Хижі птахи. Опис, назви, види і фото хижих птахів

Пернатих мисливців, об’єднаних спільними ознаками для захоплення жертви, відносять до хижаків. У всіх гострий зір, потужний дзьоб, кігті. Хижі птахи заселяють всі континенти, крім Антарктиди.

У систематиці вони не утворюють таксономической групи, але завжди виділяються на основі об’єднує їх ознаки – вміння проводити повітряні атаки на ссавців і птахів. Великі пернаті хижаки ловлять молодих антилоп, мавп, змій, деякі види харчуються рибою, падлом.

Хижими є загони:

  • яструбиних;
  • Скопин;
  • соколиних;
  • секретарі;
  • американські грифи.

В сімейства хижих птахів входять види совиних і сипухові, для яких характерна нічна активність. У яструбина співтоваристві найбільше число видів, багато з яких живуть в Україні.

білоголовий сип

Мешкає гриф в південній частині Євразії, Північній Африці. Великий птах, маса до 10 кг, бурого забарвлення з характерним білим коміром з пір’я. Відмітна ознака – в пальцеобразних крилах, які в розмаху перевищують 2 м, квадратному хвості.

Довга шия, вигнутий дзьоб пристосований для оброблення жертв. Селиться на прямовисних скелях, неподалік від відкритих ландшафтів для полювання на пасовищах. Видобуток виглядає з великої висоти, опускається спіралевіднимі віражами. Назва «сип» птиці дано за хрипкі звуки, які особливо чутні в шлюбний період.

Беркут

Мешкає на лісових територіях Азії, Америки, Європи, Африки. Великий розмір не дозволяє заглиблюватися в хащі, тому селиться по краях густих масивів лісу, в перелісках. Полює на лисиць, зайців, косуль, тетеруків. З давніх-давен беркут цікавив мисливців з ловчими птахами.

У польоті використовує потоки теплого повітря. Відомі «ажурні» силуети беркута, їх можна спостерігати в шлюбний період. Як у багатьох хижих птахів, в гнізді старший пташеня пригнічує молодшого, іноді при нестачі їжі поїдає його.

Болотний (очеретяний) лунь

Тіло луня витягнутої форми. У птиці довгий хвіст, високі ноги. Забарвлення самця коричнево-рудуватий, хвіст і частина крил сірих тонів. Колір оперення самки однорідний, шоколадного відтінку, горло жовте. Птах прив’язана до сирих територіях з водоростями.

Очеретяний лунь водиться в Центральній Азії, Східній Європі. У раціоні значну частину займають крижні, бекаси, деркачі, перепела. Багатьом мисливцям відомі різкі крики луней. Залежно від кліматичних умов птахи ведуть осілий, мандрівний або перелітний спосіб життя.

Луговий лунь

Птахи середнього розміру, з вираженим статевим диморфізму. Самці сірі, примітна чорна смуга, що проходить по крилу, рудуваті пестринами на боках. Самки бурого кольору. Літають низько, безшумно. Птахи живуть в Євразії, зимують в тропіках Африки, Азії. Пернаті мешканці лугів поширені в Україні.

Хижі птахи Києва, поряд з беркутом, сапсаном, Кречет включають лугового луня, який патрулює озера, лісостепові ділянки. У польоті описує великі кола, виглядаючи здобич. На ділянках з хорошою кормовою базою утворює групи в кілька десятків особин.

польовий лунь

Птахів відрізняє сірувато-сизе оперення благородного відтінку, що стало основою відомого порівняння – сивий, як лунь. На крилах, на відміну від лугового луня, немає чорних смуг, тільки темні кінчики пір’я. Польові луні – неперевершені майстри польотів, в яких здійснюють різкі повороти, роблять мудрі віражі, різко падають і злітають, перекидаються.

Видобуток застають зненацька. Ареал проживання охоплює широкі території центральної та північної Європи, Азії, Америки. На півдні ареалу ведуть осіле життя, на півночі, в зоні лісотундри, перелетную.

Бородач (ягнятник)

Великий хижак, у якого немає безпері ділянок на шиї, грудях, голові, як у інших грифів. Дзьоб прикрашений жорсткими пір’ям, схожими на борідку. Кремовий забарвлення верхньої частини тіла переходить в нижній половині в червонувато-рудий відтінок.

Крила дуже темні. Харчується переважно падлом, але здобиччю стають молоді і ослаблені тварини. Бородач кидає туші зі скель, щоб розбити великі кістки. Зустрічаються в важкодоступних місцях гірських районів південної частини Євразії, Африки.

