Де живуть хом’яки в дикій природі

Заводячи домашнього вихованця сімейства Хомякова, власники не здогадуються, що в дикій природі тварини є серйозним противником іншим мешканцям ареалу. Гризуни можуть виживати в досить суворих умовах, з огляду на особливості організації життєдіяльності. Природно, живучи в умовах будинку, квартири, хом’як вимагає особливої ​​уваги, додаткового догляду, його організм не звик до зовнішніх умов, однак, перебуваючи в умовах виживання, малюк здатний подбати про підшефної території.

Дані про диких представників

Відомо про 19 видових представників сімейства Хомякова, що відносяться до ссавців, гризунів. На території країни налічується 12 видових особин, які класифікуються на 6 пологів, що включають:

  • справжніх;
  • середніх;
  • сірих;
  • мохноногих;
  • крисовідний;
  • еверсманнових.

Вони мають відмінні ознаки у зовнішньому вигляді, що дозволяють їх класифікувати. До слова, найбільший представник сімейства в світі досягає в довжину 34 сантиметри, що говорить про його дійсно значних розмірах.

Опис зовнішнього вигляду

На території країни зустрічаються Хомякова особини, що відрізняються певними зовнішніми ознаками:

  • з роду справжніх – масою досягають 500 г, забарвлення жовтувато-бурий, з чорно-білими мітками на боках, відрізняються маленьким розміром вушок, лапками, з вигляду нагадують людські руки;
  • з роду мохноногих – масою досягають 30 г, забарвлення пісочний з золотими відтіночними прожилками, є білуваті цятки на шерсті в очній, черевної області, вушка великих розмірів, розташовані вертикально, на мордочці своєрідна незграбна «маска» білуватого відтінку;
  • з роду крисовідний – масою досягають 240 г, забарвлення сірувато-бурий, перехідний в білий в області живота, хвіст з вигляду нагадує щурячий, покритий пушком і відливає білуватим відтінком на кінчику.

Практично всі представники сімейства Хомякова, що мешкають в дикій природі, які стосуються чоловічої статі значно менше за розмірами, ніж самки. Хом’яки в природі наділені чотирма гострими зубами, що не володіє корінням і постійно зростаючими. Тваринам доводиться постійно сточувати їх об каміння.

Місця проживання

Намагаючись зрозуміти, де в природі живуть милі створіння, варто розуміти: ареал проживання визначається приналежністю до певного виду. Вони зустрічаються на території Російської Федерації, в Китаї, Монголії, Південної Кореї, Ірані, Сирії. Необов’язково відправлятися в далеку подорож, для зустрічі з представниками класу ссавців, достатньо володіти інформацією про особливості їх зовнішнього вигляду для визначення поселень гризунів на ландшафтах, наближених до людських угіддях.

«Степняки»

Інше назва степового Хомякова сімейства – звичайні, вони значно відрізняються за зовнішнім виглядом від одомашнених родичів. Самці представленого виду виділяються підвищеною агресією, спрямованої на інших самців в період розмноження, тварин, значно більші за них.

Представники сімейства Хомякова ведуть переважно нічний спосіб життя, їх нори розташовуються на глибині від 8 метрів, а в довжину можуть досягати 90 метрів. Важливо, що це досить охайна тварина: розкопавши його нору, люди знаходять і своєрідну комору, і «спальню», і навіть туалет.

Зазвичай територія, патруліруемая самцями, дорівнює 12 гектарів. Вони шефствують над парою представниць жіночої статі виду, сношая з ними в період розмноження. Свместних нір у самок з дитинчатами і самців не спостерігалося там, де живуть особини в великих кількостях.

«Лісовики»

Представники лісового виду нечасто зустрічаються в лісосмузі. Їм необов’язково наявність великої кількості дерев для облаштування власного житла. Вчені-зоологи відзначали дані про їх проживанні в лісах Північної Америки, пустелях і преріях. На території нашої країни даний вид зустрічається зазвичай неподалік від людських осель.

Певного життєвого укладу у лісових Хомякова особин не спостерігається. Самці і самки можуть жити разом, окремо. При розташуванні житла неподалік від людини, вони відправляються полювати вночі. Вони не риють нори, а зміцнюють житла на стовбурах дерев, замаскіровивая останні великою кількістю сухих гілок. 

«Польовики»

В Україні особини польового виду зустрічаються на болотах, в інших ареалах їх зустріти практично неможливо. Їх хвіст покритий лускою, а зовнішній вигляд дозволяє сплутати їх з будинковими мишами, мишами-полівки. У довжину можуть досягати 20 сантиметрів, а житла будують зазвичай в очеретяних заростях або власне на стеблах рослини.

особливості виживання

З’ясувавши, в яких місцях в природі живуть хом’яки, природно виникає інтерес, який стосується їх харчування і розмноження. З огляду на їх дрібні розміри, їм досить складно шукати собі прожиток, не стаючи жертвою тварин, що відрізняються великими розмірами.

умови харчування

Помилково вважати, що дрібні звірки вживають в їжу зелену траву. Їм необхідні і молоді пагони рослин, зелені, бульби, насіння, і навіть дрібні комахи. Полюють гризуни зазвичай у нічний час там же, де живуть. Відправитися на далеку відстань від норок для пошуків їжі вони можуть в разі недостатньої кількості паші.

умови розмноження

Самці відшукують самок, готових до розмноження, по запаху, що його виділяє спеціальними залозами. Сезон парування починається в кінці квітня і триває до середини жовтня. Вагітність жіночих особин даного сімейства може тривати від 15 до 22 діб, потім на світ з’являються до 18 малюків. Самець після запліднення самки залишає її, не приймає участь у вихованні потомства.

Дитинчата диких хом’яків сліпі і практично не покриті шерстю. Харчуються в основному материнським молоком, а на дванадцятий день починають поглинати запаси зелені, зібрані самкою протягом літнього періоду. Починаючи з двадцять першого дня життя, хом’яки стають самостійними особинами і залишають «материнський» будинок. Вони починають самостійно шукати їжу і вибирають територію, на якій можуть вирити власну нору.

Тривалість життя

Зазвичай тривалість життя хом’яка становить від двох до шести років. Особи, які пройшли умови одомашнення, можуть жити і довше, проте, дикі умови проживання позначаються на тривалості їх життя. Потрапивши на очі хижим тваринам, залишившись без достатньої кількості запасів їжі, гризуни не доживають до року.

Пристосованість до виживання в природі все ж не дає звірам гинути самостійно. Існують малюки, що знаходяться на межі вимирання, відмічені в Міжнародній Червоній книзі. До таких відносяться сирійський хом’як і хом’як Ньютона. На даний момент їх вирощування здійснюється під наглядом людини і в обстановку дикої природи вони не випускаються.

Представники Хомякова відрізняються унікальним слухом, здатністю видавати неприємні звуки. Це стає їх зброєю в боротьбі з з’являються хижаками. Нерідко вони пускають в хід гостренькі зубки. Головне для звірків – захистити територію проживання.

Ссылка на основную публикацию