Гагара птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище існування гагари

На емблемі Міннесоти, одного з штатів, відображена красива водоплавна птиця гагара. Жителям північних широт вона знайома, перш за все, своїм дивовижним співом, що наводить тугу або навіть жах. Завдяки дивним пташиним криків, назва «гагара» у американців стало прозивним.

На людину, яка веде себе зухвало і занадто голосно сміється, можуть сказати «божевільний, подібно гагари». Все ж ці унікальні птиці мають цілу низку інших особливостей, здатних викликати у любителів пернатих справжнє захоплення.

Опис і особливості

Назва гагари по-англійськи «loon» походить від шведського «loj», що означає «ледачий, незграбний». Таке невтішне прізвисько птиці отримали тому, що по землі гагари пересуваються з великими труднощами. Будова їхнього тіла незвично: лапи розташовані не по центру тулуба, а у самого хвоста. Тому птахи не ходять, а буквально повзають по землі, відштовхуючись крилами.

Гагара – птиця c маленькими крилами в порівнянні з розмірами тулуба. Зазвичай гагарам потрібно довго-довго розбігатися по воді, майже чверть кілометра, щоб злетіти. Але, піднявшись в повітря, вони розвивають швидкість до 100 км на годину. При посадці на воду лапи птахів не беруть участі в гальмуванні, гагари падають на живіт і так ковзають до повної зупинки.

Вода для гагар – рідна стихія. Злякавшись, вони зазвичай не злітають в повітря, а пірнають. Тіло птиці розсікає воду, як торпеда. Ноги з перетинками забезпечують тягу, а хвостові пір’їни – повороти в різних напрямках. Кістки скелета НЕ порожнисті, як у інших птахів. Вони дуже тверді і важкі, що допомагає гагарам легко пірнати. Під водою гагари здатні залишатися більше хвилини.

Барвисте оперення гагар породжує легенди. Наприклад, в одній легенді американських індіанців розповідається про те, що вдячний за допомогу гагари людина одягнула їй на шию прекрасне намисто з черепашок. дійсно, гагара на фото – справжня красуня, а малюнок на пір’ї птаха в шлюбний період викликає захоплення.

Її шию прикрашають яскраві білі смуги, а на крилах «розсипано» безліч білих рисок і цяточок. До того ж у кожного виду гагарообразних є свої особливі деталі в кольорі: що переливаються сині, червоні або чорні «комірці». Чудова забарвлення пір’я гагари, настільки помітна на землі, на воді служить їй чудовою маскуванням, зливаючись з сонячними відблисками.

В середині осені гагари починають линяти – втрачати своє чарівне оперення. Першими падають пір’я, що ростуть навколо дзьоба, на підборідді і на лобі. На зиму гагари «одягаються» в сірий наряд.

Птахи ретельно стежать за своїм оперенням. Вони часто перебирають пір’я і змащують кожне спеціальним жиром, який виділяється особливою залозою. Дуже важливо, щоб тонкі підстави пір’я були щільно підігнані і не пропускали воду. Найменша щілинки може стати смертельною: холодна вода загрожує переохолодженням.

Дослідники, які спостерігають за повадками гагари, виділяють кілька видів звуків, що видаються птахами. Найвідоміший крик гагари нагадує гучний регіт божевільного. Таким незвичайним чином птиці, що летять в повітрі, попереджають родичів про небезпеку. Інший, більш тихий звук, який видають гагари, схожий на слабке гикання. Так батьки кличуть пташенят.

У сутінках, після заходу сонця на північних озерах часто можна почути протяжний крик, що пронизує тишу. Його іноді приймають за виття вовка. Насправді, це самці гагар охороняють свою територію. Вони плавають, сповіщаючи про себе криками і клекотом. Кожен самець має особливий голосом, і інші гагари відрізняють його в темряві і на відстані.

