але можуть бути і трохи менше. При цьому забарвлення оперення їх помітно відрізняється. Основний його фон сіро-попелястий, а задня частина крил чорна з білими областями.

Темними бувають у птахів ноги і дзьоб. Живуть члени пернатого царства в соснових лісах. Представникам обох різновидів з роду кедровок зникнення не загрожує, чисельність їх щодо вважається стабільною, а популяція є досить численною.

Кукша – птах, схожа на кедрівку. Вона теж є тайговій мешканкою і також відноситься до сімейства воронових. Розмірами і пропорціями тіла дані пернаті приблизно однакові. Але забарвлення пір’я кукші помітно відрізняється від пір’яного вбрання кедровки.

Вона має буро-сіре забарвлення, темні верхівку і крила, а також рудий хвіст, видає глухі, що нагадують «куук», звуки, за що і прозвана була Кукша. А обох пташин іноді плутають з сойка, до речі, представницею того ж сімейства і загону горобцеподібних, до якого відносяться і обидві різновиди птахів з роду кедровок.

Північноамериканська горіхівка, другий вид птиці кедровки 

Спосіб життя і місце існування

Рідною домівкою кедровки є, співзвучні її назвою, кедрові, але також ялинові і інші хвойні ліси. Водне плесо цю пташина не дуже приваблюють, а річки шириною більше 3 км вона навіть не намагається подолати. Але іноді трапляється, що з бурями і тайфунами таких істот заносить на віддалені острови, де вони приживаються і залишаються в якості постійних мешканців.

Інші подорожі, тим більш тривалі, такого крилатому створення не дуже під силу, тим більше, якщо в цьому немає необхідності. Це не перелітний птах. Кедрівка спосіб життя веде осілий. А щоб вижити в холодну пору, робить на зиму дуже великі запаси насіння і горіхів – улюбленою своєї їжі.

І тільки в роки, коли трапляються з різних причин неврожаї в сибірських лісах, там відбуваються великі пожежі або дерева страждають від хижацької вирубки, такі пташки звідти в безлічі відправляються на захід, щоб відшукати додаткові джерела корму.

У подібні періоди цілі зграї перекочували пернатих трапляються на очі людям в Центральній і Східній Європі. там і мешкає кедровка до настання кращих часів. До речі, за старих часів у цих краях численні групи даних птахів, що з’являються невідомо звідки, вважалися передвісником великих нещасть.

Забобонні європейські жителі минулих століть, не в змозі знайти правильного тлумачення навалі зграй кедровок, асоціювали їх з голодом, війнами та чумою.

У такій маленькій пташинки ворогів в природі, звичайно ж, досить. Особливу небезпеку для неї в період гніздування можуть представляти невеликі хижаки: дикі кішки, лисиці, куниці, ласки. Користуючись безпорадність таких птахів, цілком зайнятих клопотами по виведенню і вирощування потомства, вони нападають на них, а також ласують їх яйцями і дитинчатами.

Часто вдалими подібні наміри бувають і тому, що кедровки по природі свій вельми повільні, не завжди вправні, на підйом важкі і в повітря піднімаються досить повільно.

Також уразливі пташинки в періоди, коли роблять на зиму рясні запаси. В такий час вони мають звичку абсолютно втрачати пильність, навколо себе нічого не чують і не бачать, а тому надзвичайно легко стають жертвами своїх спритних і хитрих ворогів.

харчування

Раціон кедровки відрізняється значним різноманіттям. Такі птахи можуть харчуватися насінням, буковими горішками, ягодами, плодами і жолудями. Кормом для них служать також комахи і навіть живність покрупней, що містить достатню кількість білка.

Маючи тонкий дзьоб, кедровка з легкістю здобуває горішки з шишок

Але все ж найбільше організм цих пернатих потребує вуглеводах, адже саме вони забезпечують його в будь-холоду, часто трапляються взимку в тайгових лісах, стільки необхідної в зазначені періоди енергією. А тому основною їжею цих крилатих істот є все-таки кедрові горіхи, які і містять дані елементи в великих кількостях.

Горіхи птахи пристосувалися добувають з шишок. Подібну справу для кедровки особливо складним не є. Адже сама природа наділила таку невелику пташина дзьобом, вельми пристосованим до даного роду діяльності, за формою довгим і тонким.

Їм-то кедровка і лущиться шишки, а дістаючи горіхи, розбивається їх об каміння або дерева, роблячи їх придатними для власного вживання.

А ось білковою їжею, тобто комахами, найчастіше кедровки вигодовують своїх пташенят, тому що швидко ростуть організми молодняка потребує саме до такого роду кормах. Кедрові горіхи ці дивні створіння починають збирати у міру їх дозрівання. Роблять це пташки зазвичай спільно, групуючи в зграї, ось такими спільнотами і вирушаючи на пошуки кормів.

