Какапо папуга. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище існування какапо

батьківщиною папуги какапо, або совиного папуги, вважається Нова Зеландія, де вони живуть вже протягом багатьох тисяч років. Унікальною особливістю цих птахів є їх повна нездатність літати.

Цьому сприяли місця проживання, в яких протягом багатьох років були відсутні природні хижаки, які могли б загрожувати життю цих птахів. Початкова назва, какапо було дано цим пернатим корінними жителями Нової Зеландії, які присвятили їм безліч легенд.

Приїхавши європейці, вперше опинившись в цих місцях, дали птахам інше ім’я – совиний какапо, тому знайшли дивним подібність в розташуванні оперення у вигляді розкритого віяла навколо очей птиці з совою.

Разом з переселенцями з Європи на острови приїхала велика кількість домашніх тварин, і популяція какапо почала стрімко скорочуватися. І до 70-х років двадцятого століття досягла критичної позначки – всього 18 особин, та й ті були самцями.

Какапо має привабливий солодкий запах

Однак через кілька років на одному з островів Нової Зеландії виявили невелику групу цих птахів, яку влада країни взяла під охорону з метою відродити популяцію. В даний час завдяки роботі волонтерів чисельність папуг досягла 125 особин.

Опис і особливості

какапо папуга – це досить великий птах, яка має специфічний гучним голосом, схожим чи то на похрюкивание свині, то чи на крики осла. Так як ці птахи не вміють літати, то пір’я у них легкі і м’які на відміну від інших літаючих родичів, що мають жорсткі пір’я. Совиний папуга практично не використовує крила за все своє життя, виняток становить можливість парирування з верхівки дерева вниз, на землю.

птах какапо має унікальний окрас, що дозволяє їй бути непомітною серед зеленого листя дерева. Яскраві жовто-зелені пір’я поступово світлішають ближче до черевця. Крім того по всьому оперення розкидані темні цятки, що надають більшу маскування.

Однією з особливостей життя цих птахів є їх нічна активність. Вдень вони, як правило, сплять, а ночами виходять на промисел. Какапо – птиці, які віддають перевагу одиночне проживання, пару вони собі шукають тільки під час шлюбного періоду. Для проживання вони будують невеликі нори або гнізда в скельних ущелинах або в густих лісових хащах.

Унікальною особливістю цих птахів є їх специфічний запах. Вони видають досить приємний, солодкуватий аромат, що нагадує квітковий мед. Вчені вважають, що тим самим вони активно залучають своїх родичів.

Какапо на фото виглядає досить переконливо. Ці папуги мають найбільшу вагу серед птахів сімейства попугайних: наприклад, вага самця може досягати 4 кілограмів, самки дещо менше – приблизно 3 кілограми.

Какапо добре бігають і можуть долати тривалі відстані

Завдяки тому, що птах практично не літає, у неї дуже добре розвинені ноги, які дозволяють легко стрибати по землі і досить жваво лазити по стовбурах дерев. В основному ці папуги переміщаються по землі, при цьому низько опустивши голову. Завдяки міцним і сильним лапам, какапо здатні розвивати досить пристойну швидкість і долати по кілька кілометрів у день.

Совиний папуга має унікальну особливість: навколо дзьоба розташовані вібриси, що дозволяють птиці легко орієнтуватися в просторі по ночах. При пересуванні по землі коротенький хвостик волочиться, тому часто виглядає не дуже презентабельно.

Серед загону попугайних вчені виділяють два великих сімейства: папуги і какаду. Багато з яких, так само, як і какапо, мають досить значні розміри і яскраве оперення. Більшість з них живуть в жарких тропічних лісах.

Серед безлічі своїх родичів какапо стоять особняком: вони не можуть літати, пересуваються переважно по землі і ведуть нічний спосіб життя. Найближчими родичами вважаються хвилястий папуга і Кореллі.

Спосіб життя і місце існування

Какапо мешкає в численних тропічних лісах новозеландських островів. Спосіб життя їх цілком виправдовує назву, в перекладі з мови маорі, корінних жителів цих місць, «какапо» означає «папуга у темряві».

