Ходулочник птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище існування ходулочника

У класифікації птахів іноді складно розібратися з-за їх різноманіття. Наприклад, всім відомий кулик – це не одна конкретна птах, а цілий підряд водних і навколоводних птахів сімейства ржанкових.

Одним з традиційних представників куликів є долгоног кулик ходулочник. Він виділяється серед інших гнучким, як китовий вус, дзьобом, довгими ногами, і крилами, що виходять за кінці прямого хвоста.

Опис і особливості

ходулочник отримав свою назву через подовжених ніг, на яких він крокує по землі невпевнено, як на ходулях. Довжина ніг – 18-20 см, з огляду на, що довжина тіла 33-40 см. До того ж вони червоного або яскраво-рожевого кольору. Жартома можна сказати, що цей птах «в рожевих лосинах».

Далі в особливі прикмети прямий, довгий і чорний дзьоб. З усього обсягу тіла шоста частина припадає на дзьоб, приблизно 6-7 см. Важить він близько 200 г, майже як голуб. Забарвлення у нашого героя класичних чорно-білих тонів. Голова, шия, передня частина, низ і невелику ділянку над хвостом мають білий, ошатний колір.

Крила і спина, з переходом на боки – контрастні чорні. Причому у дорослих самок чорний колір відливає зеленню, а у самців – з відтінком кориці. На відміну від своїх родичок шілоклювок у нього прямий дзьоб, а не вигнутий догори, довші ноги, зате коротше шия.

Задній палець скорочений, лапа виглядає трипалої. Між другим і третім пальцями є невелика перетинка. Крила вузькі, довгі і гострі на кінцях. Розмах крил 67-83 см. Ходулочник на фото нагадує лелеки в мініатюрі, він гарний, ошатний і зазвичай відображений у воді, як і той. Він красиво в ній відбивається, і відразу зрозуміло, що водна стихія – його рідний дім. Крила в складеному стані плавно перетікають в хвіст.

Зсередини вони білі. Навесні і влітку у дорослого самця на білій голові сильно темніють пір’я, і ​​на потилиці з’являється ярмулка чорного кольору. Тоді він схожий на кардинала. У самки оперення більш тьмяне. У молодих птахів все темні ділянки світліше, ніж у дорослих.

До роду ходулочников належать 5 видів птахів, що мешкають в центральній Європі, на півдні Африки, в Австралії, Новій Зеландії і в Америці. Найвідомішими з них є звичайні, чорні і смугасті ходулочники.

Австралійський смугастий ходулочник мешкає тільки в Австралії. Дуже схожий на звичайного, тільки ноги трохи коротше. Ще у нього плавальні перетинки є між усіма пальцями. В оперенні з першим є одна різниця, у нього нижче шиї знаходиться поперечне темна пляма, що перетинає смугою білі груди. Через це він названий смугастим. Його вважають проміжної особиною між ходулочник і шилоклювки.

чорний ходулочник вирізняється з-поміж своїх родичів тим, що він має чорний колір і живе тільки в Новій Зеландії. Крила і спина у нього з зеленим відливом. Ноги трохи коротше, а дзьоб довший, ніж у звичайного. Тільки молоді пернаті можуть мати білі острівці в оперенні.

Дорослішаючи, вони повністю чорніють. У природі залишилося не більше 100 особин цього птаха, через це вона знаходиться під загрозою зникнення. Причиною такої катастрофи послужила більшою мірою діяльність людини. Той розширював свої території під сільське господарство, будував греблі, а ще поруч з людьми завжди багато хижаків – кішок, щурів і їжаків. Все це призвело до вимирання чорного ходулочника.

північний ходулочник, серпоклюв, звичайна, австралійська, американська, андская шилоклювки – їх всіх можна назвати дуже близькою ріднею нашому куликові ходулочник. Вони з сімейства шілоклювових загону ржанкових. Це водні та навколоводних птиці, поширені в усьому світі.

