Гірський баран: види гірських баранів

Гірський баран – особливий підвид, до якого відносяться парнокопитні тварини. Має близьку спорідненість з гірськими козлами, а також таврами і вівцебиками. Дана група тварин відноситься до парнокопитних сімейства. Досі точаться суперечки серед вчених щодо точного числа видів, що зараховуються до цієї групи. Найменування можна застосувати не тільки до всього виду, а й до окремої породі – Архар.

Види гірських баранів формуються в залежності від їх характерних особливостей і розмірів. Так муфлони, самі низькорослі з них, рідко перевищують в холці 90 сантиметрів, при чому їх середня вага становить близько 30 кілограм для самок і 45 для самців.

До найбільшому виду належать архари, висота яких нерідко перевищує позначку 130 см, при цьому вага у жіночих особин зазвичай до ста кілограм, чоловічі ж особини можуть важити двісті і більше. По виду кінцівок вони швидше є проміжним варіантом між домашніми вівцями і гірськими козлами. Також вони кілька масивніше, ніж останні.

Головною ж відмінністю, звичайно, є роги. Вони значні за своїми розмірами, мають круглий поперечний переріз, мають бічну спрямованість і в міру зростання стають тоншими з одночасним закручуванням по спіралі. По всій їх поверхні можна спостерігати поперечні риски, які все ж не так яскраво виражені, як у гірських козлів.

Цікавим також є поділ груп тварин, так можна окремо зустріти групи жіночих особин з дітьми або молодих самців баранів. Великі чоловічі особини воліють триматися окремо від усіх. Що до відносин всередині стада, то його можна охарактеризувати як спокійне.

Деякі зоологи розглядають грівістих і блакитних баранів як перехід від гірських козлів до традиційного виду баранів. Питання про те, як називається гірський баран, зустрічається досить часто, але і не має певної відповіді, так як кожен окремий їх вид має свою назву, але частіше за все термін вживається стосовно архара.

Статеві відмінності виявляються в розходженні розмірів тіла (самки значно менше самців), а також у формі і розмірах рогів (роги у самок короткі і найчастіше лише слабо вигнуті). А ось волосяний покрив і його властивості практично ідентичні. Так азіатський гірський баран, як і більшість інших видів, найчастіше має бурий, сірувато-рудий окрас, при чому вся нижня частина тіла світліше або взагалі має білий відтінок.

Так гривастих барани пофарбовані в однотонний жовто-рудий, а тонкорогіе пофарбовані в світлі тони, що наближаються до білого. Найбільша різноманітність видів можна зустріти в Азії, де серед інших різновидів часто зустрічається також казахстанський гірський баран. Дана група тварин часто дотримується осілого способу життя, лише в зимовий період вони роблять спуск ближче до підніжжя, а в жарку пору знову відправляються ближче до вершин. Також від пори року залежить і поголів’я всередині одного стада, так влітку вони не перевищують п’ятдесяти особин, а в період холодів розширюються аж до десятка разів. Саме ця особливість відрізняє їх від гірських козлів, які не визнають значних скупчень.

У їх раціон здебільшого входять трав’янисті рослини. Переважно – злакові різновиди. Як і в будь-яких інших важких умови, в горах немає місця перебірливості, тому тварини їдять також пагони лишайників, гілки чагарників і молодих дерев.

Не дивлячись на те, що поведінка одних особин не відслідковуються іншими, в разі будь-якої неприємності використовуються тривожні голосові знаки, які тут же розпізнають всі учасники стада і мчать на допомогу. Поведінка гірських баранів не має нічого спільного з природною нетямущістю їх домашніх родичів, скоріше навпаки, тварини є обережними і кмітливими.

Це можна простежити і в разі відстеження небезпеки, і при виборі шляхів для її уникнення як таких, які найменше можуть бути доступні ворогам. Скелелазіння у баранів дещо менш стрімке, ніж у гірських козлів, але вони здатні на дивні стрибки, як в висоту, так і по горизонтальній площині. Часто розроблені спеціальні туристичні маршрути для споглядання поведінки гірських баранів в їх рідному середовищі, але так, щоб їх не злякати.

Тільки Північна півкуля і області поблизу Альп може похвалитися наявністю гірських баранів.

Однією з характерних їхніх звичок є пошуки солі, що залежалась під сонцем. Обсяг надходить за рік їжі повинен бути достатнім для того, щоб до зими відкласти необхідні жирові запаси, а також не підпасти під вплив дефіциту вітамінів.

Ссылка на основную публикацию