змієїд

Перелітні птахи середньої величини. Спеціалізація змієїдів проявляється в знищенні плазунів. У пернатих хижаків велика голова, жовті очі, дуже широкі крила. Забарвлення сірих відтінків, смугастий хвіст.

Живуть в Європі, зимують в тропіках Африки. Воліють лісові зони з чергуванням відкритих галявин, сонячних косогорів. У польоті зависають на одному місці, виглядаючи здобич. Від отруйних укусів змій птахів захищають міцні лусочки на лапах. Жертв змієїди заковтують з голови.

шуліка рудий

Витончена птах червонувато-рудого кольору з темними плямами. Шуліки широко поширені в Європі, живуть на орних полях, в лугах неподалік від лісу. Прекрасні літуни, мисливці за живою здобиччю.

Зустрічається в містах на місцях смітників, де птахи також виглядають падаль, покидьки. Здійснюють набіги на сільськогосподарські загони, де можуть потягти курку чи качку, поласувати домашніми голубами. Відлякування хижих птахів стає актуальним завданням для багатьох птахівників.

чорний шуліка

Мешканець лісових, скелястих зон має буре оперення темного відтінку. Раціон різноманітний, включає рибу, відходи, падло. Хижак помічений у викраденні видобутку у інших птахів. Спритність шулік проявляється в тому, що вони вихоплюють вміст з продуктових кошиків навіть у людей, абсолютно не побоюючись людини.

малий підорлик

Поширені мешканці Європи, Індії, провідні перелетную життя з зимовищем в Африці. У вигляді птаха характерні досить довгі крила і хвіст. Забарвлення оперення коричневий, світлих відтінків. Віддає перевагу листяні ліси для проживання, горбисті і рівнинні місця з заболоченими ділянками. Гніздиться на розвилках стовбурів. Дзвінкі голоси птахів чути здалеку.

канюк звичайний

Птах з щільним тілом, коричневого забарвлення з поперечними плямами. В повітрі добре видно закруглений хвіст, притиснута до тіла шия. Великі хижі птахи мешкають на різних ландшафтах, в лісових і скелястих місцях, на рівнинах. Довго планує на висоті, видобуток вистачає з льоту. Назва птиці отримали по характерним звукам, схожим на нявкання голодної кішки.

звичайний осоїд

Забарвлення птахів варіює між білими і бурими відтінками оперення. У нижній частині тіла спостерігаються характерні пестрини. Маса дорослої птиці приблизно 1,5 кг. Основні місця проживання перебувають в лісових зонах Європи, Азії. Холодний сезон осоїди проводять в Африці.

Основу раціону складають комахи, переважно оси. Від укусів жалких ос очі і область дзьоба птиці захищають щільні пір’ячко. Харчовим доповненням для осоеда є дрібні птахи, земноводні організми, невеликі плазуни.

Орлан-білохвіст

Великі кремезні птиці темно-коричневого кольору з широкою білою окантовкою хвоста. Прихильники водної стихії, століттями що гніздяться на скелястих обривах уздовж річок, морських узбереж. Полює на велику здобич, не гребує падаллю.

стерв’ятник

Дрібний пернатий хижак контрастного забарвлення з чорних і білих тонів, з характерним ділянкою голої шкіри на голові. На потилиці і шиї довге пір’я. Стерв’ятники поширені в Євразії, Африці.

Денні хижі птахи часто парять над пасовищами, зустрічаються поблизу від поселень людини. В основі харчування покидьки, падло пізній стадії розкладання. Легко пристосовуються до будь-яких умов існування. Птахи приносять безперечну користь, виконуючи місію санітарів.

Яструб малий

Хижак є малим представником яструбиного сімейства. Статевий диморфізм відображений в відтінках оперення птахів. Самці в верхній частині сірі, груди і черевце в поперечних смужках рудого кольору. Самки вгорі бурого забарвлення, нижня частина тіла біляста, з плямами. Примітна особливість – біле пір’я над очима, подобу брів.

Очі і високі ноги яструба жовті. Перепелятники поширені в Центральній, Північній Євразії. Полюють на дрібних птахів в блискавичної атаки, виглядаючи здобич в повітрі. Спосіб життя залежить від ареалу. Північні популяції перелітають до зими ближче до південних кордонів зони проживання.

Яструб великий

Птахи крупніше родичів-перепелятників. Майстри полювання із засідки, харчуються лише свіжою здобиччю. Швидкість набирають за кілька секунд. Живуть в лісах різного типу, включаючи гірські. Дотримуються певних ділянок. Хижі птахи сімейства Скопин представлені єдиним видом.