Розрізняються і по морфології, і по поведінці, і по території проживання. Спільним є тільки три ознаки – подовжені ноги і дзьоб, а ще життя біля води. Віддаленій, але все ж їх ріднею можна вважати бекасів, чайок, морських чайок, полярних крячків, пісочників, поморників і багатьох інших птахів, що живуть у води.

Спосіб життя і місце існування

Ці створіння представлені досить широко на всій землі, де є водойми. Вони заселили всі материки, крім Антарктиди. Їх не знайти тільки в північних широтах, в Заполяр’ї і в сухих регіонах. ходулочник мешкає на відкритих водоймах, як з прісною, так і з солоною водою.

Його можна побачити в затоці біля моря, в прибережній частині озера, поблизу берега річки і навіть на болоті. Основна територія проживання звичайного ходулочника – Європа, центральна її частина, ближче до півдня. Каспій, Чорне море, степова зона Південного а й Західного Сибіру – ось його улюблені місця в Україні.

Зимувати відлітають тільки кулики, що живуть в помірному кліматі. Вони відправляються в Африку і на південь Азії. Південні особини – птахи не перелітні. Голос у цього пернатого різкий і несподіваний, схожий на гавкіт невеликої собачки.

кричить ходулочник, а здається, що поруч гавкає щеня. Селяться вони і окремими парами, і колоніями, в яких до кілька десятків пар. Частенько їх можна побачити поруч з іншими куликами, чайками і крячки.

Птахи живуть на воді всю весну, літо і початок осені. Вони стійко переносять спеку, холодні вітри і негоду. Якщо з води дме дуже сильний вітер, вони знаходять собі укриття. Часто їх можна побачити поруч з водоймами, створеними людьми.

Однак при вигляді людини вони спішно відлітають. У польоті вони використовують свої довгі ноги, як кермо. Ходять вони своєрідно, роблять великі кроки, спираючись на всю лапу. На піску після них залишаються великі сліди трипалої кінцівки.

харчування

На суші поводиться трохи незграбно, йому заважають його знамениті ноги. У воді ж він вільно розгулює в пошуках їжі. Причому забирається глибше, ніж багато інших птахів. Тому і корми у нього більше. Крім того, пернатий вміє плавати і пірнати. Він здатний годинами крокувати по саме черево в воді, збираючи все їстівне, що трапляється на шляху.

Харчується в основному личинками і комахами. Кулики ходулочники займають заростають болота, перевіряють всі території після відливів в пошуках молюсків і ракоподібних. Не гидують зеленої ряскою та іншими водними рослинами. Ближче до берега їм подобається копатися в мулі, вибираючи черв’яків і пуголовків. На землі вони мало полюють, бо це їм не комфортно.

Цікавий момент самого полювання. Ось він ходить, високо піднімаючи ноги, уважно вдивляючись в гладь води. Раптом повз пролітає бабка, зовсім близько до поверхні. Різким рухом птах викидає трохи вперед голову з розкритою дзьобом і зачинив його, як пастку. Іноді він навіть підстрибує за здобиччю або поднирівает, в залежності від того, де знаходиться його мета. У цей момент зовні видно тільки частину спини і хвостик.

Розмноження і тривалість життя

Статеве дозрівання наступає у віці 2 років. Зазвичай, прильоту з зимівлі, вони розбиваються на пари, і тримаються потім разом кілька років. У період залицяння самки більш активні, це вони вибирають самця. Надавши знаки уваги і завершивши процес спарювання, вони починають робити житло майбутньому потомству. Період гніздування – квітень-червень, раз на рік.

Якщо ходулочник робить гніздо на сухому березі, це просто ямка недалеко від води. У кращому випадку він її трохи вистилає сухою травою. Але якщо поселення в болоті, ці птахи будують справжнє архітектурне спорудження. Спочатку будують фундамент з дрібних камінчиків, потім роблять стінки в формі чаші з невеликих паличок, гілочок і трави.

