Червоні панди: докладний опис тварини

Червона панда (мала) – незвичайний і симпатичне звірятко, який мешкає в Гімалайських горах.

Вона відрізняється спокійним характером і легко уживається в неволі. Завдяки своїй нестандартній яскравому забарвленню, цікавого поведінки та способу життя, до панді проявляють інтерес дуже багато знавців тваринного світу і звичайних людей.

Не всі знають про існування червоної панди, хоча дуже багато практично кожен день бачать цього звірка на своїх моніторах. Саме це тварина зображена на логотипі знаменитого браузера «Firefox» компанії Mozilla.  Так, саме червона панда, а не я лисичка, як думають багато хто.

Звідки походить назва?

Ще в XIII столітті в Китаї помічені перші письмові згадки про цей вид ссавців. Але в Європі про малу панду вперше дізналися тільки в XIX столітті. «Першовідкривачем» офіційно вважають генерала Томаса Хардвік, який запропонував називати цих тварин буквосочетанием «уа», саме такі звуки зазвичай видає панда.

Назва компанії «Ailurus fulgens», що в перекладі означає вона виглядає кішка, дав професор Фредерік Кувье, який нахабно скористався тим, що Томас довго повертався на батьківщину.

опис

Розмір панди червоною порівняно невеликий, приблизно як у великої домашньої кішки.

Мала панда має довжину тіла від 50 до 65 см. Тіло довгасте з густою і пухнастою шерстю. Через підвищену пухнастість, тулуб звірка здається більше, ніж є насправді. Голова має великі розміри пропорційно до решти тіла. Лапи звіра вигнуті і невеликі. На ступнях підвищена волосатість, що служить для переміщення по снігу і льоду. При ходьбі лапи не повністю торкаються поверхні. Маленькі пальчики мають вигнуті кігті, які можуть втягуватися і висуватися. Також є своєрідний додатковий палець, завдяки якому панда може тримати передніми лапами різні предмети (бамбукові гілки, листя).

Саме завдяки незвичайному забарвленню, багато фахівців називають цього звіра червоною пандою. Зверху шерсть яскраво рудого кольору, ближче до нижньої частини тулуба з’являються темні або коричневі відтінки. Найцікавіший забарвлення має мордочка панди. Вуха, ніс, щоки і брови білого кольору, що на контрасті з рудим відтінком виглядає дуже незвично, причому малюнок у кожної особини різний.

Завдяки такому забарвленню тварина може з безпекою ховатися від хижаків серед мохів та лишайників.

Спосіб життя

Днем панда в основному спить в дуплі, а ввечері і вночі проводить активний спосіб життя. У більшості випадків вона пересувається по деревах. На землі тварина відчуває себе некомфортно, переміщається дуже повільно, хоча прийом їжі проходить саме на землі. Харчується панда листям і пагонами бамбука, також в раціон харчування входять ягоди, гриби і навіть дрібні гризуни. І хоча цих тварин відносять до виду хижаків, тваринна їжа займає мінімальну частину раціону.

спосіб розмноження

Основний період розмноження це січень місяць. Термін розвитку плода близько 50 днів, хоча починаючи від спарювання і до самих пологів, може пройти від 90 до 150 днів. Різницю називають діапаузою так, як зачаття відбувається значно пізніше спарювання.

Пологи і дозрівання відбуваються в заздалегідь сплетеному гнізді. Після народження, деякий період часу немовлята нічого не бачать і не чують. Дозрівання відбувається повільно, середній вік статевої зрілості – близько 1.5 року.

Під загрозою вимирання

Червона панда включена в список червоною книги зі статусом «які піддаються небезпеці». Загальна чисельність особин цього виду становить близько 2500.

І хоча територія проживання червоних панд значна, а кількість ворогів невелике, основною загрозою для життя є інтенсивна вирубка лісів і браконьєрство.

Благо, що ці тварини легко розмножуються в неволі. Кількість звірків, які народилися в зоопарках, досягло вже 350 особин. Але народжують вони не частіше 1 разу на рік, і відсоток смертності в природних умовах високий і, на жаль, на даний момент цей вид тварин ще знаходиться під загрозою вимирання.

Ссылка на основную публикацию