Чибис птах. Спосіб життя і місце існування чайки

Існують перекази і легенди пов’язані з чибісом, якого вважали в Стародавній Русі священним. У хвилини небезпеки птах видає тужливі крики, звуки плачу, навівають смуток і скорботу. Вважалося, що це голос перевтілитися в птаху страждає матері, яка втратила дітей, або невтішної вдови.

Незвичайний спосіб, символ Невиплакані горя створений поетами і живе в культурній спадщині. У природі це поширена птах, що мешкає в багатьох районах нашої країни.

Опис і особливості

Чибис приписаний орнітологами до сімейства ржанкових, підряду куликів. Невелика птах, розміром приблизно з голуба або галку. У довжину чайка до 30 см, маса приблизно 200-300 гр. Серед інших куликів виділяється переважаючим чорно-білим оперенням, широкими тупими крилами практично квадратними.

Чорне забарвлення грудей з зеленим, пурпуровим, мідним відливом. Райдужні відтінки виблискують під час польоту птаха. Взимку попереду з’являються білі пір’я. Черевце завжди біле. Спостерігати за чибісом завжди цікаво, так як виглядає птах ошатною, цікавою.

Чибиса легко дізнатися по чубчиком на голові

Кумедний чубчик вінчає голову чайки. Кілька вузьких пір’я створюють довгасту форму пустотливого прикраси. У самців пір’я чубчика довше, ніж у самочок. Металевий відлив самців теж яскравіше виражений. Ноги малинового кольору, чотирипалі. Подхвостье руде.

Навколо великих очей плями білого кольору. Дзьоб чорний. У порівнянні з іншими куликами його укорочена форма дозволяє знаходити їжу тільки з малої глибини вологого грунту або з поверхні землі.

Поширена птах отримала кілька назв. За місцем проживання її прозвали Лугівка, а опис чибиса закріпило ім’я плюгавки. З давніх-давен її шанували священної, не чіпали гнізд. Пернаті завжди були сусідами з людиною, ведучим велике господарство.

Чібісов не цікаві зарослі пасовища, необроблені поля. Чим менше сільськогосподарських угідь, тим рідше в цих місцях з’являється чайка. Знищенням шкідливих комах він приносить велику користь.

Гніздиться серед культурних посадок, ніж часто накликає біду для потомства. Під час оранки або інших робіт гинуть пташенята, невидимі серед високих посадок.

У народі чибиса називають Лугівка або плюгавкою

Якщо до гнізда наближається людина, то чайки починають шуміти: кричать, галасують, роблять спроби пікірування, але гнізд не залишають. Часто зазіхає на яйця і молодих пташенят сіра ворона, хитрий і сильний противник чибиса.

Кумедний вигляд птахи – яскрава приманка для мисливця. Але зловити чибиса надзвичайно складно. Він прекрасно літає, відривається від будь-якого переслідування. Під час небезпеки птах видає тривожні крики, схожі на надривний плач, – чиї ви – чиї ви – чиї ви.

Слухати голос чайки

source src = “http://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/06/chibis-obyknovennyy-golos-121-onbird.ru_.mp3?_=1” />http://givnost.ru/ wp-content / uploads / 2018/06 / chibis-obyknovennyy-golos-121-onbird.ru_.mp3

голос чибиса розбурхує, відлякує противника. За ці позивні, мабуть, і отримала назву невелика птиця. В інший час пісні чибиса мелодійні, дзвінкі.

Характер польоту істотно відрізняється від інших пернатих. Парити птахи не вміють. Вони махають крилами часто і старанно. Зміна напрямків руху створює враження повітряних перекидів, гойдання на хвилях.

Спосіб життя і місце існування

Ареал проживання чибиса дуже широкий. В Україні птицю можна зустріти на півдні Сибіру, ​​від Приморського краю до кордонів на заході країни. За межами нашої території чайка відомий в північно-західній частині Африки, на просторах Євразії від Атлантичного океану до узбережжя Тихого.

Зона осілості популяції починається від південних берегів Балтійського моря. Більшість чайок – перелітні птахи. Невелика птаха багато подорожує. На зимовище відправляється до Середземного моря, в Індію, Південну Японію, в Малу Азію, Китай.

З кінця лютого по квітень на місцях гніздування серед перших летючих мігрантів з’являється чайка. Перелітний птах чи ні, можна здогадатися за характером поведінки пернатих з настанням похолодання. Буває, що ранні прильоти збігаються з затрималися сніговим покривом на полях, першими боязкими проталинах.

Погіршення погодних умов призводить до тимчасової кочівлі птахів в південні райони. У небі можна побачити маленькі зграйки, витягнуті поперечно. Величезні відстані долають птиці через перепади температури в тимчасовому кочовище.

У народному календарі сільськогосподарських робіт відзначено, що з появою чайок наступає час підготовки насіння під майбутній урожай.

місця, де мешкає чайка, найчастіше, сирі, вологі. Це трав’янисті болота з рідкісними рослинами, залиті повінню луки, мокрі галявини. Колонії птахів спостерігають в вересових пустищах, на картопляних і рисових полях. Сусідство з поселеннями людей не перешкоджає вибору територій.