Збираючи запаси, кедровки бувають винахідливі і невтомні, а винагородою в снігові, морозні зими є велика кількість корму для них самих та їхніх нащадків. Невтомно працюючи в теплий період, лише тільки одна кедровка в стані заготовити горішків близько сімдесяти тисяч. Переносить їх потім в особливому під’язиковому мішку.

В такому природному пристосуванні, що дістався від народження і розташованому під дзьобом, можна віднести на значну відстань за раз до ста горіхів. А ось в шлунку цих пташин вміщується їх не більше дванадцяти. Решта ж залишаються про запас.

Далі горішки ховаються в заздалегідь приготовлену комору. Це може бути дупло на дереві або поглиблення в землі, розташоване від кедра, з якого знято урожай, на відстані до чотирьох кілометрів. Схованок такі пернаті прагнуть зробити побільше. І зазвичай їх розташування птиці добре пам’ятають і не забувають.

Хоча існує думка, що кедровки свої секретні місця виявляють за запахом. Однак, в періоди сильних снігопадів це навряд чи можливо, а тому дану версію не можна вважати заможною.

Ось тільки казуси з коморами іноді трапляються, такі сховища зі смачними поживними ласощами цілком можуть виявити інші живі істоти: ведмеді, польові миші, зайці, які звичайно ж не відмовлять собі в задоволення насититися за рахунок ощадливості інших живих істот. А справжні господарі запасів – маленькі працьовиті пташки залишаються без заслуженої винагороди.

Тому-то кедровки і намагаються робити схованок побільше. А якщо помічають, що у них в момент приховування смачних скарбів з’являються небажані спостерігачі, намагаються посилити заходи маскування.

Великі склади кедрових горіхів, закопані в землі, не завжди прігождаются пернатим, їх зробили, що вельми сприяє поширенню кедрових насіння, переміщених невтомними крилатими істотами зазначеним чином на значні відстані.

А з них потім виростають у великій кількості чудові дерева. Саме тому в Томську в 2013 році даної пернатої трудівниці люди спорудили справжній пам’ятник. Адже кедровка по суті піклується про відродження природи набагато більше, ніж людина, хоча звичайно і не здатна усвідомити свого грандіозного призначення.

На фото пам’ятник кедровки в Томську

Слід зауважити, що в багатьох регіонах європейського заходу, де теж водяться такі пташки, кедрових дерев немає, але є горіхові, і саме вони служать основним джерелом харчування там для даних істот. Тому-то називають кедрівку горіхівкою, наприклад, на території України.

Розмноження і тривалість життя

Ці, та без того обережні пташки, в шлюбний період стає ще більш полохливими, гніздових територій своїх намагаються не залишати і ховаються від сторонніх очей. Саме те, що на зиму такі істоти роблять значні запаси харчування, дозволяє їм по весні дуже скоро приступити до виведення і вирощування нового покоління кедровок.

Гнізда вони мають у своєму розпорядженні на хвойних деревах, розміщуючи їх на значній висоті, а споруджують їх з самого звичайного будівельного матеріалу: лишайників, мохів, трави і звичайно гілочок. Їх кедровки просто безладно звалюють в купи і скріплюють глиною.

Гніздо кедровки з пташенятами

Ці приготування пташки починають здійснювати ще до того, як температура навколишнього простору піднімається вище нульової позначки. Уже в березні, в деяких випадках – в квітні, кедровка-мама відкладає до чотирьох зеленуватих і довгастих яєчок, в насиживании яких їй обов’язково допомагає батько сімейства.

Кедрівкаптах у відносинах з протилежною статтю постійна, тобто моногамна, адже пари таких пернатих протягом усього життя не розпадаються. Насиджування члени сімейного союзу здійснюють по черзі, і в той час, як один стереже яйця, інший робить польоти до торішніх запасах корму.

Спочатку маленьких кедровок теж вигодовують на насінні, размягчнним в батьківському зобі, але, коли стає зовсім тепло і з’являються комахи, пташенята переходять саме на цей вид харчування. Трьох тижнів від народження молодняк вже прагне випробувати себе в польотах, а в червні нове покоління поступово звикає до самостійності.

Правда ще довгий час (десь до кінця сезону) молоді члени сімейства перебуваючи під батьківським наглядом. Такі маленькі пташки живуть порівняно довго. Якщо нещасні разі не вкорочують термін, відміряний їм природою, вони здатні доживати до десяти років, а то навіть і довше.

Ссылка на основную публикацию