Горихвостка птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище існування горихвістки

Казка про чудову пташку, яка принесла замерзають людям вогонь і врятувала їх, передає образ яскравої птахи з хвостом кольору полум’я. це горихвостка. Маленька птах з ошатним виглядом добре відома жителям багатьох країн Європи і Азії.

Опис і особливості

Розмір пташки можна порівняти з величиною знайомого всім горобця, 10-16 см. Маса особини становить приблизно 18- 20 гр. Розмах пташиних крильця до 25 см. Ніжки тонкі, високі. Невелику птаху не можна не помітити завдяки яскравому забарвленню черевця і пір’я хвоста.

Вогненно помаранчевий колір дав назву пернатим. Горихвостка на фото свідчить, що сплутати її ні з ким не можна. Голова, спинка сірого відтінку. Щоки, шийку чорні. У самочки бурий колір вбрання, з рудими підпалинами – менш помітний, ніж у самця. У молодих особин оперення сірого кольору з охристими плямами. До осені забарвлення всіх птахів тьмяніє, стає приглушеним.

У птиці широкий дзьоб, злегка витягнутої форми. Він прекрасно пристосований для лову видобутку. Особливістю руху горихвосток є часте сіпання незвичайним хвостом.

Мігруючі птахи ранньої осені відправляються на зимовище в Центральну Африку. Відлітають завжди вночі у вересні – на початку жовтня. Навесні, в березні – квітні, повертаються в рідні місця гніздування.

Спроби утримання птахів в клітках успішні за умови хорошого догляду. Але до людини горихвостка звикає довго, в неволі мало співає. Перший час птахам підв’язують крила, інакше вони б’ються об клітку і гинуть.

горихвостка звичайна частіше за інших родичів зустрічається в описі видів з загону горобиних сімейства мухоловкових. Всього до Горихвістка відносять 13 різновидів, що населяють Індію, Китай, багато азіатських країн. Головні відмінності птахів – в оригінальному забарвленні оперення. Всіх об’єднує крихка статура, шілообразний дзьоб.

звичайна горихвостка

Для України характерно проживання горихвосток:

  • Сивоголових (звичайної);
  • горихвістки-чорнушки;
  • садової;
  • сибірської;
  • краснобрюхой;
  • горихвістки-лисушкі.

Сивоголових (звичайна) горихвостка. Розкішне оперення, помаранчеве з чорним, притаманне самцям. Білий лоб дав назву виду. Красивого птаха не можна ні з ким сплутати, їй притаманне дзвінкий спів. Мешкає горихвостка пташка на північному заході Африки, великої частини Євразії.

Сивоголових горихвостка

Горихвістка чорна. Маленька пташка, менше горобця, маса особини всього 14-18 гр. У самця чорне оперення чола, щік, шиї, верхня частина тіла сірого кольору, хвіст помаранчевий з чорними цятками.

горихвостка самка більш однотонна по окрасу, подхвостье і надхвостье, як у самця, рудих тонів. Літають птахи в гірських ландшафтах Азії, Європи. Люблять скласти ніші, обриви, схили, вкриті галькою.

горихвостка чорнушка

У містах птахів привертають промислові зони з заводськими трубами, будівельними лісами. Чи помічали чорних горихвосток, які збираються групами на куполах церков. Спів чорнушок грубувате, захриплість, з багаторазовими повторами.

Горихвостка садові. Яскрава птах, верх якої попелястого відтінку, лоб, горло, крила частково чорні, черевце біле. Яскраве руде оперення прикрашає груди, боки, хвіст. Зустрічається біла плямочка на лобі. Самі скромніше забарвленням, хоча іржаво-руді облямівки теж прикрашають сірий наряд.

Садова горихвостка самка

Улюблені місця проживання – на деревах старих парків, фруктових садів. мешкає горихвостка птах в хвойних, змішаних лісах з заростями чагарнику. Пісні садової мешканки милозвучні, дзвінкі. Орнітологи відзначають схильність до наслідування чужим трелям, за що називають її пересмішник.

