Чим образ життя диких лісових котів відрізняється від життя домашніх кішок

характеристика значення
Середня вага 4-8 кг.
Тривалість життя 12-16 років
Приблизна ціна 35 000 – 50 000 руб.

Європейський лісовий кіт більше в розмірах, ніж живе в степах або одомашнений, у нього більш високий хутро. Зовнішнім виглядом він схожий з домашнім котиком, але відрізняється від нього більш великим розміром, забарвленням. Місцями проживання є: Європа, північна Азія, Африка.

10 Фото Європейського лісового кота

Натисніть на маленьке зображення, щоб його збільшити.

де живе

Поява диких кішок пов’язують з епохою плейстоцену. З відступом льоду, їм довелося пристосовуватися до перебування в умовах густого лісу. Для більшості європейських країн вони стали дуже рідкісними тваринами. У Шотландії популяція європейського лісового кота знаходиться під загрозою через схрещування з дикими домашніми котами.

Популяції на сході (Україна, Молдова, Карпати, Кавказ) майже не схрещуються з домашніми котами. Незрозуміло, як схрещування може вплинути на заміщення популяції диких кішок. Є ймовірність того, що справжні європейські лісові коти зникнуть зовсім. Висловлюється думка, що схрещування не відбивається згубно, чистота генів диких кішок не настільки важлива, як їх існування в екосистемі.

На Піренейському півострові мешкають два підвиди цих тварин у великих кількостях. Першим підвидом є – звичайний європейський кіт. До другого підвиду відноситься – гігантська иберийская кішка, раніше її асоціювали з іншим підвидом. Європейські дикі коти переважно мешкають в лісах. Найбільше їх в широколистяних або змішаних лісах, далеко від поселень людей.

Зустріти лісового кота можна і на середземноморському узбережжі в прибережних лісах, поблизу с заболоченими ділянками і поруч з морським узбережжям. Від районів, де переважно земляна грунт, відмовляються, як від високих гір. Чи не зустрінеш їх там, де снігом покрито більше половини території або глибина сніжного покриву перевищує 20 см. Європейський лісовий кіт не пристосований до проживання в місцях, де випадає багато снігу. Він не має навичок для добування видобутку з-під снігового покриву.

Поширений вид на Карпатах (чисельність сягає 1000), в Закарпатті і на заході Волині, в інших районах України винищений. У Молдові лісовий кіт живе в пониззях Дністра і Прута; рідко зустрічається в Кодрах. На заході України живе в широколистяних грабово-дубових, букових, змішаних лісах на Волино-Подільському плато, в Карпатах. Чи не зустрінеш його в ялинової тайзі, в субальпійському поясі гір.

Головне місце проживання – букові ліси на південному заході Карпатських схилів, старі «охоронні» лісу, які проростають у верхньої межі деревної рослинності. На багатьох деревах є дупла, гнізда в яких облаштовують як птиці, так і білки, куниці, коти. Ці ліси наповнені гризунами і птахами, на яких полюють лісові хижаки.

В одній стороні Молдавії дикий кіт населяє букові ліси, в іншій – плавні (густі очеретяні і талеві зарості, серед яких ростуть окремі дуплисті верби і осокори). В області плавнів багато дрібних проток, озер. Плавні низовий Прута заплавних лісів не мають, але європейський лісовий кіт живе там, у великій кількості. Для проживання тут він вибирає дупла старих верб уздовж дамб, на гривах, очеретяні зарості по берегах водойми, плавучі острови.

Дослідження, що проводяться в Америці, показали, що поява сучасних домашніх кішок пов’язано з одомашнення диких лісових котів приблизно 10 000 років тому в районі Близького Сходу. Передбачається, що це сталося під час неолітичної землеробської революції, так як вирощування зернових культур і їх зберігання провокувало до поселень людей гризунів, а слідом за ними приходили дикі коти. До найближчих родичів лісового кота відносять бархани кота.

Генетики вважають, що поділ ліній лісового кота, китайської (Гобійського) кішки відбулося 230 тис. Років тому. Раніше популяції дикої кішки були досить поширені в Європейських країнах, Значні спади в чисельності, глобальні зникнення відбулися в період з 1700 -1900-х років, це стало причиною фрагментарного поширення. Вимирання лісового кота сталося: в Нідерландах, Австрії, хоча на північній частині ще зустрічаються дикі особини. Сицилія є єдиним островом середземномор’я, який населений європейськими лісовими котами.

