Іволга птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище існування іволги

Загін горобиних включає незвично яскравого забарвлення птицю іволгу – волелюбну невсипущу. Побачити її в природному середовищі практично неможливо через відокремленого способу життя, обережності і скритності. У слов’янській міфології існувала прикмета. Якщо помічена птах в яскравому привабливому вбранні, значить найближчим часом наздожене гроза, піде дощ.

Опис і особливості

З 30 існуючих видів найвідоміший – іволга звичайна, живе в європейській частині України. Особин цього виду важко сплутати з іншими через відмінних ознак. Особливо серед крон дерев добре проглядається «золота» спина, живіт самця з утворюють контраст чорним хвостом, крилами і подовженим прямим дзьобом, пофарбованим у різні відтінки червоного.

Через зовнішній, внутрішній куточки райдужних червоних очей пролягає чорна лінія, яка доходила до сильного прямого дзьоба. Тонкі лапи вінчають чотири пальці з чіпкими кігтями. Витягнуте тіло – довжиною до 25 см, вага – 0,1 кг. Іволга на фото виглядає елегантно за рахунок пір’я, щільно прилягають до шкірі. Статевий деформізм помітний в забарвленні. Самки менш помітні.

Живіт, груди – брудно-білі або жовтуваті з темними вкрапленнями, як у дроздів. Зелені тони, що відтіняють яскраву жовтизну спинки, оливкового кольору хвіст і крила – найкраща маскування при висиджуванні кладки. Аналогічний забарвлення у молодих статевонезрілих особин.

Якщо в лісі лунає «фе-Тіу-Ліу», значить, самець намагається залучити подругу для створення пари. спів іволги схоже на звуки, які добуваються з флейти. Приємні для слуху посвисти змінює щебетання або скрип.

У хвилини наближення небезпеки, при спілкуванні між представниками виду або напередодні дощу можна почути різке Верещаніе, що нагадує котяче ор. У самок немає вокальних даних, вони можуть тільки скрекотати.

Побачити співочу іволгу, що сидить на гілці крони – велика удача. Простіше за нею спостерігати в розміреному маневреному польоті, швидкість якого в хвилини небезпеки збільшується до 40-60 км / год.

іволга вилітає на відкритий простір при пошуках нової кормової бази або мігруючи в теплі країни. В інший час маневрує, перелітаючи хвилями з одного дерева на інше.

Крім іволги звичайної, що мешкає в Євразії, Балтіморської, гніздо в Північній Америці, решта 28 видів воліють жаркий клімат Африки, Азії, Австралії. З численних, найбільш відомих видів розглянемо найпоширеніші:

1. Африканська чорноголова іволга. Популяція заселяє африканські тропічні ліси. У дрібних пернатих розмах крил всього 25-30 см. Кольори оперення включають жовто-зелений на спинці, золотистий на животі. Крила, голова, шия, пофарбовані в чорний, створюють контраст яскравою спині, животі, золотистому з зеленим відтінком хвоста.

Початок шлюбного періоду, кількість яєць в кладці варіюється в залежності від місця проживання. В екваторіальних лісах пара готова до розмноження в лютому-березні і відкладає всього 2 яйця. У Танзанії, яка має вихід до Індійського океану, спаровування птахів відбувається в листопаді-грудні, в результаті чого з’являється до чотирьох пташенят.

Меню іволги африканської чорноголової здебільшого складається з насіння, квіток, плодів. Комахи становлять меншу частку раціону. Птах завдає відчутної шкоди фермерському, любительського садівництва.

2. Китайська чорноголова іволга. Вид населяє Азіатський регіон – Корейський півострів, Китай, Філіппіни. В Україні зустрічається на Далекому Сході. Зими проводить в Малайзії, М’янмі. Незважаючи на боязкість і нетовариськість представники виду воліють жити в міських парках, на околицях листяних лісів поблизу поселень.

Забарвлення пір’я самців включає жовтий і чорний кольори. У самок золоті тони розбавлені маскують зеленими. Дзьоб у китайській чорноголової іволги червоний, витягнутий у формі конуса. На відміну від африканської, індійської чорноголових голова китайської в повному обсязі темна.

Чорного кольору тільки широка смуга, що проходить від потилиці через червоні райдужні очі до дзьоба. У кладці до п’яти червонуватих яєць з коричневим крапом. Увазі загрожує скорочення чисельності через зменшення площ, придатних для життя популяції, браконьєрських рубок лісів.

3. Чорноголова індійська іволга. Місця поселень виду – рівнинні, гірські, розташовані не вище 1000 м над рівнем моря, лісу Індії, Таїланду, Пакистану, Бірми. Індійська чорноголова частіше зустрічається в центральних частинах материкових територій, але на Суматрі, Борнео, прилеглих до них більш дрібних островах, облюбувала узбережжі.

Розміри птахів стандартні для більшості представників сімейства вивільгові. Довжина – не більше ніж 25 см. Спина, груди, живіт у самців золотисті. Крила і хвіст – чорні з жовтою окантовкою. Самки менш яскраві, жовтий колір приглушують оливкові тони.