Сибірська горихвостка. Забарвлення нагадує звичайного (сивоголового) представника виду, але біла пляма присутні не на голові, а на крилах. Назва птахи відображає ареал проживання. Зустрічається на півдні Сибіру, ​​в Приамур’ї. Будує гнізда під дахами будинків, в дуплах старих дерев, в тріщинах скелястих обривів.

Сибірська горихвостка

Краснобрюхая горихвостка. Серед родичів птах більші за розмірами. Забарвлення нагадує сибірський вид, але оперення яскравіше. самець горихвістки з червонувато-рудою грудкою і білими плямами з боків на крилах. У самки світлих плям немає. В Україні зустрічається в горах Центрального Кавказу, Південного Сибіру. Улюблені місця проживання – в заростях обліпихи, річкового верболозу.

краснобрюхая горихвостка

Горихвостка лисушка.  Невелика птаха, дуже рухлива і співуча. Яскраве забарвлення, струнке додавання і живий характер привертають увагу до мешканців парків, садів, лісової глухомані.

горихвостка лисушка

Постійне тремтіння рудого хвоста, високі ніжки, часті перельоти притаманні лисушке. Назва птах отримала за біла пляма на лобі. спів горихвістки звучне, красиве, з елементами наслідування в кінці. Ранні пісні лисушкі на світанку іноді плутають з соловє’їними трелями.

Слухати голос горихвістки лисушкі

source src = “http://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/06/Golosa_ptic_-_Gorihvostka_lysushka.mp3?_=1” />http://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/ 06 / Golosa_ptic _-_ Gorihvostka_lysushka.mp3

Спосіб життя і місце існування

Ареал горихвосток широкий, проходить по території Північно-Західної Африки, Азії та Європи. Зимовье птиці проводять на півдні ареалу, а з приходом весни повертаються в Європу. Приліт птахів залежить від потепління і появи кормової бази – великої кількості комах в садах, парках, лісових зонах.

Горихвістки уникають розріджених ділянок, в лісостепу їхня поява малоймовірна. Їх улюблені місця – старі парки з дуплистими деревами. Міська популяція птахів часто перевершує за чисельністю лісову.

Горихвостка воліє одиночне існування, тому птахи тримаються окремо один від одного. Групи утворюються тільки в разі скупчення корму в одному місці. Кожна горихвостка займає індивідуальну ділянку.

До липня можна чути їх мелодійний спів, особливо по ночах. Більше інших співають молоді самці. Їх спів триває практично цілодобово. Пізніше птиці затихають. В кінці липня – початку серпня у горихвосток сезон линьки. З приходом осені пернаті летять зимувати в південні зони ареалу – країни Африки, на Аравійський півострів.

Спостереження за Горихвістка показують, що гнездоваться вони люблять в садах в спеціально приготованих будиночках на високих деревах. Самці прилітають першими, щоб зайняти місце і показати прилітають самкам готовність до зустрічі.

Яскраві хвости, немов маячки, заманюють пару в гніздовий місце. Таке залучення садівниками птахів приносить велику користь. Майбутній урожай захищений від шкідників-комах: гусениць, комарів, листоїдів. Близькість до людини птахів не бентежить.

харчування

В основі раціону горихвосток, як і всіх мухоловкових птахів, комахи. Ця особливість робить пернатих безсумнівними захисниками лісів, парків, садів. За один сезон горихвостка знищує безліч різних жуків, мурах, клопів, гнойовиків, мух, комарів, їх личинок. Полюють птиці, як правило, на льоту, захоплюючи в повітрі пролітають комах. Ловля видобутку в польоті характерна більшою мірою для самців.

Самі горихвістки воліють вистежувати наземний корм з височин, розташувавшись на нижніх гілках рослин, нішах будівель. Помітивши здобич, птиці пікірують на поверхню землі за павуками, дощовими черв’яками, багатоніжками, равликами, гусеницями.