Слухати голос белошейной гагари

source src = “https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/04/belosheynaya-gagara-gavia-pacifica-2415-onbird.ru_.mp3?_=1” /> https: // givnost. ru / wp-content / uploads / 2019/04 / belosheynaya-gagara-gavia-pacifica-2415-onbird.ru_.mp3

Голос белоклювий гагари

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/04/gagara-beloklyuvaya-golos-1657-onbird.ru_.mp3

Голос Чернозобая гагари

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/04/gagara-chernozobaya-golos-924-onbird.ru_.mp3

Голос червонозобої гагари

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2019/04/gagara-krasnozobaya-golos-917-onbird.ru_.mp3

види гагар розрізняють за розмірами, середовища проживання, і особливому забарвленню оперення і дзьоба. Орнітологи налічують кілька видів цих перелітних птахів.

  • гагара білодзьоба має відмітна назву Gavia Adamsii, присвячене американському вченому-медику Е. Адамсу. Він витратив багато років життя на вивчення просторів Арктики. У 1859 році англійський орнітолог Дж. Грей першим описав особливості белоклювий гагари. Це дуже рідкісний птах. Вона занесена в списки охоронюваних видів багатьох країн, в тому числі України, Англії та Сполучених Штатів. Цей вид виділяється великими розмірами. Довжина тіла може досягати 90 см, а вага – понад 6 кг.

  • полярні чорні гагари або черноклювие гагари (Gavia immer) відрізняються від представників інших видів, як видно з назви, чорним забарвленням дзьоба і голови. Вони мешкають в Північній Америці, Ісландії, Ньюфаундленді і інших островах. Зиму проводять на морському узбережжі Європи і Америки.

  • Чернозобая гагара, іменована в наукових колах Gavia artica, зустрічається частіше за інших гагарообразних. Її можна побачити і на півночі України, і на високогірних алтайських озерах, і на Алясці, і навіть в Середній Азії. Її характерна риса – широка чорна смуга на шиї.

  • Белошейная гагара має середні розміри. Навколишнє середовище і звички дуже схожі з гагара чорношия. Особливість в тому, що цей вид може здійснювати міграцію зграєю, а не поодинці. Її латинська назва – Gavia pacifica.

  • краснозобая гагара або Gavia stellata – найменша з гагарообразних. Її вага – не більше 3 кг. Цей вид живе на великих територіях північноамериканського континенту і Євразії. Завдяки невеликій вазі червонозобої гагари легше піднятися в повітря. Відчувши небезпеку, вона частіше злітає, а не пірнає під воду.

Спосіб життя і місце існування

Гагари більшу частину життя проводять на воді. Вони гніздяться на тихих водоймах. Особливо їм подобаються заболочені місця, де практично немає людей. Взимку озера покриваються товстою кіркою льоду, а їх береги засипані снігом.

Гагари не пристосовані до таких суворих умов, тому змушені проводити зиму в південних широтах. Вони селяться там, де моря і океани не замерзають, влаштувавшись на скелястих берегах. У цю пору року птахи збираються в загальні зграї і борознять прибережні води.

Взимку на море гагару важко дізнатися: вона не кричить і у неї зовсім інше оперення – сіре і нічим не примітне. У птахів випадають навіть кермові пір’я, і ​​близько місяця вони не можуть літати. Дорослі особини здійснюють перельоти щороку. Молоді гагари залишаються на море ще два-три роки, перш ніж повернутися туди, де вони з’явилися на світ.

У квітні на північних озерах починається танення снігів. Далеко на півдні гагари готуються до відльоту. До цього часу вони переодягаються в літній наряд. Якесь таємниче внутрішньо почуття підказує їм, що далекі північні озера готові їх прийняти.

Подорож на північ займає кілька днів, іноді тижнів. По дорозі вони зупиняються на водоймах, щоб відпочити і половити рибу. Наприклад, по всьому північно-американського континенту розкидано безліч озер з холодною і чистою водою.

Вважається, що вони утворилися після відступу льодовика в один з льодовикових періодів. Дослідники припускають, що гагари слідували за відступаючим льодовиком на північ, знаходячи собі прожиток в цих водоймах. З тих пір вони зимують на березі океану, а в період розмноження повертаються на внутрішні озера.