Як виглядає лісовий кіт

Зовнішність європейського лісового кота схожа з одомашненої кішкою – тіло витягнутої форми, кінцівки короткі, хвіст товстий, довгий (від 18 до 40 см) на кінці ніби обрубаний. Шерсть на хвості довга, густа, пухнаста. За рахунок пишного і довгого хутра (особливо взимку) європейський лісовий кіт на вигляд набагато більша, сильна і потужна, ніж домашня.

Голова виглядає широкою в області вилиць, щелепна частина коротка, притуплена. Вуха середніх розмірів (у висоту до 7 см.), Широко посаджені, без пензликів на кінчиках. Очі великі, зіниця вертикально витягнутий, колір жовто-зелений. Хутро однієї довжини, загальний забарвлення досить темний, сірого або коричневого кольору. Смуги і плями на тулуб яскраво виражені, темного кольору. Деякі східні коти смуг на спині не мають. В області хвоста від 3-х до 10 кілець.

Влітку, хутро лісового кошеня світлішого, чистого тону без домішки охристого бурого, деякі особини абсолютно попелястого кольору. Підвиди лісового кота в Африці зазвичай поступаються в розмірах європейським, шерсть світліша. Линька відбувається 2 рази за рік.

Довжина тіла, в рідкісних випадках, може досягати 90 см, частіше близько 50 см, вага від 4 до 8 кг. У висоту кіт може досягати 35 см. Зрілість кішок настає до 10 місяців, котів в 2 роки.

Термін вагітності європейської лісової кішки становить близько 65 днів, народжується не більше 4-х кошенят. Дикі коти відрізняються своєю лякливістю, агресивністю, уникають зустрічей з людьми. Тримаються поодинці, утримуючи особисту територію 3 км2.

чим харчується

Це тварина здатна полювати на дрібних ссавців, птахів та інших тварин дрібного розміру. Місцем для проживання вибирає лісу, з великою кількістю зайців, кроликів, птахів, гнізда яких розташовані на землі. У рідкісних йому вдається зловити ослабленого дитинча оленя, козулі. При нестачі їжі, лісові хижаки переходять на одиночну полювання.

Здобиччю лісової кішки в Карпатах є желтогорлиє миші, руді і живуть під землею полівки, русаки. У Закарпатті в основному полює на мишоподібних гризунів, курячих птахів і білок. У плавнях Дністра основною здобиччю стають дрібні полівки, водяні щури та птиці, а в плавнях Пруту їжею для дикої кішки стають водяні і сірі щурі, ондатри.

Полює на таких птахів, як: очеретянка, белоглазий нирок, лиска, погониші, сіра качка. Ловить лісову миша, рибу, молюсків і жуків. У Молдові в низов’ях річок в харчуванні взимку полює на гризунів, влітку на птахів, риб, раків. У великій кількості виловлює водоплавних та інших птахів з травня по червень, в період, коли вони знаходяться в гніздах.

Західна Європа багата гризунами, хом’яками, Пасюк, водяними щурами, полівки і лісовими мишами, якими харчується лісовий кіт. Іноді вдається зловити дрібних хижаків – куниць, тхорів, горностаїв і ласок, землерийок і кротів. Якщо кішка живе поруч з поселенням людини, краде домашніх птахів.

Полюючи, кіт обходить ліс, узлісся й галявини. Якщо є можливість, хижак шукає видобуток на полях. Під час переслідування здобичі, може залазити навіть на високі дерева, перестрибуючи з одного на інше. Спіймати видобуток допомагають стрибки, які досягають 3 м. У нього чуйний слух, гострий зір, але слабкий нюх.

Він чекає жертв у норок або у щілин між камінням. Щоб зловити нутрію або водяну птицю, кіт чатує на дереві, яке нависає над водою. Спочатку ловить здобич кігтями, а потім прокушує шию або потилицю. На великих тварин кішка застрибує на спину, перегризає шию в області сонних артерій.

Ссылка на основную публикацию