У оперилися пташенят голова не вся чорна, як у статевозрілих особин, а з золотисто-жовтим ділянкою на лобі, шия – чорна зі світлими горобина. Рожевих, з різними відтінками червоного яєць в кладці чорноголової індійської до чотирьох штук.

4. великодзьобого іволга. Птахи цього виду – ендеміки центральної і південно-західних частин острова вулканічного походження Сан-Томе, розташованого на західному узбережжі африканського континенту. Гористий рельєф території пояснює проживання птахів в гірських вологих лісах. Чисельність популяції становить до 1,5 тисячі особин.

У 20-сантиметрових птахів обох статей дзьоб широкий, червоний з рожевим. Статевий деформізм великодзьобого іволг виражений в забарвленні. На відміну від чорного оперення голови самця, у самок голова світліше, не відрізняється від забарвлення спинки, на грудях виражені поздовжні штрихи. Пара відтворює і вигодовує не більше трьох пташенят за рік.

Оперення більшості видів іволг включає жовті, чорні кольори, відтінки зеленого. Але є й винятки. Забарвлення іволги чорної відповідає назві, у кривавій переважають червоні, чорні тони, а у срібній – білі і чорні. Зеленоголова відрізняється від інших видів оливковими головою, грудьми, спинкою і ногами синього кольору.

Іволга рідкісний птах, якщо належить до виду Ізабелли. Нечисленна популяція живе виключно на Філіппінах, перебуває на межі повного зникнення, охороняється державою.

Спосіб життя і місце існування

Іволги селяться в листяних субтропічних і тропічних лісах, парках, вважаючи за краще сусідство водойм. Це пов’язано з тим, що протягом дня птиці кілька разів «приймають ванни». Особливо часто купаються самці. Більшість видів поширена в Східній Африці, теплої Австралії, Південної Азії. Хвойні ліси заселяють рідше, ніж широколисті.

Якщо потрібно дізнатися, іволга перелітний птах чи ні, уточнюють видову приналежність. Основна популяція птахів гнізда і зимує в одному місці. Виняток становлять іволга звичайна і Балтиморського, які мігрують з рідних місць на зимівлю, не рахуючи кочівлі інших видів на незначні відстані в період гніздування.

Перші відправляються в африканські країни, тропічну Азію, другі зимують в центральних, південних регіонах Америки. Іволга більшу частину доби мешкає у верхніх частинах крон високостовбурних тополь, беріз, дубів, осик. Африканські види частіше зустрічаються у вологих тропічних лісах, рідше, в сухих, добре освітлених биотопах.

Густій ​​рослинності, темних лісів, високогірних районів птахи уникають. Під час літньої посухи перелітають в зарості заплав водойм. Рідко, але все ж зустрічаються птиці в трав’яний і чагарникової порослі соснових борів. Іволги облюбовують території поблизу від жител людини – в міських парках, садах, в смугах штучних лісонасаджень.

Іволги не контактують з іншими видами, не створюють зграй, колоній. Живуть поодинці або парою. На землю спускаються у виняткових випадках, на очі людині намагаються не потрапляти. Цей факт пов’язують з нечисленним відтворенням потомства.Самцу і самці в період вигодовування пташенят потрібно велика кормова база – до 25 га.

Знищення паразитуючих комах, особливо отруйних волохатих гусениць, значно знижує збиток, що наноситься шкідниками лісах, парках, садах, збільшує тривалість життя дерев.

Важкодоступність гнізд, відмінна маскування не гарантують відсутності ворогів серед пернатих хижаків. Відрізняючись спритністю і верткість, дорослі іволги рідко стають здобиччю сапсана, боривітри, шулік, беркутів і яструбів. Найчастіше трофеєм стають пташенята. Чи не проти поласувати яйцями ворони, галки, сороки, але батьки люто захищають майбутнє потомство, попереджаючи руйнування гнізд.

До життя в неволі птахи не пристосовані. Від природи вони обережні і недовірливі, не підпускають близько до себе людину. При його наближенні лякаються, б’ються об прути клітки, втрачаючи пір’я. Навіть якщо починають харчуватися, гинуть найближчим часом, так як корм, пропонований в зоомагазинах, не відповідає потребам іволги.

Любителі співочих птахів приручають пташенят, узятих з гнізда. Але за їхніми відгуками іволга співає дуже голосно і перед зміною погоди часто неприємно верещить, нявкає. Після линьки не відновлюється яскраве оперення.

Птах стає облізлій і непривабливою на вигляд. Щоб почути спів іволги, простіше відправитися в ліс. На роль домашнього вихованця птах не годиться, тому що якщо і не загине, буде страждати до кінця життя в неволі.