Зараз люди продовжують відтісняти їх далі на північ. Щороку гагари повертаються на рідні озера, щоб виводити пташенят. Вони без помилково знаходять колишнє місце. Гагари дуже пунктуальні: вони прилітають завжди через п’ять днів після того, як розтане весь лід, часто в один і той же день.

Зазвичай першими з’являються на водоймі самці. Для них дуже важливо прилетіти раніше, зайняти місце для гнізда і територію для лову риби. Їм не можна втрачати ні хвилини, щоб виростити потомство. До того, як сніг і лід знову проженуть їх на південь, у них є трохи більше семи місяців.

Суперники вирішують спори про територіальні претензії. Птахи висловлюють агресію, стаючи в бойову позицію і виставивши вперед дзьоб. Самці видають особливі крики, борючись за територію.

Площа володінь гагари може обмежуватися маленькою бухточкой метрів десять, а може складати і ціле озеро в сто і двісті метрів завдовжки. Гагарам потрібні зручні місця для гнізд, чиста проточна вода і прихована від очей «дитячий майданчик».

Коли пташенята підростають і стають незалежними, поведінка батьків змінюється. У строго певний час вони покидають свою територію або навіть перелітають на іншу водойму, щоб поспілкуватися з іншими птахами.

Спочатку незнайомі гагари проявляють один до одного певну агресію. Потім, роззнайомився, вони змінюють тон голосу з ворожого на ніжний, і вся компанія паморочиться в танці. Іноді гагара, якій належить місце загального збору, робить «коло пошани».

Такі «зборів» відбуваються в кінці літа і тривають у вересні, стаючи все більш численними. Точно не відомо, якої мети вони служать. На відміну від гусей та інших перелітних птахів, гагари не потрапляють на південь зграєю.

Вони вважають за краще летіти поодинці, парами або рідко маленькими групками. Гагари віддані своєму партнерові все життя. Тільки якщо один з «подружжя» гине, птах змушена знову шукати собі пару.

Цікава деталь: на деяких озерах гагари не забруднюють воду своїми випорожненнями. Молоді птахи відразу вчаться ходити в туалет в певне місце на березі. Виділення гагар дуже багаті мінералами і солями. Коли вони висихають, то стають джерелом солей для комах.

харчування

Незважаючи на свій добродушний зовнішній вигляд, гагари – переважно хижі птахи. Їх улюблені ласощі – маленька рибка. За нею гагари здатні пірнати на глибину більше 50 метрів. Птахи настільки швидко і вміло плавають під водою, що в’юнким рибкам не вдається від них ухилитися.

Крім переслідування у гагари є й інший спосіб лову риб: витягування їх з укриттів на дні. У щоденний раціон пернатих нирців також можуть входити рачки, креветки, молюски, черви й інші дрібні мешканці водних просторів.

Для пташенят в перші дні життя основною їжею стають личинки комах, п’явки і мальки. Підростаючи, юні гагари переходять на більш велику рибу. При чому птахи воліють рибних особин, що мають вузьку, довгасту форму. Таких рибок легше заковтувати цілком.

Зрідка гагари вживають в їжу водорості, але ці водоплавні птахи не можуть перебувати тривалий час на рослинній кормі. Для активної життєдіяльності їм необхідні поживні речовини, що містяться в їжі тваринного походження.

У зв’язку з цим, якщо на водоймі гагарам стає важко добувати їжу, вони перелітають на інший або ж переміщаються на більш «рибний» морська ділянка. Підраховано, що за літній період пара дорослих гагар з двома пташенятами виловлює до 500 кг риби.

розмноження

Гагари стають здатними до розмноження на третій рік життя. Можна було б очікувати, що відповідно до свого розкішного оперення, гагари і доглядають дуже видовищно. Однак це не так.

Шлюбний період у птахів проходить цілком спокійно, особливо у пар, що живуть разом роками. Самцеві в такій парі не доводиться обтяжувати себе демонстрацією здібностей або складними танцями.

