Димчастий леопард: опис породи з фотографіями і відео

Димчастий леопард (лат. Neofelis nebulosa) – мешкає в заростях гімалайських передгір’їв Південно-Східної Азії. Цей вид є перехідним між великими і малими кішками. Він найменший з великих кішок. Ця красива і граціозна кішка знаходиться на межі вимирання. Для місцевого населення цей звір сприймається тільки як красива шкурка і велика небезпека їхньому господарству. Як же виглядає цей красивий і небезпечний звір.

Опис породи димчастий леопард

Зовнішній вигляд димчастого леопарда

Ця дика кішка має характерну забарвлення вовняного покриву: на темно-сірому або на жовтому тлі розкидані великі чорні плями у вигляді мармурових розлучень. На голові чорні плями. Частково злиті або роздроблені смуги біжать від кута очей по щоці, від кута рота до шиї і уздовж потилиці на плечах. Подовжені плями тривають вниз по хребту і утворюють єдину серединну смужку на попереку.

Бока відзначені темними тьмяно-сірими нерегулярними плямами, облямованими ззаду довгими, косими, нерегулярно вигнутими або петльовими смужками. Ці плями, що дають хмарний малюнок, вказують на англійська назва кішки – хмарний леопард. Хвіст буквально окольцован чорними плямами до самого кінчика.

Довжина тулуба димчастого леопарда варіюється від 60 до 100 сантиметрів без урахування хвоста. Хвіст по довжині дорівнює довжині тулуба і становить 75-95 см, до кінця темніший.

Важать ці кішки від 11 до 21 кілограма. Висота в холці становить 50-55 см. Самки природно менше самців .. зазвичай вони важать не більше 15 кг.

Лапи короткі і товсті з широкими стопами. У них досить короткі кінцівки в порівнянні з іншими великими кішками, але їх задні кінцівки довші, ніж їх передні кінцівки, що дозволяє збільшити стрибки і стрибки.

Голова кругла з великими широко розставленими круглими чорними вухами. Ніс великий з широкою спинкою.

Очі невеликі округлі, жовті ..

У димчастого леопарда в порівнянні з іншими дикими родичами найбільші ікла. Іноді вони досягають 4 см і більше.

Підвиди димчастого леопарда і місце їх проживання

Зустрічаються ці кішки тільки на Південному Сході Азії в тропічних і субтропічних лісах на висоті 2000 метрів над рівнем моря.

Димчасті леопарди живуть від передгір’я Гімалаїв в Непалі та Індії до М’янми, Бутану, Таїланду, півострова Малайзії, Індокитаю і в Китаї на південь від річки Янцзи. Деякі з них зустрічаються в змішаних вічнозелених лісах північно-східній і південно-східній частині Бангладеш. Вони територіально вимерли на Тайвані. Леопарди воліють відкриті або закриті лісові місця проживання іншим типам проживання.

В Індії вони зустрічаються в північній частині Західній Бенгалії, Сиккиме, Аруначале-Прадеш, Маніпуре, Мегхалайя, Мізорамі, Нагаленда і Тріпура. В Ассамі вони спостерігалися в лісах, але не реєструвалися в охоронюваних районах. У Гімалаях вони були захоплені камерою на висотах 2500-3720 м в період з квітня 2008 року по травень 2010 року в біосферному заповіднику Хангчендзонга, Сіккім.

В кінці 1860-х років, в Непалі вважалося, що димчасті леопарди вимерли. Але в 1987 і 1988 роках чотири особини були виявлені в центральній частині країни, недалеко від Національного парку Читван і долини Покхара.

Ці результати розширили діапазон розселення на захід, припускаючи, що вони здатні вижити і розмножуватися в деградованих лісах, які раніше вкривали вологий субтропічний напівсухий ліс. З тих пір окремі кішки були зареєстровані в національному парку Шівапур Нагарджуни і в заповіднику Аннапурна.

На даний момент виділяється три підвиди димчастого леопарда:

  • Neofelis nebulosa nebulosa – Південний Китай, Індокитай;
  • Neofelis nebulosa macrosceloides – Непал, М’янма;
  • Neofelis nebulosa brachyura – Тайвань (вимер на початку 1990 р);

Спосіб життя димчастого леопарда

Димчасті леопарди люблять самотність і не люблять відкриті простори. Зазвичай вони ховаються в густих заростях. Вони прекрасно лазять по деревах і добре плавають.

Як і інші великі кішки, вони не мурличат, але в іншому вони мають широкий спектр вокализаций, включаючи нявкання, шипіння, гарчання, стогони і пирхання. При спілкуванні два кота будуть випромінювати низькі пирхання, якщо вони налаштовані дружелюбно.

Вони можуть використовувати дерева в якості денних місць відпочинку, але також проводять значну частину часу на землі. Спостерігається якийсь денний рух, яка передбачає, що вони не є строго нічними тваринами.

Чим харчується димчастий леопард

Про раціоні харчування димчастих леопардів мало, що відомо. Харчуються димчасті леопарди оленями, мавпами, козами, кабанами, дикобразами, рептиліями, білками, фазанами і т.д.

Коли полюють, димчасті леопарди або спускаються з дерев, або переслідують свою здобич, або лягають і чекають, коли жертва прийде до них. Після насичення, вони зазвичай відступають до дерев, щоб перетравлювати їжу і відпочивати.

Розмноження димчастого леопарда

Про розмноження цих кішок в дикій природі досі нічого не відомо. У віці 26 місяців димчастий леопард вже цілком статевозрілих особина.

Парування зазвичай відбувається з грудня по березень. Самці, як правило, дуже агресивні під час сексуальних контактів і, як відомо, кусають самку за шию під час залицяння, іноді розриваючи їй хребці.

Пара зустрічається і сполучається кілька разів протягом декількох днів. Потім самець йде і не бере участі в вирощуванні кошенят. У неволі ці кішки розмножаться в березні-серпні.

Вагітність триває 86-95 днів. Самка заздалегідь підбирає місце для майбутнього потомства в порожніх дуплах дерев.

Зазвичай народжується від 1 до 5-ти (частіше 1-3) дитинчат вагою від 150 до 280 грам. Кошенята народяться сліпими. І тільки на 10-тий – 12-ий день вони починають відкриватися. Кошенята дуже активні і протягом 5-ти місяців харчуються в основному молоком мами. У 10 з половиною тижнів вони поступово починають переходити на дорослу їжу.

Хутро у малюків майже чорного кольору. В 6 місяців хутро світлішає і починають з’являтися чорні плями, як у дорослих особин.

У 9 місяців молоді особини стають абсолютно самостійними і починаю вести самостійне життя.

Популяція димчастого леопарда

Через красивого і дорого хутра йде постійне полювання на димчастого леопарда. І хоча він під загрозою зникнення і занесений до Червоної книги, браконьєри все одно продовжують відстріл цих тварин.

Але найбільшої шкоди відбувається через постійну вирубки лісів людиною. Таким чином один підвид цих тварин – тайванський димчастий леопард (Neofelis nebulosa brachyurus), вимер повністю.

За підрахунком вчених кількість димчастих леопардів в 2008 році становило не більше 10 000 дорослих особин. Таким чином, є ймовірність що незабаром ми побачимо цих шикарних кішок тільки на картинках.

Ссылка на основную публикацию