Гуйя: як виглядала і де жила птиця?

З початку XX століття екологи та захисники навколишнього середовища почали активно стежити за тим, щоб через дії людини тварини і птахи не вимирали. Однак птах Гуйя була врятована, і зараз цей вид вважається повністю зниклим з екосистеми планети.

Відмінні риси виду і причини вимирання

Після того, як вимерла Гуйя, Червона книга втратила ще одного рідкісного і цінного виду птахів. На батьківщині цих дивовижних пташок, в Новій Зеландії, Гуйя вважається практично священним мешканцем лісів. У племені маорі дана птах і зовсім вважалася як тотем і талісман, а носити шкурки гуйі могли тільки самі привілейовані члени племені.

Вперше Гуйя була виявлена ​​і описана ще в 1837 році, і приблизно з цього ж періоду на птахів почалася жорстока полювання. Вся справа в тому, що птах Гуйя володіла дуже красивими оперенням, а її чорно-зелені пір’я вважалися ідеальним прикрасою для жіночих капелюшків. Шкурки даних птахів використовувалися для декорування одягу, і тому цих мешканців Нової Зеландії жорстоко винищували протягом десятиліть.

Неконтрольована полювання на цих птахів стала однією з причин, за якими Гуйя зникла з планети Земля. Ще одна причина повного вимирання виду – це вирубка низинних лісів, де проживали ці птахи. Через бездумного ставлення людства до навколишнього середовища, популяція даних птахів спочатку значно знизилася, а після особини і зовсім зникли.

В останній раз дану птицю бачили в 1907 році, але уривчасті відомості про зіткнення з гуйей надходили аж до 1922 року. Можливо, птахи стали більш обережними, що допомагало їм протистояти людської жорстокості.

Відмінна риса даного виду – різна форма дзьоба у самців і самок. Так, у самців дзьоб був досить короткий, тупий форми, як у сучасних воронів. У самок дзьоб був дуже довгий і гострий. Вчені вважають, що гуйі переміщалися парами: самець своїм дзьобом робив отвір в деревній корі, а самка діставала звідти різноманітних комах. Гострий і довгий дзьоб самки допомагав їй проникнути навіть у важкодоступні місця.

При цьому самки могли бути трохи більше в розмірах, зате самці гуйі переміщалися швидше і могли захистити себе і своє потомство від нападу інших мешканців лісів.

Середня довжина тіла самця гуйі становила 45 сантиметрів, а довжина самки було близько 48 сантиметрів. Притому у самців, і у самок був досить довгий хвіст, довжина якого часто сягала 20-ти сантиметрів, що становило половину від розмірів самого птаха.

Ще кілька цікавих фактів про Гуйє

Гуйя – птах не дуже добре вивчена, незважаючи на її значення для культури Нової Зеландії. Так, наприклад, вчені до цих пір не знають, з чим конкретно пов’язаний статевої деформізм дзьоба у таких мешканців лісів. Неодноразово висловлювалася гіпотеза, що довгий дзьоб був необхідний самці для того, щоб зригувати їжу і годувати таким чином пташенят.

Дискусії ведуться і з приводу кольору дзьоба такої птиці. Все тіло гуйі було вкрите пір’ям чорно-зеленого кольору, а ось дзьоб був виключно білим. Вчені вважають, що білий колір дзьоба допомагав таким птахам ідентифікувати один одного, збиваючись в зграї.

Хвіст у гуйі також мав традиційний забарвлення: він був чорно-зеленим з переливами, а на кінці пір’ячко мали білу окантовку. Саме довгі, красиві пір’я з хвоста птаха активно використовувалися для декорування жіночих капелюшків.

Опудала гуйі вважалися дуже дорогим експонатом, тому браконьєри вбивали даних птахів для їх подальшого продажу в музеї і в приватні колекції.

Знайдені останки цього птаха свідчать про те, що колись Гуйя була широко поширена лісах Північного острова Нової Зеландії. Такі птахи воліли жити в букових і широколистяних лісах. Оскільки тут птахів було не так вже й багато, Гуйя могла безперешкодно харчуватися і розмножуватися в дикому середовищі. На регулярне збільшення популяції впливав і той факт, що Гуйя була всеїдною птахом, харчувалася вона не тільки комахами, але і насінням, а також ягодами з деяких дерев.

Влітку такий птах воліла жити в горах, але взимку спускалася в низинні ліси, де можна було перечекати негоду. Гуйя вела малорухливий спосіб життя, вибираючись з власного гнізда лише для того щоб зробити сезонну міграцію або відшукати їжу для себе або свого потомства.

Судячи з того, що популяція даних птахів була досить значною, гуйі навряд чи б вимерли, якби до цього не доклав руку людина.

Вивчаючи останки, вченим не вдалося з’ясувати, які саме звуки видавала дана птах. Однак народи, що населяли Нову Зеландію в XIX столітті стверджували, що у гуйі був характерний, трохи грубий, але мелодійний світ, за яким птахів можна було легко відшукати в лісі.

Птахи Гуйя – один з найвідоміших видів тварин, які зникли з вини людини. Зараз вивчення даного виду ведеться не надто ефективно, і деякі відомості, що стосуються способу життя птиці, залишаються невідомими для сучасників.

Ссылка на основную публикацию