Кормова база горихвосток дуже різноманітна. В кінці літа в раціон додається рослинна їжа. Птахи ласують лісовими та садовими ягодами, насінням рослин. Помічено, що люблять вони бузину, смородину, малину.

Цікавий процес пошуку їжі, її поїдання. Птахи оглядають стовбури, тріщини, спостерігають за рухом гілок, листя. Спійману видобуток відразу не поглинають, переносять в безпечне місце для трапези.

З великими комахами горихвостка розправляється поетапно. Спочатку приголомшує дзьобом і кидає з висоти, щоб знерухомити видобуток. Потім обробляє на частини. У дрібних коників, що бігають комах відщипує ніжки перед поїданням.

У годуванні дітей горихвістки дуже дбайливі. Дзьобом вони спочатку подрібнюють їжу до кашоподібного стану, тільки потім відправляють перероблені ягоди або комах в клювики спадкоємців. Ненажерливі пташенята переводять батьків до фізичного виснаження. Батьки відвідують гніздо на добу до 500 разів, приносячи в дзьобі подрібнений корм.

Розмноження і тривалість життя

Весняний приліт горихвосток на гніздування доводиться на середину квітня. Спочатку з’являються самці, за ними слід молодняк, останніми добираються самі. Завданням самців стає пошук кращого куточка під майбутнє гніздо. Між самцями починається боротьба за першість в захопленні затишних місць. Свою територію самець позначає, охороняє, призовними піснями на високому місці зазиває самочку.

Яйця горихвістки чорнушки

Під майбутні гнізда птахи вибирають старі дупла, товсті гілки дерев, порожнечі між виступаючими корінням, ніші в стосах, затишні місця за обшивкою будівель. Неглибокі печерки, горища теж залучають укритті горихвосток.

Будівельним матеріалом стають шматочки кори, сухі гілочки, листя, знайдені птахами нитки, мотузки, шматочки тканини, шматки паперу. Лежбище всередині вистилається мохом, шматочками вовни, вати, пір’я. Гніздо завжди прикрите зовні навісом, гілками, заховане від чужих очей. Виявляють укриття, як правило, випадково, настільки добре воно замасковано.

У травні – початку червня формування гнізда завершується. Цікаво, що ні шуми, ні сусідство людини, ні запахи не перешкоджають важливого етапу пташиного життя. Незабаром формується кладка з 5-8 яєць блакитного кольору. Висиджування майбутнього потомства займається переважно самка. Самець зрідка змінює її в цей період. Насиджування яєць триває до 2 тижнів.

Коли вилуплюються пташенята, турботи батьків багаторазово збільшуються. Протягом 2-3 тижнів безперервно вони добувають і приносять корм ненаситним пташенятам. Горихвістки – турботливі батьки.

Яйця горихвістки звичайної

Не випадково, зозулі підкидають свої яйця саме в їх гнізда. кожен пташеня горихвістки нагодований, навіть якщо він виявився підкидьком. Турбота про зозуленят така ж, як і про рідних Птаха.

Підгодовування молодняку ​​триває навіть після перших вильотів пташенят з гнізда. Неспокійні батьки піклуються до того часу, поки потомство міцно не стане на крило і не почне самостійно кочувати по лісі в пошуках їжі. Тільки після цього сім’я розпадається. Зазвичай цей процес триває протягом місяця.

За сезон горихвістки встигають вдруге приступити до нової кладки яєць і пройти батьківський шлях ще раз з такою ж зворушливою турботою про виводку. Статевої зрілості молодняк досягає вже до першого року життя.

Пташенята горихвістки чорнушки

Сприятливі умови дозволяють Горихвістка прожити 7-9 років. Відомий випадок рекордного довгожительства – 9,5 років. Утримання в неволі часто скорочує їх існування. Помічено, що ці птахи дуже волелюбні.

У 2015 році Горихвістка як одну з найбільш масових і потребують турботи людини птахів оголосили Птахом року в Україні. Збереження видового різноманіття та чисельності пернатих – спільне завдання любителів природи.

Ссылка на основную публикацию