Скрипучим криком птиці сповіщають всіх про своє прибуття. Розселяються парами, іноді великими групами. Індивідуальну територію утворилася пари ревно охороняють. На грунті захисту гнізд часто трапляються сутички з місцевими воронами.

Чайки голосно кричать, переполох піднімає всю зграю, щоб залякати ворога масової атакою. Вони близько підлітають, кружляють над противником, поки той не покине заселений ділянку.

Примітно, що птахи добре усвідомлюють ступінь небезпеки. Поява на їх території домашніх тварин, людей, міських птахів призводить до гучного обуренню зграї. Якщо наближається яструб тетеревятник, чайки завмирають і ховаються.

Голоси птахів стихають, захоплені зненацька особини розпластуються по землі заради порятунку життя.

Активність пернатих можна не помітити. Повітряні піруети, раптові «падіння» і злети, немислимі повітряні гри – все це особливо властиво самцям під час шлюбного періоду. Пошук прожитку, сімейні турботи пернатих проходять в світлий час, ось чому чайка – денна птах.

На зимівлю пернаті збираються в серпні великими зграями, що включають сотні особин. Спочатку кочують по околицях, потім залишають рідні місця.

У південних районах затримуються до перших заморозків. Прекрасні літуни мігрують за тисячі кілометрів, щоб вчасно перших таловин повернутися до північних гнездовьям.

харчування

Раціон чайок, як і більшості куликів, включає переважно продукти рослинного походження. Маленькі пернаті хижаки харчуються слимаками, гусеницями, личинками, метеликами, дрібними равликами, дощовими черв’яками. Рослинна їжа, швидше, виняток із правил. Насіння рослин можуть залучити пернатих.

У полюванні птиці надзвичайно рухливі. Можна спостерігати їх спритне пересування серед трави. Нерівний грунт, ями, купини не перешкоджають їх біганині. Трапляються різкі зупинки, озирання на всі боки, оцінка того, що відбувається навколо для того, щоб переконатися в безпеці і намітити нові мисливські мети.

Чибис птах корисна сільському господарству як борець зі шкідниками-комахами. Знищення жуків, їх личинок, різних безхребетних організмів сприяє захисту культурних рослин, майбутнього врожаю.

Розмноження і тривалість життя

Турбота про майбутнє потомство починається з ранньої весни, перших таловин. Пошук пари серед чайок відбувається шумно, яскраво. Самці перед самочками в повітрі танцюють – кружляють, різко падають і злітають, роблять немислимі віражі, демонструючи вищий пташиний пілотаж.

На землі проявляють мистецтво копання ямок, одна з яких пізніше стає місцем гніздування.

Пари чайок займають сімейні ділянки прямо на землі, іноді на невеликих купинах. У поглибленнях дно бідно вистилається сухою травою, тонкими гілочками але часто буває і неприкритим. Під час гніздування кожна пара займає свою територію, що не утискаючи сусідів.

Гнізда чайки влаштовують на землі

Кладка чайок, як правило, становить 4 яйця грушоподібної форми. Забарвлення шкаралупи білувато-пісочний з темно-бурим малюнком у вигляді плям. Чергування в гнізді в основному несе самочка, партнер лише зрідка підміняє її. Тривалість насиджування становить 28 днів.

Якщо з’являється загроза для гнізда, птахи гуртуються і кружляють над противником, витісняючи його з ділянки. Крики, жалібні заклики, польоти поблизу прибульця показують тривожний стан птахів. Ворон, яструбів чайки відволікають від гнізд у міру можливості.

Справитися з сільськогосподарськими машинами птахи не можуть. Багато гнізд буває погублено в процесі польових робіт.

З’явилися пташенята захищені протекційним забарвленням, яка дозволяє їм надійно маскуватися в рослинності – тільця покриті сірим пушком з чорними цятками. Чайки народжуються зрячими, тому навіть малюки вміють ховатися в разі небезпеки.

Трохи зміцнівши, пташенята починають досліджувати навколишній простір. Трохи віддаляючись від гнізда, застигають стовпчиками і прислухаються до всіх звуків навколо.

Чайки-батьки часто ведуть виводок в захищені місця, де безпечно і більше їжі. Виводки пташенят збиваються в зграйки, вивчають поля і луки, досліджують узбережжя річок, ставків. Харчуються спочатку дрібними комахами, пізніше переходять на звичайний раціон, що включає черв’яків, равликів, багатоніжок. До п’ятому тижні життя все пташенята стають на крило.

Пташенята чибиса народжуються з хорошим слухом, тому відмінно ховаються в заростях трави відчувши небезпеку

У вересні до відльоту готується кожен чайка. На фото птиці в стайках міцні і бойові. Міграція на зимовище вимагає багато сил. Суворі випробування в шляху призводять до загибелі слабких і хворих. Птахи, які добралися в азіатські країни, ризикують загинути від рук місцевих жителів. М’ясо чайок входить в раціон деяких народів.

Орнітологи докладають зусиль до збереження давньої і красивою птиці. Чисельність виду поступово зменшується. Змінилася середовище проживання, винищення мисливцями, кліматичні умови призводять до загибелі тисяч особин.

В Іспанії, Франції на птахів ведеться спортивне полювання. Маленьке життя чибиса знайшла відображення в культурі та історії. Важливо, щоб його знали не тільки за піснями і книгам, а й в живій природі.

Ссылка на основную публикацию