Кабарга – шаблезубий олень із заячими звичками

Це незвичайне тварина. Воно, звичайно ж, олень, так як має парні копита і за способом життя схоже на інших оленів. Але розмір кабарги – як у великої собаки – 50-60 см в холці, довжина тулуба близько метра. Копитця маленькі, між пальцями перетинка, як у видри. Рогу відсутні, зате у самців з пащі стирчать довгі гострі ікла, довжиною 7-9 см, яких немає і у сучасних тигрів. Вуха у неї довгі, як у зайця, а морда коротка, як у кози. На відміну від інших оленів, ця тварина не має слізних залоз, зате має жовчним міхуром і мускусною залозою.

Хутро у кабарги в основному брудно сірого кольору, має цікаве порожнисте будову волоса, як у північного оленя. Завдяки своєму забарвленню, тварина дуже добре маскується на каменях, гольцах і серед чагарнику. Самки кабарги відрізняються від самців не тільки відсутністю іклів і мускусною залози – у них більш вузькі копита (самці мають широкі закруглені), менші зростання і маса тіла, більш довга і гостра морда.

Подібність із зайцями не обмежується вухами. Кабарга, як і зайці, активна після заходу сонця, а вдень відлежуватися в маленьких лігвищах. При переслідуванні її собаками, вона йде, по-заячі петляючи, впевнено почуваючись на узгір’ях, скелях і глибокому снігу. Води кабарга не боїться, спокійно може переплисти широку річку. Харчується цей невеликий олень альпійськими травами, причому, за словами досвідчених мисливців, в раціоні у нього багато ароматних і пряних рослин. Взимку викопує мох і коріння з-під снігу, їсть лишайники, що ростуть на деревах.

Мускусна заліза – особлива цінність цього маленького оленя. Саме через неї в основному полюють на кабаргу. Розташована на животі між пупком і статевими органами, ця залоза, розміром з невелику куряче яйце, містить особливий секрет. Максимальна кількість мускусу в залозі досягає 60 гр. у дорослих самців. У період гону ця залоза поширює сильну сморід, яку мисливці можуть відчувати на відстані до півкілометра. Гон починається в листопаді або грудні. Кілька самців бігають за однією самкою, влаштовуючи жорстокі бійки. Вагітність триває півроку і закінчується народженням двох дитинчат.

Самки кабарожек – дуже віддані матері. Незважаючи на те, що оленята народжуються цілком міцними, у них повно ворогів, від традиційних хижаків – вовка, рисі, росомахи, до досвідчених соболів і птахів – сов, яструбів і орлів. Чуючи писк оленят, мати сміливо йде на нього. У літературі описується спосіб полювання на кабаргу за допомогою манка, яким мисливець виманює самку, імітуючи писк дитинчат. Самка виходить прямо під постріл мисливця, дає йому перезарядити рушницю в разі промаху. При загибелі самки оленята приречені, оскільки стають легкою здобиччю будь-якого хижака. Тому весняна і літня полювання на самку кабарги – це, звичайно, кричуще браконьєрство.

У минулому столітті кабаргу добували в основному петлями, самострілами з лука або за допомогою козячих пасток. Переслідувати це швидке тварина важко, що стосується обережності кабарги, то тут думки різняться. Деякі мисливці кажуть, що кабарга довірлива і дурна, інші – що обережна і полохлива. В одному сходяться всі – полювати на неї дуже важко.

В даний час єдиним законним способом видобутку кабарги є полювання з собакою. Без собаки виявити її дуже складно через хорошу протекційного забарвлення. До того ж кабарга може досить близько підпускати до себе мисливця, зачаївшись між кам’яних розсипів так, що людина цілком може пройти мимо, не помітивши тварина.

Для полювання на кабаргу використовують в основному лайку. Собака відшукує тварина, жене його або під постріл мисливця, або куди вийде – кабарга петляє, собака не в силах поставити гонитві напрямок. Якщо олень не виходить на мисливця, то статут, швидше за все він знайде скелястий уступ, на якому буде відпочивати. Мисливцеві залишається тільки обережно йти на гавкіт собаки, щоб зняти кабаргу пострілом. Розповіді про підранків, які йдуть і легко губляться, позбавлені підстави – якщо лайка зуміла не втратити здорова тварина, то напевно зможе переслідувати і поранене.

Межі проживання кабарги обмежуються рікою Єнісей на захід і остовом Сахалін на схід. На північ вона заходить аж до 70-ї паралелі, вважаючи за краще скласти ділянки тайги. Кабарга є досить популярним тваринам, яке пропонується в якості трофейного полювання спеціалізованими турагентствами. Крім дорогого мускусу, цінується голова самців з іклами, яку таксидермісти оформляють у вигляді медальйона на стіну.

Ссылка на основную публикацию