Ці птахи віддають перевагу повністю нічного способу життя: вдень ховаються серед листя і дерев, а вночі відправляються в тривалі подорожі в пошуках їжі або шлюбного партнера. За один раз папуга здатний пройти досить пристойну кількість кілометрів.

Специфічне фарбування пір’я допомагає бути непомітними серед листя і стовбурів дерев. Однак це мало допомагає проти куниць і щурів, які з’явилися на островах з появою європейців.

Іноді єдиною можливістю уникнути небезпеки бути з’їденим хижаком є ​​повна нерухомість. У цьому какапо досягли досконалості: в стресовій ситуації він здатний миттєво завмирати на місці.

Какапо, папуга який не вміє літати

Вологі тропічні ліси Нової Зеландії обрані цим птахом невипадково. Крім прекрасної маскування під яскраво-зелене листя, папуга має велику кількість їжі в цих місцях.

харчування

Основу раціону птиці становить, в основному, рослинна їжа, якою багаті тропічні ліси. Для птиці придатними в їжу вважаються більше 25 видів тропічних рослин. Однак найулюбленішими ласощами вважається квітковий пилок, молоді корінці рослин, молода трава, деякі види грибів. Не гребує він і мохом, папороттю, насінням різних рослин, горіхами.

Папуга вибирає молоді м’які пагони чагарників, шматочки яких можна відламати за допомогою дзьоба, досить добре розвиненого. Однак, не дивлячись на практично повністю рослинний раціон, птах не проти поласувати і маленькими ящірками, які час від часу потрапляють в поле її зору. Якщо птах знаходиться в неволі, наприклад, в зоопарку, вона дуже любить, коли пригощають чимось солоденьким.

Розмноження і тривалість життя

Шлюбний період цих птахів доводиться на початок року: з січня по березень. У цей час самець починає активно приманювати самку, видаючи при цьому досить специфічні звуки, які самка може почути за кілька кілометрів.

Для залучення партнерки самець влаштовує кілька гнізд у формі чаші, з’єднаних спеціально протоптаних доріжками. Потім він починає видавати в чашу специфічні звуки.

Виступаючи в ролі своєрідного резонатора, чаша підсилює гучність видаються звуків. Самка йде на поклик, долаючи часом досить пристойну відстань, і чекає партнера в спеціально приготовленому їм гнізді. Свого шлюбного партнера какапо вибирає виключно за зовнішніми ознаками.

Шлюбний сезон триває приблизно 4 місяці поспіль, при цьому самець какапо щодня пробігає по кілька кілометрів, переміщаючись від однієї чаші до іншої, принаджуючи самок для спарювання. За час шлюбного періоду птах істотно втрачає у вазі.

За схожість з оперенням сови, какапо називають совиний папуга

Щоб звернути на себе увагу, що сподобалася партнерки, самець виконує специфічний шлюбний танець: розкривши дзьоб і махаючи крильми, він починається кружляти навколо самки, видаючи при цьому досить кумедні звуки.

Самка при цьому прискіпливо оцінює, наскільки партнер намагається їй сподобатися, а потім відбувається короткий процес спарювання. Потім самка починає облаштування гнізда, а партнер йде на пошуки нової партнерки.

Далі процес висиджування яєць і подальшого виховання пташенят відбувається без його участі. Самка какапо будує гніздо, що має кілька виходів, а також прокладає спеціальний тунель для виходу пташенят.

У кладці совиного папуги зазвичай одно-два яйця. За зовнішнім виглядом і розміром вони нагадують голубині яйця. Пташенят вони висиджують приблизно протягом місяця. Мати залишається з пташенятами до тих пір, поки вони не навчаться обслуговувати себе самостійно.

А до цього часу мати ніколи не відлучається від гнізда на далекі відстані, завжди миттєво повертаючись на місце з найменшого покликом. Подорослішали пташенята селяться перший час недалеко від батьківського гнізда.

У порівнянні з іншими видами какапо ростуть і стають статевозрілими дуже повільно. Самці стають дорослими і здатними до розмноження тільки до шести років, а самки ще пізніше.

Та й потомство вони приносять один раз в три-чотири роки. Цей факт не сприяє зростанню популяції, а наявність хижаків, що не гидують поласувати цими птахами, поставили цей вид на грань вимирання.