скопа

Великий пернатий хижак живе по всьому світу, крім Південної Америки, великої частини Африки. Годується виключно рибою, тому селиться уздовж річок, озер, рідше морів. Якщо водойми взимку замерзають, перелітає в південну частину ареалу. Забарвлення контрастний – темно-бурий верх і білосніжна нижня частина. Хвіст в поперечних смужках.

Скопа ловить рибу з висоти довгими лапами, витягнутими вперед. Відведені крила мають характерний вигин в запястном суглобі. Зовнішній палець птиці вільно обертається назад, що допомагає утримувати здобич. Сальні пір’я захищають від води, носові клапани – від води при пірнанні.

Сімейство соколиних відрізняється високими льотними якостями птахів. Дзьоби соколів з додатковим зубцем на надклювье. Найбільш відомі види зустрічаються в Південній Америці, Південній Азії.

кібчик

Дрібна перелітний птах, що зимує за тисячі кілометрів від місць гніздування. Мешкає на відкритих просторах, вважаючи за краще необроблені поля, заболочені ділянки. Харчується комахами, особливо часто хрущами. При полюванні низько планує. Самці забарвлені в насичений сірий колір, черевце світле. У самок руда голова, нижня частина тіла. За сірою спині проходять чорні смуги.

звичайна боривітер

Птахи добре адаптуються в різних ландшафтах. Боривітер можна зустріти в горах, лісостепах, пустелях, в міських скверах, парках. Дуже багато птахів гніздиться в Італії. У зимовий час їх кількість зростає за рахунок перелітних особин.

Забарвлення птахів багатобарвний. Сірі голова і хвіст, спинка руда, черевце світло-буре, лапи жовті. Чорна облямівка проходить по хвосту, темні плями розсипані по тілу. Особливістю боривітри є вміння зависати в повітрі на одному місці з опущеним хвостом, тремтячи крилами.

Сапсан

Птах щільного складання, великою головою. Крила загострені, як у багатьох соколиних представників. Маса приблизно 1,3 кг. Унікальність пернатих – в швидкісних якостях. Сапсан – найшвидша птах серед всіх, хто живе істот на Землі. У «піку» швидкість досягає 300 км / ч.

Майстерність польоту дозволяє хижакам ловити різноманітну здобич. Оперення сокола сапсан у верхній частині тіла чорного забарвлення. Груди і черевце світлого відтінку, з темними поздовжніми смугами. Дзьоб і лапи жовті. Живуть сапсани в Австралії, Азії, Америці, Європі.

Найбільше птахів зосереджено в тундрових зонах. Популяція середземноморських острівних птахів відрізняється невеликим розміром, червонуватим відтінком черевця. Любителі соколиного полювання часто розоряють пташині гнізда, забираючи пташенят, тим самим скорочують чисельність популяцій.

чеглок

Птах представляє різновид дрібного сокола, мешкає на великих територіях з помірним кліматом. Вага птахи всього 300 гр. Назви хижих птахів іноді підміняють порівняннями. Так, на основі подібності забарвлення чеглок часто іменується «сапсан в мініатюрі».

Птахи мігрують на довгі дистанції перед сезонним похолоданням. Віддає перевагу широколистяні ліси, що чергуються з відкритими просторами. Іноді птиці залітають в міські парки, тополеві гаї. Полює в сутінковий час на комах, дрібних пташок.

Ланнер

Друга назва виду – середземноморський сокіл. Велика популяція зосереджена на території Італії. В Україні іноді з’являється в Дагестані. Віддає перевагу скельні місця, обриви уздовж узбережжя. Ланнера досить мовчазні, крики хижих птахів можна почути тільки біля гнізд. Занепокоєння з боку людини призводить до зниження чисельності популяцій.

Птах-секретар

У загоні соколоподібних великий птах є єдиним представником свого сімейства. Маса дорослої особини приблизно 4 кг, зріст 150 см, розмах крил понад 2 м. Існує кілька версій походження незвичайного назви птиці.

Найбільш поширене пояснення в схожості вигляду – окрас оперення птиці нагадує чоловічий костюм секретаря. Якщо звернути увагу на вальяжную ходу, що стирчать пір’я на потилиці, довгу шию, стрункі ноги в строгих «штанцях» чорного кольору, то стає зрозумілим народження назви-образу.