харчування

Так як іволга живе у верхніх частинах крон листяних дерев і на трав’яну підстилку не спускалися, в раціон входять комахи, що паразитують і живуть на деревах, плоди фруктових дерев і ягідних кущів. Раціон харчування птиці складається з:

• метеликів, гусениць, личинок; • комарів; • бабок; • коників, цикад; • клопів, павуків; • мух; • деревних жуків – турунів, листоїдів, щелкунів, вусанів.

Іволга здатна руйнувати пташині гнізда в пошуках яєць, полювати на дрібних ящірок. При дозріванні плодів в місцях гніздування, зимівлі основу меню складають черешня, смородина, черемха, інжир, виноград, груша, абрикос. До початку плодоношення птахи охоче поїдають бутони, квітки дерев.

Тільки іволга і зозуля можуть поїдати колючих волохатих гусениць, інші представники класу птахів цих комах ігнорують через їх токсичності. Тваринна їжа становить основу харчування майже у всіх видів за винятком Балтіморської, фіговий і африканської чорноголової іволги, що вважають за краще рослинний корм. Особливо активно птахи харчуються з ранку до полудня.

Розмноження і тривалість життя

Зимуючі в теплих краях іволги прилітають до місць гніздування до середини травня. Першими повертаються самці, декількома днями пізніше підлітають самі. Залучаючи подруг, птахи не тільки видають мелодійний посвист, а й підстрибують на гілці, розпушити на хвості пір’я. Самка відповідає ритуальними посмикуваннями хвостом, крилами.

Якщо на неї претендує кілька самців, то між ними трапляються запеклі бійки, де перемагає найсильніший. Через тиждень іволги визначаються з вибором пари, що зберігається на все життя.

Серенади – не тільки елемент залицянь, а й позначення кормової території, яка буде тим більше, ніж голосистих співак і триваліше пісня. Гнездоваться іволги воліють високо в кронах широколистяних дерев на висоті від 6 до 15 м від землі, але можуть звити гніздо в вербових заростях або на сосні. У заході беруть участь обидва батьки. Обов’язки всередині пари строго розмежовані. Майбутній батько приносить будівельний матеріал, самка займається будівництвом.

Місце вибирають на віддалі від стовбура в розвилці гілок. При створенні гнізда, на яке йде тиждень-півтора, використовують розмочені луб’яні волокна, стебла травинок, бересту, листя. Щілини закладають павутиною, клоччям. Дно вистилають м’яким мохом, пухом. Зовнішні стіни з метою маскування облицьовують берестой зі стовбура.

гніздо іволги має форму рівною пружною кошики, а у тропічних видів схоже на витягнутий мішечок. Прикріплюється спорудження до гілок так, що виглядає напівпідвішеному між двома гілками.

У іволги звичайної глибина колиски для пташенят – 9 см, діаметр -до 16 см. Орнітологи помітили, що гніздо після закінчення будівництва нахилене в бік стовбура. Такий стан розраховане на вагу пташенят. Під їх масою спорудження вирівнюється. Якщо спочатку крену не буде, пташенята випадуть з гнізда на землю.

Найчастіше, іволга відкладає 4 рожевих з бурим крапом яйця, що важать 0,4-0,5 г, рідше – 3 або 5. Висиджує кладку зазвичай самка, яку зрідка підміняє другий батько на час годування і в найспекотніші години. Майбутній батько оберігає самку і яйця від непрошених гостей. Відганяє ворон, сорок, що роблять замах на недоторканність гнізда.

Через два тижні через шкаралупу прокльовується сліпі, покриті рідкісним м’яким сіро-жовтим пушком, пташенята. Перші 5 днів самка не залишає гніздо, зігріваючи неопереної тільця. Про харчування піклується виключно батько.

Пізніше, батько й мати вигодовують потомство. Вчені підрахували, що за добу пара прилітає з видобутком не менш 200 раз. Рясне харчування тваринною їжею, а пізніше плодами відбивається на швидкому зростанні пташенят. Примітно, що великих комах птиці спочатку умертвляють, вдаривши кілька разів про гілки або стовбур дерева.

Через 2,5 тижні молоді птахи вже не поміщаються в гнізді, перебираються на найближчі гілки. Пух змінюється на оперення, але літати пташенята ще не можуть, роблять тільки перші спроби. У цей час вони особливо уразливі, так як стають легкою здобиччю для пернатих хижаків, можуть впасти на землю, загинути від голоду.

При виявленні пташеня на землі рекомендується посадити його на нижню гілку. Пересуваючись по дереву і роблячи короткі перельоти, він зможе повернутися до гнізда. Слетков потребують батьківської підтримки ще 14 днів, потім починають вести самостійний спосіб життя. Статева зрілість молодих птахів наступає до наступного травня.

Відлітають на зимівлю дорослі особини і набрався сил підріс молодняк в кінці серпня. До Африки іволга звичайна долітає до жовтня. При достатку кормової бази, сприятливих погодних умовах птахи живуть до 15 років. Середня тривалість життя – 8 років. У клітинах іволги доживають до 3-4 років і гинуть, не залишивши потомства.

Ссылка на основную публикацию