Далекосхідний лісовий (амурський) кіт: 40 фото, опис, окрас, середовище проживання

Далекосхідний лісовий кіт – близький родич настільки популярних сьогодні бенгальських котів, що живуть на суміжній з ним території. Амурські коти, як ще їх називають, є найдрібнішими представниками сімейства котячих в Азії.

Ці кішки настільки потайливі й обережні, що їх точна кількість досі залишається для дослідників загадкою. Вид занесений до Червоної книги, як що знаходиться на межі зникнення, і охороняється державою.

Зовнішній вигляд

Амурський лісовий кіт за розмірами тіла лише трохи перевершує домашніх кішок. Весь дорослого самця зазвичай не перевищує 6-8 кг, особливо великі екземпляри можуть бути і 15 кг. Самки витонченіше і помітно дрібніше.

  • Довжина тіла дикого кота може досягати 90 см, причому не менше 1/3 припадає на хвіст. Середня довжина хвоста особин, яких вдалося виміряти натістам, становить 35-37 см.
  • Тіло далекосхідної дикої кішки подовжене, сильне і добре складене.
  • Голова в порівнянні з тулубом невелика, хвіст тонкий і довгий.
  • Вуха невеликі, широко посаджені, трохи нахилені вперед, що характерно для багатьох представників котячих, пензликів на кінцях немає.
  • Очі, навпаки, великі і виразні, розташовані близько один до одного.
  • Ніс широкий, плоский з коричневою мочкою. Подушечки вибриссами добре окреслені і вигідно доповнюють міцний і округлий підборіддя.

Хоча далекосхідний кіт і схожий на домашніх смугастих кішок, мало хто з них може похвалитися такою пухнастою і теплою шубкою. Ворсинки його щільного хутра можуть досягати довжини 5 см.

Забарвлення далекосхідних кішок

Найдрібніші серед азіатських кішок, вони мають захисний окрас, який робить їх практично непомітними серед дерев і чагарників. Верхня частина тулуба – темніша, основний тон може варіюватися від сірувато-жовтого до сіро-бурого.

По хребту проходять 3 поздовжні смуги бурого кольору, утворені злиттям вузьких плям. У деяких особин ці смуги зливаються в одну широку. Горло під підборіддям прикрашають 4-5 поперечних смужок рудо-бурого кольору.

Є чіткі смуги і на передніх кінцівках і на морді. Тонкий і витончений хвіст зазвичай забарвлений однотонно в рудуватою або чорно-сірій гамі, але бувають і контрастні кільця чорного або сірого кольору.

По всьому корпусу розкидані темно-руді плями, розпливчасті або чітко окреслені. В області живота і пахової зони вони світліші.

Таке забарвлення шерсті нагадує старовинні китайські монети, чому в Піднебесній амурських лісових котів називають «грошової кішкою».

Місця проживання

Ареал проживання цих представників сімейства котячих охоплює басейн Амура, Примор’я, Хабаровський край, Забайкаллі. За межами України дикі котики населяють ліси декількох держав Південно-Східної Азії (Індонезії, Непалу, Бірми, Пакистану), весь Китай.

Мають місце і острівні популяції на Суматрі, Яві, а також на деяких японських островах. У Країні Вранішнього сонця далекосхідного лісового кота називають леопардового кішкою Цусіми, за назвою архіпелагу, де представлена ​​їхня найбільша популяція.

Амурський кіт живе в непролазних гірських лісах, передгір’ях, в очеретяних хащах поблизу від озер або річок. Високо в гори підніматися не любить, як і залишати свою територію.

Місця проживання людини зазвичай обходить стороною, при зустрічі в лісі віддасть перевагу втекти в яке-небудь укриття або залізти високо на дерево.

Спосіб життя і харчування

Далекосхідна лісова кішка веде відокремлене життя, збираючись по кілька особин тільки в період спарювання. На одну особину зазвичай доводиться 4-9 км, з цієї території вона не йде і межі володінь охороняє. Міграції відбуваються лише при відсутності належної кількості корму.

В межах своєї ділянки кіт має кілька притулків, які представляють собою ущелини скель, приховані від чужих очей заростями чагарнику, барсучьи і лисячі кинуті нори, дупла старих дерев. У сприятливий час тварина періодично буває у всіх своїх імпровізованих будинках, на зиму ж залишається в самому теплом і захищеному.