Величезні крила допомагають прекрасно літати, парити на висоті. Завдяки довгим ногам секретар чудово бігає, розвиває швидкість до 30 км / ч. Здалеку вигляд птиці нагадує журавля, чаплю, але орлиний погляд, потужний дзьоб свідчать про справжній суті хижака.

Живуть секретарі тільки в Африці. Живуть птиці парами, зберігаючи вірність один одному все життя. Американські грифи відрізняються великими розмірами, харчовим пристрастю до падали, ширяє польотом.

Кондор

Види андского і каліфорнійського кондорів вражають міццю, розмірами. Гігантські птахи міцної статури, в розмаху крил досягають 3 м. Примітна довга гола шия червоного кольору з білим коміром з пір’я, гачкуватий дзьоб з шкірястими сережками.

На лобі самців розташований м’ясистий виріст. Ареал кондорів прив’язаний до гірських систем. Осілих птахів можна побачити на виступах скель, серед високогірних лугів. У повітря вони піднімаються з великого розбігу або злітають зі скелястих уступів. У плануючому польоті можуть не робити жодного помаху крилами протягом півгодини.

Незважаючи на загрозливий вигляд, птиці мирні. Годуються падлом, з’їдаючи великий обсяг їжі про запас. Птахи – дивовижні довгожителі. У природі вони живуть 50-60 років, рекордсмени – до 80 років. Стародавні вважали кондорів як тотемний птахів.

урубу

Вид американської чорної катарти, друга назва птиці, поширений на великій території Північної, Південної Америки. Розмір поступається Кондор, маса не перевищує 2 кг. Голова і шия у верхній частині без пір’я, шкіра сильно зморщена, сірого кольору.

Товсті лапи здаються більш пристосованими для бігу по землі. Віддають перевагу відкритим низовини, пустельні місця, іноді птиці заглядають на міські звалища. Крім падали, харчуються плодами рослин, в тому числі гнилими.

Гриф-індичка

Птицю вважають однією з найпоширеніших в Америці. Особливістю індичого грифа є непропорційно маленька голова в порівнянні з об’ємним тулубом. Пір’я на голові майже немає, гола шкіра червоного кольору. Забарвлення дуже темний, майже чорний.

Деякі пір’я в нижній частині крил мають сріблястий відтінок. Грифи-індички воліють годуватися поблизу пасовищ, сільськогосподарських угідь, виглядаючи падаль. Гострий нюх допомагає знаходити їжу в укриттях під гілками чагарників. Птахів вважають тихими, спокійними, але іноді можна почути звуки хижих птахів, схожі на рохкання або шипіння.

Королівський гриф

Назва птахів виправдано імпозантній зовнішністю, відокремленим способом життя поза зграєю. Крім того, в боротьбі з родичами за видобуток королівські грифи частіше виявляються переможцями поєдинків. Птахів приваблює падаль, іноді раціон поповнює заснула риба, дрібні ссавці, рептилії.

Нічні хижі птахи, на відміну від більшості денних мисливців, представлені совиними, сипухові видами. Особливу анатомічна будова дозволяє виділити особливий загін совоподібних хижаків.

Променистий віночок пір’я утворює так званий лицьовий диск. У всіх нічних пернатих хижаків великі очі, розташовані спереду голови. Особливістю зору є далекозорість. На відміну від багатьох птахів у сови є вушні отвори, прикриті пір’ям. Гострий слух і нюх по гостроті перевищують людські можливості в 50 разів.

Птах може дивитися тільки вперед, але здатність повертати голову на 270 ° забезпечує повний огляд навколо. Шиї майже не видно. М’яке оперення, велика кількість пуху забезпечує безшумний політ.

Гострий кігті, рухливий зовнішній палець, загинається назад, пристосовані для утримання здобичі. У всіх сов маскує забарвлення – поєднання сіро-буро-чорних плям і білих смуг.

сипуха

Незвичайна по вигляду птах, про яку говорять, що у неї обличчя мавпи. Немов біла маска на голові надає загадковості нічний хижачці. Довжина тіла сипуха всього 40 см. Несподівана зустріч в сутінковий час з невеликою птахом залишить незабутнє враження.

Безшумний рух і раптова поява – звичайні витівки хижачки. Назва птах отримала за сиплий голос, схожий на кашель. Здатність клацати дзьобом наводить жах на нічних мандрівників. Днем птиці відсипаються на гілках, невиразні серед дерев.

Різноманіття хижих птахів представлено видами, що мешкають практично у всіх куточках планети. Майстерність пернатих мисливців вигострить природою з давніх часів створення світу.

Ссылка на основную публикацию