Фенек: 130 фото, опис, харчування і особливості змісту

Вміст огляду:

Невелика пустельна лисичка, яка об’єднала в собі енергію і грайливість собаки, незалежний характер і неймовірну стрибучість кішки, непропорційно великі вуха, що нагадують заячі – все це тварина фенек.Где вона мешкає, чим харчується, який спосіб життя веде? Чи багато у звірка ворогів, які особливості розмноження?

Назва виду походить від арабської версії слова «лисиця» – «fanak». Офіційне найменування на латині – Vulpes zerda (Vulpes позначає віднесення до роду лисиць, zerda – варіація терміну xeros, що перекладається з грецької мови як «сухий»).

Належить до сімейства псових, загону хижих. Деякі біологи виступають проти віднесення фенека до лисицям, мотивуючи протест існуючим відмінністю між ними:

  • ДНК лисиць містить від 35-ти до 39-ти пар хромосом. У фенека їх 32.
  • Лисиці живуть поодинці. Фенек – тварина суспільна, вважає за краще жити сім’ями.
  • Самці лисиць мають мускусні залози, що виділяють особливу ароматичну речовину – мускус, що використовується для залучення самок, мастила вовни і для мітки території. У фенека дані залози відсутні.

Розрізняються тварини і своїми розмірами – пустельні лисички набагато миниатюрнее. Виходячи з даних відмінностей ряд вчених відносить звірка до окремого роду – Fennecus.

Фенек пристосований до життя в пустельній і напівпустельній місцевості. Основне місце проживання – Північна Африка, Аравійський півострів. Наймасовіше поголів’я налічується в центральній Сахарі, інші хижаки тут практично відсутні через брак води.

Зазвичай місце, де живе фенек, розташовується в безпосередній близькості від низькорослого чагарнику, трав’яних заростей. Це дає можливість:

  • швидко сховатися від ворогів;
  • знайти їжу – як рослинну, так і комах;
  • вирити нору, яка буде непомітна для сторонніх очей, а коріння рослин надійно утримають її стінки.

Якщо рослинність відсутня, звір може вибрати для проживання різні ущелини, печери і т. Д.

Нора міні-лисички являє собою складну розгалужується систему підземних ходів з декількома виходами. За ніч 1 тварина здатна прокопати до 6 метрів відгалужень! Іноді в такий просторій норі крім основної сім’ї, чисельність яких становить 10 особин, можуть жити і інші сім’ї лисиць.

Це цікаво: фенек є національним звіром найбільшою і найбільш розвиненої країни Африки – Алжиру. Його зображення надруковано на деяких державних монетах. Футбольна команда Алжиру носить назву «Les Fennecs».

Фенек є найбільш дрібної особиною родини собачих – за розміром він не перевершує кота:

  • зростання – від 18 до 25 см;
  • довжина – від 30 до 40 см;
  • довжина хвоста практично дорівнює довжині тіла, досягаючи 30 см.

Вага міні-лисички – не більше 1,5 кг.

Характерною особливістю є величезні вуха (до 15 см) – найдовші щодо величини голови серед хижих. Це дозволяє звірку чути трохи помітний шерех і знаходити здобич або вчасно ховатися від наближається ворога, а також рятуватися від перегріву в виснажливої ​​пустельному кліматі.

Розташовані на вухах в безпосередній близькості від епідермісу кровоносні судини виводять з організму надлишок тепла, що призводить до охолодження тіла.

У лисички невелика загострена коротка мордочка. Очі великі, чорні, пристосовані до нічного способу життя: характерна сітківка відсвічує у темряві червоним кольором. Вуса (вібрасси) і ніс також мають чорне забарвлення.

Зуби, в тому числі ікла, дрібні, але дуже гострі. З їх допомогою тварина виколупує видобуток з-під піску.

Опис дорослої тварини фенек і молодняка відрізняється зазначенням кольору шерсті звірка: у маленьких лисенят вона практично біла або кольору топленого молока.

З віком шерстка на спині набуває рудуватий або палевий відтінок. Це дає можливість Фенеком бути максимально непомітним на тлі піщаних дюн. Шерсть щільна, на кінчику хвоста темна.

Покриті шерстю і стопи. Завдяки цьому:

  • кінцівки захищені від опіків при пересуванні по гарячому піску;
  • фенек вільно і нечутно переміщається, непомітно підбираючись до жертви.

Між собою лисички контактують за допомогою самих різних звуків, багато в чому нагадують гавкіт, виття, скиглення і бурчання собак.

Інформація: у фенека, як і у всіх інших видів лисиць, відсутні потові залози.

Так як фенек є хижаком, то основною його їжею є:

  • різні комахи – сарана, багатоніжки, павуки та ін .;
  • невеликі птахи і їх яйця;
  • дрібні гризуни, рептилії.

Чи не відмовляється лисичка вживати в їжу падаль, а також рослинну їжу: бульби, коріння, плоди рослин.

Полюють звірята поодинці, вловлюючи своїми вухами-локаторами ледь вловиме шурхіт рухається по дюнах видобутку. Сховатися від них вельми проблематично: фенек здатний скакати в довжину більш ніж на 1 м і заввишки до 0,8 м.

Нирки пустельного лиса адаптувалися до посушливого клімату і максимально стримують втрату води, тому він може тривалий час обходитися без рідини. Вологу тварина отримує з їжі, що вживається.

Завдяки здатності карликових лисиць практично миттєво зариватися в пісок або ховатися в своїх розгалужених підземних ходах при найменшій підозрі на небезпеку, вони мають дуже мало ворогів. Головними претендентами на цю роль є пугачі і каракали (пустельні рисі).

Найбільше шкоди завдав цим милим звірятко людина. Браконьєри знищують їх через шикарного хутра або відловлюють для продажу в зоопарки, розплідники або приватним особам в якості домашніх тварин.

З цієї причини фенек занесений до Додатка II міжнародної угоди – Конвенцію cites, що регулює торгівлю тваринами і рослинними видами, що знаходяться на межі зникнення.

Потомство Фенеком приносять 1 раз в рік. Другий послід може бути проведений на світло лише через загибель перших цуценят і тільки при достатній кількості їжі.

Статева зрілість настає у віці від 6 до 9 місяців. Сезон парування випадає на січень-лютий. При цьому гон самців триває близько 2-х місяців, а статева активність самки – всього 2 дня.

Самці під час гону поводяться агресивно, посилено мітять територію сечею і екскрементами. Тваринки моногамні, сімейні пари полягають на тривалий час.

Вагітність триває до 53 днів. Перед пологами лігво готується до появи діточок – встеляється пухом птахів, сухими рослинами, шерстю. Цуценята (2-6 особин) народжуються повністю сліпими, безпомічними, важать не більше 50 грам. Очі відкриваються через два тижні, тоді ж розправляються і починають посилено рости вушка.

Самець видобуває потомству і самці корм, але до молодняку ​​не допускається до 5-6 тижневого віку. Після закінчення даного періоду часу щенята починають вилазити з нори, грати біля неї, вивчати навколишній світ. У 3 місяці припиняється молочне вигодовування лисенят, вони відходять від лігва вже на набагато більші відстані.

У дев’ятимісячному віці частина дорослих особин залишає нору, утворюючи нові пари. Деякі залишаються жити з батьками, беручи участь у виховному процесі нових поколінь пустельних лисиць.

У важких природних умовах фенек живе близько 7-10 років. У більш комфортних умовах розплідників, зоопарків або квартир тривалість життя збільшується до 12, а іноді навіть до 20 років.

Ссылка на основную публикацию