Кавказький лісовий кіт: 43 фото, опис, окрас, характер, оточення

Кавказький лісовий кіт – найбільший з усіх представників виду Felis silvestris. Його можна зустріти в лісах Чечні, Дагестану, Адигеї, Північної Осетії, Кабардино-Балкарії, а також в Ставропольському і Краснодарському краї, в Туреччині.

Настільки схожа з дворовими кішками і відрізняється від них в основному великими розмірами, кавказька лісова кішка – явище нечасте. Вона числиться в Червону книгу, як рідкісний вид і охороняється державою.

Короткий опис кавказької лісової кішки

Кавказький підвид – один з найбільших. Дорослі самці важать 6-11 кг, самки дещо легше – 4-10 кг. Довжина тіла 63-75 см, воно міцне, кремезне. Потужні лапи забезпечені гострими довгими кігтями, що дозволяють тварині з легкістю підійматися на дерева.

Між подушками лап зростає жорстка чорна шерсть. Хвіст великий і товстий, ніби обрубаний на кінці, у самця може досягати 60% від загальної довжини тіла. Голова широка, округла, вуха акуратні, прямостоячі.

Очі великі, виразні і дуже серйозні. Колір в більшості випадків жовто-оливковий. Дивлячись в очі цьому створінню, відразу зрозуміло, що це дикий звір, звичками більше схожий на своїх великих побратимів тигрів, леопардів і левів, ніж чим на милу домашню кішечку.

Забарвлення переважно сірий, іноді охристий. За лобі і вздовж хребта проступає чорна смуга. Бока також можуть бути з темними лініями, на більш світлому животі є невеликі темні плями. Багатий пухнастий хвіст прикрашають від 3 до 8 чорних кілець. У зимовий період шерсть стає густою, пишною і довшою.

Найбільший лісовий кіт може видавати звичайні для кішки нявкають звуки з хрипотою, але тональність їх набагато нижче, з більш вираженим емоційним забарвленням.

Дикі лісові кішки є відмінними мисливцями і нещадними хижаками, вони хитрі й обачні. Саме це дозволяє їм виживати в природному середовищі.

Місця проживання

Дикі кішки Кавказу представлені також степовим і середньоєвропейським підвидами. Території, які вони населяють, тягнуться від узбережжя Чорного моря і до гірських районів 2500-3000 м.

Кращі для життя біотопи – незаймані широколисті ліси, проте кавказький лісовий кіт зустрічається і в хвойних лісах Краснодарського краю і прилеглих до нього районах.

Глобальний ареал проживання – весь Кавказ і Мала Азія. Загальна площа тимчасових і постійних місць, де їх можна зустріти, налічує близько 1360 тисяч гектарів. Природа цих місць різноманітна: криволісся, букові гаї, піхтарнікі, кам’янисті схили, розріджене деревостани.

Дикі кішки Краснодарського краю і Кримського району складають найбільшу популяцію цих котячих. Особливо велика щільність відзначається в передгір’ях.

Харчування і спосіб життя

Кавказька лісова кішка веде потайний відокремлений спосіб життя, перетинаючись з собі подібними лише в період спарювання. Дикі коти, як і більшість їх найближчих родичів, тварини територіальні.

На одну особину доводиться територія в 2-3 км, яку вони охороняють і періодично мітять. Міграції відбуваються лише в разі мізерної кормової бази і втручання людини.

Лісові кішки вважають за краще селитися в скельних ущелинах, дуплах і чужих кинутих норах. Людини і його житла цураються. Однак, відомі випадки, коли дикий кіт оселявся в межах сільських господарств, винищував в окрузі дрібних гризунів і крав домашніх птахів.

В умовах гірських широколистяних лісів ці кішки полюють на ящірок, гризунів, птахів невеликого розміру, в рідкісних випадках можуть нападати на ондатру, нутрію, молодняк копитних. У раціоні також присутні деякі трави і коріння, риба, комахи, свіжа падаль.

Найбільшу активність лісовий кіт проявляє в темний час доби, але в літній період може полювати і вдень. Цей хижак воліє сидіти в засідці і нападати на жертву зненацька, а іноді і відкрито пускається в погоню, наприклад, полюючи на зайця.

Природа обдарувала його сіро-коричневого кольору, яка зливається з кольором опалого листя та деревами і робить його практично непомітним. Дика кавказька кішка добре лазить по деревах і непогано плаває, але лізе в воду тільки в разі крайньої необхідності.

Період розмноження у кавказьких кішок доводиться на кінець лютого. Вагітність триває 68-70 діб, після чого на світ народжуються частіше всього 3 малюка. Вони харчуються молоком матері до 4 місяців, ази полювання починають осягати вже в 2 місяці. Статевої зрілості дикі лісові кішки досягнутий лише через 3 роки.

чисельність

На території Дагестанської Республіки ще в 80-і роки минулого століття налічувалося всього близько 100 особин даного виду. Настільки малу чисельність можна пояснити інтенсивним винищенням з метою отримання цінних шкурок цих представників сімейства котячих. Щорічно в результаті полювання гинуло більше 5000 лісових котів.

У наш час за даними зоологів максимально можливу кількість особин на 1000 га (10 км²) становить 200-300 примірників, але в середньому ця цифра значно скромніше – всього 10-20.

Дикі кішки Краснодарського краю займають все його екосистеми. На Кавказі і в інших районах проживання їх популяції нечисленні, але стабільні. Екологами ведеться точний облік чисельності особин, подібну інформацію добути вкрай складно, оскільки цей вид віддає перевагу найглухіші, важко прохідні лісові угіддя.

Статус і охорона

Кавказька лісова кішка занесена в Червону книгу України як вид, який має малу чисельність і зустрічається на обмеженій території (3 категорія рідкості). Спеціальних заходів по збереженню чисельності на сьогоднішній день не розроблено, але лісові коти охороняються кількох заповідниках Кавказу, зокрема в Тебердинском заповіднику і Сочинському національному парку.

Зменшення поголів’я диких котів пов’язано в першу чергу зі скороченням природних біотопів проживання внаслідок вирубки широколистяних кавказьких лісів.

Другим важливим фактором є можливість спаровування кавказького лісового кота з домашніми кішками, з якими у нього багато спільного. В результаті подібних схрещувань втрачається генетична чистота виду.

У наш час полювання на кавказьких диких кішок не ведеться цілеспрямовано і мало впливає на чисельність цих тварин. Хочеться вірити, що найбільший вид лісового кота з часом відновить колишню популяцію, а не зникне з лиця Землі з вини людини.

Ссылка на основную публикацию