У період затяжних снігопадів амурський кіт може тижнями не залишати житла, чекаючи поліпшення погоди і освіти насту. Їх лапи не пристосовані до пересування по пухкому снігу, а скромні розміри роблять цей захід практично неможливим.

Полювати вони починають з приходом сутінків, чекаючи жертву в засідці на дереві або в кущах. Дивно, але далекосхідному коту досить одного точного стрибка, щоб наздогнати нещасну мишку або білку.

Раціон цього хижака складають невеликі ссавці, такі як зайці, бурундуки, мишоподібні гризуни. Лісова кішка веде полювання і на птахів, нерідко руйнуючи їх гнізда і ласуючи яйцями. Іноді нападає на дрібних копитних – дитинчат косуль і оленів, ловить рибу.

Крім перерахованого, амурський кіт може вживати в їжу жаб і інших земноводних, а також комах. Чи не гребує він і залишками бенкету своїх більших побратимів – барса або тигра.

Спосіб життя і характер далекосхідного лісового кота мало вивчений, оскільки ця тварина дуже приховано і намагається уникати людського житла. Однак, в особливо суворі зими він може підходити близько, ловлячи гризунів по коморах і крадучи домашню птицю.

У разі небезпеки амурський кіт ховається на дереві, але якщо сутички не уникнути – обороняється дуже люто і не відступає, навіть якщо ворог перевершує його розмірами і силою.

розмноження

Статевої зрілості амурські кішки досягають за одними даними у віці 8-10 місяців, за іншою версією тільки до 1.5 років. Як і належить, період розмноження леопардового кота припадає на березень. Деякі фахівці стверджують, що ці тварини моногамні, хоча котячим це не властиво.

Якщо за самкою доглядають два кавалера, сутичок і боїв між ними не уникнути. Бійки супроводжуються шипінням і дикими криками, переможцю дістається право на спаровування і продовження роду, який програв йде.

Кошенята народжуються через 65-70 діб, зазвичай по 1-2, рідше 4. Новонароджені кошенята сліпі і безпорадні, їх вага всього 70-80 м Спочатку більшу частину дня вони проводять уві сні, прокидаючись тільки, щоб поїсти. За малюками доглядають обоє батьків. Самка постійно напоготові, і відчувши найменшу небезпеку, переносить їх в інше місце.

Кошенята ростуть швидко і вже в 1,5 місяця вибираються з притулку для обстеження навколишньої місцевості. Молоді коти не залишаються поруч з матір’ю більше, ніж це необхідно. У віці 6-7 місяців вони остаточно покидають батьківське лігво і йдуть на пошуки власних мисливських угідь.

Амурський лісовий кіт в неволі

Далекосхідний лісовий кіт міститься в деяких зоопарках, але навіть при щоденному спілкуванні з людьми, він абсолютно не піддається приручення. Вони непогано розмножуються в неволі, але до людини ставляться незмінно насторожено.

Годують лісових котів 1 раз на добу живими дрібними гризунами і птахами. Тривалість життя амурського кота в природному середовищі складає 8-10 років, в неволі до 17 років.

У домашніх умовах амурського лісового кота можна утримувати тільки в просторому вольєрі. Навіть якщо взяти кошеня 3 місяців від народження і ростити в сім’ї, в дорослому віці тварина буде становити небезпеку. Особливо агресивна поведінка спостерігається у котів в період гострого статевого потягу.

Статус і охорона

Амурський лісовий кіт занесений до Червоної Книги РФ і охороняється міжнародною Конвенцією СІТЕС, як вид, що знаходиться під загрозою зникнення. В наші дні згідно з даними дослідників, популяція диких котів почала зростати.

У нашій країні далекосхідні кішки населяють декількох біосферних заповідників:

  • Кедрову падь (Приморський край);
  • Ханкайский (Приморський край);
  • Уссурійський (Приморський край);
  • Лазовский (Приморський край);
  • Большехехцірскій (Хабаровський край).

Найголовнішою загрозою для кішок Далекого Сходу є скорочення природних місць мешкання внаслідок вирубки лісів. Інший важливий фактор – можливість схрещування зі звичайною домашньою кішкою, в результаті чого втрачається генетична чистота виду.

Ссылка на основную публикацию