У пристрої гнізда гагари проявляють деяку недбалість. Їх житла нагадують невеликі купки трав’яного сміття біля самої кромки води. Іноді вони розташовані так близько до краю, що весняні дощі або хвилі від човнів підмочують яйця. Найулюбленіші місця для гнізд – дрібні острівці, тому що до них не можуть дістатися хижаки.

В Америці і Канаді місцеві жителі, які бажають, щоб гагари селилися на їх озерах, будують спеціальні штучні острівці з колод. Наприклад, в американському Нью-Гемпширі майже 20% гагар живуть на таких острівцях.

У плавучого острова є переваги – він не затоплюється водою під час літніх дощів. А якщо через загати або загат знижується рівень води, гніздо не надається занадто далеко від неї.

В кінці весни (квітень-травень) самка гагари відкладає одне-два великих яйця. Забарвлення яєць світло-зелений з дрібними, частими цятками. Таке забарвлення сприяє тому, що яйця нелегко помітити серед прибережних заростей. А великий розмір яєць дозволяє краще утримувати тепло на відміну від дрібних яєць, які швидко остигають.

Пернаті батьки змінюють один одного на кладці до тих пір, поки пташенята НЕ вилупляться. Причому самець також активний в висиджуванні потомства, як і самка. Приблизно місяць птахам доводиться терпіти і сильні зливи, і палюче сонце. Але вони ніколи добровільно не залишають гніздо з кладкою.

На деяких водоймах серйозне випробування для тих, хто сидить на гніздах гагар представляють настирливі кровоссальні мошки. Період появи мошок з личинок збігається з періодом висиджування яєць.

Яйця гагар – улюблені ласощі таких хижаків, як єноти. Вони можуть знищити на озері майже всі пташині яйця. Якщо це відбувається на початку літа, гагари можуть наважитися на повторну кладку.

Малюки з’являються приблизно на початку червня. Як і у інших видів птахів, у пташенят гагари є особливий яєчний зуб, за допомогою якого вони розрізають шкаралупу яйця. Після появи на світло, пташенята втрачають це «пристосування».

Ледве встигнувши висохнути, вони тут же шкандибають до води, куди їх звуть турботливі батьки. Після вилуплення пташенят, гагари поспішають видалити яєчну шкаралупу, щоб уникнути появи хижаків, залучених запахом від неї. Опинившись у воді, пташенята відразу пробують пірнати.

Батьки відганяють дітей від гнізда і перебираються на своєрідну «дитячий майданчик». Зазвичай вона знаходиться в затишному куточку володіння гагар, захищеному від сильних вітрів і високих хвиль. Через 11 тижнів пухнастий наряд пташенят змінюється першим тьмяно-сірим оперенням. До цього часу вони вже здатні літати.

У воді загрозу пташенятам представляють хижі черепахи і щуки. Якщо батьки далеко, юні гагари стає легкою здобиччю. Найбезпечніше місце для тендітних пташенят – на спині у батьків.

Піднявшись на спину і сховавшись під крилом турботливого батька, малюки можуть зігрітися та обсохнути. Пташенята змагаються один з одним за увагу батьків. Часто буває так, що з двох пташенят виживає лише один, сильніший і спритніший.

Тривалість життя

Гагари можуть жити більше 20 років. Птах-довгожитель, за якою велося спостереження, не дожила всього лише кілька місяців до 28 років. Однак існує безліч причин, що скорочують тривалість життя птахів.

Щорічно багато гагар гине, проковтнувши гачки і грузила зі свинцю або заплутавшись в рибальських мережах. Окислення озер сприяє тому, що сотні північних озер залишаються без риби, а значить без харчування для гагар.

Якщо гагара не встигає полетіти до того, як озеро покриється льодом, вона може замерзнути або стати здобиччю хижака. На деяких водоймах ентузіасти спеціально оглядають територію, щоб допомогти залишилися птахам вибратися з крижаної пастки. Незважаючи на різні негативні фактори, популяція гагар і раніше досить численна.

Ссылка на основную публикацию