Фороракос і його приблизний раціон

20 мільйонів років тому в природі існували великі птахи, які отримали красномовне визначення "птиці жаху" і наводили страх на первісної людини. У науковій літературі такі пернаті запам’яталися, як фороракос з Південної Америки.

Зовнішні дані хижака

Якщо в подробицях вивчати хижого птаха фороракос, біологічний словник повідомляє, що ці велетні заввишки перевищували двоповерхову будівлю, а важили порядком 300 кг. Міцний і потужний дзьоб довжиною до метра міг розколоти навіть панцир броненосця, а подовжені нижні кінцівки дозволяли пересуватися на віддалені відстані в швидкому темпі. Що ж стосується крил, то вони були укороченими і атрофованими; і злетіти в небо могла далеко не всяка особина.

Голова птиці в довжину досягала 35 см, при цьому мала кінські обриси. Здалеку можна було подумати, що це не силует птаха, а справжнісінька кінська голова. Фороракос можна порівняти зі страусом, однак представник давньої фауни мав свої специфічні і конструктивні особливості. Вчені вперше знайшли останки цієї особи в Патагонії, при цьому тривалий час не могли визначити, якій тварині належить така масивна кістка.

Середовище проживання

Як уже згадувалося вище, фороракоси мешкали в нинішній Південній Америці, при цьому вважалися кровожерливими хижаками. Харчувалися пернаті парнокопитними, зокрема нотоунгуляти. До речі, саме ці не літають птахи і винищили вид парнокопитних. На зміну як здобич прийшли броненосці, які також викликали підвищений інтерес у Фороракос.

Дзьоб птаха був настільки потужним, що вона з одного удару розколювала панцир тваринного, винищуючи цілу популяцію. Це безстрашні пернаті, проте один ворог у них все-таки був. В даному випадку мова йде про шаблезубих тигрів, який, завдяки своїй спритності і вправності, винищив не одну особину цього виду.

У неогені фороракос і шаблезубий тигр вважалися найлютішими хижаками, які також харчувалися падлом. Тривалість життя становила кілька десятиліть, а існування проходило в пошуках здобичі. Бачачи видобуток, птах могла розвивати швидкість до 70 км / ч, так що піти від переслідування вдавалося не всякої живності.

Фороракоси – відмінні мисливці, які мали відмінний слух і далекоглядне зір. Потенційну здобич відчували здалеку, а під час нападу вибирали вичікувальну тактику і ефект несподіванки. Уникнути чіпких лап і потужного дзьоба Фороракос неможливо, а чисельність броненосців в Південній Америці була незначною.

Ця люта птах в гонитві за здобиччю завжди наносила смертельний удар в спину, причому била дзьобом зверху вниз. Використовувати кігті для утримання не було потреби, оскільки міцність дзьоба могла легко знищити міцний панцир навіть броненосця.

Останні особини фороракосов

Фороракоси жили 20 мільйонів років тому, але останній вид цього загону було виявлено 400 років тому і отримав назву "титаніс Уоллера". Зростання цієї хижого птаха досягав 180-210 см, тоді як важила вона порядком 150 кг. Незважаючи на такі значні габарити, хижак міг розвивати швидкість до 70 км / год, тобто бігав швидше того ж швидкісного гепарда.

Наздоганяв жертву за допомогою непробивного дзьоба, причому міг з одного удару перерубати хребет коня. Лапи нагадували кінцівки динозавра, оскільки на них були присутні загострені пазурі. Титаніс міг вчепитися в жертву кігтями, зламати їй хребет, позбавивши будь-яких шансів на раптове втеча від неминучої загибелі.

Стиль нападу – подібно боксу, оскільки бій полягав в частих атаках і відступах, найпотужніших випадах дзьобом. Як повідомляють історики, перші індіанці застали цей вид Фороракос живим, багато хто навіть постраждали від чіпких лап і потужного дзьоба цього пернатого хижака.

Корисна інформація на замітку

За формою черепа і способу життя фороракос нагадує сучасного страуса, який також швидко бігає і зовсім не вміє літати. Однак остання птах харчується більше рослинами, тоді як її попередник у всіх першоджерелах згадується, як кровожерний хижак.

Загнутий дзьоб Фороракос зовні нагадує гостру сокиру, причому виконує він практично ідентичну функцію. Він необхідний для оброблення свіжого м’яса з метою черговий трапези хижака. Мало того, птах могла заковтнути рептилію цілком, і цей феномен також довели сучасні вчені.

Більшу частину свого життя фороракос проводив в бігах, при цьому часто полював на своїх жертв, перш ніж наздогнати і атакувати. Сама ж птах не відчувала загрози своєму житті, оскільки в окрузі не знаходилося гідного по ваговій категорії противника.

Сьогодні побачити повноцінного Фороракос є можливість, але для цього рекомендується відвідати палеонтологічний музей в Нью-Йорку. Із зібраних останків вдалося зібрати скелет виду, мало того, є череп завдовжки 60 см. Уже один вид цього хижака лякає, що вже говорити про древніх індіанців, яким в живу вдалося побачити цю величезних розмірів хижого птаха.

Кровожерна птах фороракос має відразу кілька знарядь смерті. По-перше, це гостро заточений дзьоб; по-друге, чіпкі лапи з гострими кігтями; а по-третє, загострені на кінцях крила, також готові до удару супротивника.

На сьогоднішній день ці особини давно вимерли, проте відомості про них завжди залишаються в довідковій літературі. Мало того, в музеї можна побачити наочний приклад, який зайвий раз демонструє міць і лють цього пернатого хижака.

Ссылка на основную публикацию