Багатьох цікавить, скільки живуть какапо в природних умовах. Ці папуги є довгожителями: вони мають найбільшу тривалість життя – до 95 років! Більш того, ці птахи вважаються одним з найдавніших видів на землі.

Цікаві факти

Оскільки совиний папуга знаходиться на межі вимирання, влада Нової Зеландії проводять політику збереження цього виду і намагаються розводити какапо в умовах заповідників і зоопарків. Однак ці птахи не дуже охоче розмножуються в неволі.

Какапо не бояться людей. Навпаки, деякі особини поводяться як домашні кішки: лестяться до людини і люблять, коли їх гладять. Прив’язавшись до людини, здатні випрошувати увагу і ласощі.

Період спарювання доводиться на час плодоношення дерева риму, плоди якого складають основу раціону совиного папугу. Справа в тому, що плоди цього унікального дерева багаті вмістом вітаміну D. Цей вітамін відповідає за здатність розмноження цих унікальних птахів.

Дерево риму – це єдине джерело вітаміну в необхідному їм кількості. У пошуках улюблених ласощів вони здатні забиратися вгору по скелях і деревах на досить значну висоту – до 20 метрів.

Какапо можуть токувати в шлюбний період подібно тетереві

Назад з дерева вниз какапо літає, розкривши крила під кутом в 45 градусів. Крила його в процесі еволюції стали непридатні для тривалих польотів, однак дозволяють спуститися з високих дерев і подолати відстань від 25 до 50 метрів.

Крім того, щоб підтримати популяцію папуг в роки, коли Риму не плодоносить, вчені підгодовують какапо спеціальним кормом з необхідним вмістом вітаміну D, щоб допомогти пернатим виростити здорове потомство.

Це єдиний вид папуг, хто подібно тетеревам токуют під час шлюбного періоду. Для видання специфічних звуків вони користуються «горловим мішком». А звуки, що видаються ними, вчені також називають «токування». Під час призову партнерки самець здатний роздувати пір’я, і ​​зовні схожий на пухнастий зелений кулька.

В даний час какапо знаходиться на межі зникнення. Цьому, в першу чергу, сприяли місцеві племена, які ловили їх для вживання в їжу. А з розвитком на островах Нової Зеландії сільського господарства місцеві жителі почали масово вирубувати ліси, щоб звільнити місце для посадок ямса і солодкої картоплі – Кумара.

Тим самим мимоволі позбавляючи какапо природного місця існування. Чи не меншої шкоди популяції завдали і європейці, які завезли в ці місця кішок і інших тварин, які вживають в їжу м’ясо папугу.

Не дивлячись на те, що ці птахи не пристосовані для життя в неволі, на протязі багатьох століть людина намагалася утримувати їх у себе в будинку. Наприклад, в Європу, зокрема, до Стародавньої Греції з Індії, цих птахів вперше привіз один з полководців на ім’я Онезікріт.

У ті часи в Індії вважалося, що в будинку кожного благородної людини повинен жити папуга. Ці птахи миттєво завоювали популярність і любов греків, а потім ними зацікавилися багаті мешканці та Стародавнього Риму.

Ціна какапо досягала позамежних сум, оскільки кожен поважаючий себе багата людина вважав за свій обов’язок завести таку птицю. Коли Римська імперія впала, какапо теж зникли з європейських будинків.

Другий раз в Європу какапо потрапили при численних хрестових походах. Однак в дорозі птиці часто гинули, тому утримувати їх у себе вдома могла собі дозволити тільки представники вищої знаті.

Оскільки какапо вважається зникаючим видом, його продаж і зміст в домашніх умовах суворо заборонено. За цим суворо стежать захисники природи в Новій Зеландії. За покупку і продаж цих птахів передбачено серйозне покарання, оскільки це вважається злочином. Для відновлення популяції виду вчені стали збирати їх яйця і поміщати в спеціальні заповідники.

Там яйця поміщають курям-квочка, які висиджують їх. Оскільки какапо в неволі практично не розмножуються, єдиним виходом врятувати їх від вимирання, переселити в місця, де їм не загрожуватимуть хижаки. У всьому світі існує єдиний птах цього виду, що живе з людьми – Сирокко. Оскільки виходжених пташеня не зміг пристосуватися до життя в природних умовах.

Ссылка на основную публикацию