Виходить конструкція заввишки близько 6-8 см на кам’яній основі. Усередині гніздо викладено м’якою травою, мохом або сіном. У кладці зазвичай 4 яйця примітного виду. Сама шкаралупа може бути злегка зеленуватого або димчасто-сірою, але вона покрита численними дрібними цятками і завитками теракотового і шоколадного відтінку.

Виходить схоже на якийсь антикварний предмет. Яйце має розмір 4-4,5 см, злегка довгастої форми, і у нього яскраво виражені гострий і тупий кінці. В гнізді яйця лежать гострим кінцем до центру кладки, тупим назовні. Кладка робиться в травні, виводок з’являється в червні, час висиджування близько 25 днів.

Весь період висиджування вони змінюють один одного на яйцях. Причому коли сидить один батько, інший приносить йому їжу. Пташенята, що вилупилися стають самостійними у віці 1 місяця. В гнізді їх дбайливо годують, приносячи маленьким їжу. Все підліткове час їх водять за собою обидва батьки. Підбивши підсумок, скажімо, що ходулочник птах дуже турботлива і вірна.

Оперення у молодих птахів не має чорних тонів, там присутні більш м’які коричневі відтінки. Вони тримаються поруч з берегом, тому що поки не вміють плавати. Їжею їм служать комахи і личинки. З віком оперення злегка грубіє і набуває контрастність. Живуть вони довго, в неволі близько 12 років. У природі на тривалість життя впливають багато факторів.

У тропічних районах популяція знаходиться в безпеці. Чисельність його на Апеннінах зростає, а ось в Індії, Нової Зеландії, в Україні їх не додається. На скорочення кількості особин впливають багато чинників – іригаційне будівництво, інтенсивний випас худоби.

Багато гнізд гине в зарибнених ставках і рисових чеках внаслідок примусового коливання рівня води. Поблизу природних місць гніздування люди часто влаштовують туристичні табори. Прилітають вороновие птиці і руйнують гнізда маленьких куликів.

Голосистий, кидається в очі, самовіддано прив’язаний до гнізда ходулочник дуже вразливий для браконьєрів і хижаків. Зростання популяції дуже незначний, іноді йде в мінус. Буває, після руйнування першої кладки, вони роблять другу за сезон, що не властиво цим птахам. Але вони відчайдушно борються за виживання. Їм терміново потрібен захист від людини.

Звідси виникає питання – чи знаходиться ходулочник в Червону книгу чи ні?  У списку тварин, що охороняються він є і в Червону книгу України, і в додатку Боннської конвенції. Його охороняють у багатьох заповідниках і заказниках України. Зараз вирішується завдання щодо обмеження випасу худоби в місцях масових колоній під час періоду розмноження. Ведеться активна пропаганда охорони ходулочника серед місцевого населення

Цікаві факти

  • Ходулочники – відповідальні і самовіддані батьки. Бачачи близькість хижака до гнізда, одна з птиць злітає і намагається відвести ворога за собою. При цьому вони часто зображують, ніби поранені і не можуть злетіти. Зазвичай непроханий гість спрямовується за легкою здобиччю, йдучи від гнізда на безпечне для пташенят відстань. А хитрий ходулочник злітає вгору і повертається.
  • У жарких країнах птиці доводиться охолоджувати вилупилися яйця. Перш ніж сісти на кладку, самка змочує собі грудку і черевце в воді.
  • Якщо взяти співвідношення між довжиною ніг і тіла, ходулочник займає друге місце в цій категорії після фламінго.
  • Сидяча на кладці птах мимоволі «займається йогою». Її довгі ноги максимально відставлені назад і зігнуті під кутом. У такій позі вона змушена перебувати тривалий час.
  • Його оперення настільки чітке, що в чистій воді відображення можна прийняти за другу птицю. У Михайла Пришвіна є така розповідь – «Відображення». Там мисливська собака переплутала, кого з двох куликів ходулочников вибрати. Так і сіла в воду за відображенням.
Ссылка на основную публикацию