Чайка птах. Опис, особливості, види та місце існування птиці чайки

Опис і особливості

Чайки у багатьох людей асоціюються з морем, і з цієї причини оспівані у віршах, художніх і музичних творах. Орнітологами такі птахи зараховуються до загону ржанкообразних, відносяться до сімейства однойменним з назвою птаха – чайкових.

Серед морських пернатих вони найбільш відомі, так як здавна живуть поблизу від міст і поселень людини.

Ці істоти виділяються з решти пернатого племені унікальними характеристиками і особливостями. З особливостями їх вигляду можливо познайомитися на фото чайки. Чисто зовні – це птахи середнього або великого розміру.

Гамма щільного і гладкого оперення може бути білою або сірою, часто доповнюючи чорними областями на голові птахів або їх крилах. До найвідомішому і поширеній типу відносяться чайки з темною головою, чорними крилами і світлим тулубом.

У чайок, як у більшості водоплавних птахів, перетинчасті лапи

Можна зустріти, правда нечасто, і однотонну чайку. Крім того, ці птахи мають середніх розмірів крила і хвіст, злегка загнутий, сильний дзьоб, а на ногах – плавальні перетинки.

При спілкуванні з родичами ці створіння природи вживають величезну кількість самих різних звуків. Подібні сигнали можуть бути частиною шлюбних церемоній, повідомляти про наявність їжі і попереджати про небезпеку.

Крики таких птахів, які часто можна почути на узбережжях всіх морів і океанів Земної Кулі, як правило, надзвичайно хвилюючі і пронизливі, а головне – гучні, адже почути їх можливо, перебуваючи за багато сотень метрів далеко.

види чайок

Передбачається, що древніми предками цих представників царства пернатих були крячки, поморкі, кулики і водорізом. Все це птиці, схожі на чайок. Наприклад, крячки мають з описаними крилатими істотами багато спільних рис і також славляться своєю невтомністю в польотах.

Всього різновидів чайок вченими налічується близько шістдесяти. Хоча точну класифікацію даних пернатих зробити важко через тенденцію до міжвидового схрещування.

Природно, що представники нових поколінь чайок із зазначеної причини виявляються наділені характерними рисами відразу двох батьківських різновидів. Далі гібриди знову схрещуються і отримують у спадок ознаки все нових видів.

Всі вони володіють яскравими відмітними рисами зовнішності і рідкісними властивостями, хоча по суті багато в чому схожі.

З існуючих можна виділити наступні цікаві різновиди.

  • срібляста чайка – серед своїх родичів досить великий екземпляр. Довжина тіла в деяких випадках доходить до 67 см, маса – до півтора кілограм. Вражає могутню статуру цих птахів.

Голова, на вигляд трохи незграбна, влітку буває біла, а взимку покривається характерним строкатим малюнком. Мінливий також візерунок на кінці крила. Дзьоб у птахів потужний, вираз очей нахабні.

Найчастіше ці істоти зустрічаються на морських узбережжях, але також приживаються у озер, річок і боліт з іншими водоплавними птахами.

source src = “https://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/07/chayka-serebristaya-golos-832-onbird.ru_.mp3?_=1” />https://givnost.ru/ wp-content / uploads / 2018/07 / chayka-serebristaya-golos-832-onbird.ru_.mp3

Срібляста чайка має звичне нам оперення

  • великі морські чайки виділяються характерним червоних плямою на подклювье зазвичай жовтого дзьоба. Верх тіла таких крилатих істот темний, низ – білий. Крило, темне з зовнішньої сторони, облямоване по краях світлим.

Молодняк виділяється бурим оперенням з малюнком зі смуг і плям. Сформувалися особин часто порівнюють зі значними квочками, і вони неабияк на них скидаються. Це справді велика чайка.

Зустрічаються такі пернаті на європейських і північноамериканських океанських узбережжях, часто – на скелястих островах.

Відмінною особливістю великий чайки є наявність червоної плями на дзьобі

  • Сиза чайка є як би зменшеною копією сріблястою, але вигляд її більш елегантний: крила довгі, голова округла, тонкий дзьоб. Колір пера зазнає сезонні зміни. Довжина тіла доходить до 46 см.

Голос таких чайок монотонно і тихіше, ніж у сріблястій. Видаються звуки схожі на часто повторювані «киї».

  • Озерна чайка з відомих різновидів екземпляр досить невеликий. Влітку оперення на голові таких птахів буває коричневим (взимку цей відтінок в основному сходить), навколо очей білі кола.

На кінці крил характерний, дуже помітний малюнок. Цей різновид поширена широко по Європейському континенту.

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/07/chayka-ozernaya-golos-141-onbird.ru_.mp3

У озерних чайок чорне оперення голови

  • Чорноголова чайка крупніше, ніж озерна, хоча за зовнішнім виглядом подібностей з зазначеним родичем досить. Дорослі особини виділяються білими маховими перами.

ця чайка з чорної головою буває весь літній період, але з настанням холодів колір її змінюється. Таких пернатих багато на півночі Чорномор’я і в Туреччині. Їх колонії зустрічаються на заході і в центральних областях Європи.

  • Рожева чайка – вид рідкісний, але дуже красивий. Оперення таких птахів однотонне і ніжно-рожеве, що представляє собою просто чарівне видовище. Особливо зачаровує виявляється фото таких істот.

Дзьоб і лапи цього різновиду пернатих можуть бути жовтими, червоними або чорними. Надзвичайно прекрасний зимовий пір’яний наряд, але навесні це видовище здатне виявитися не таким вражаючим через линьки.

Слід зазначити, що строкате оперення молодих особин має бурим відтінком.

На фото рожева чайка

  • Біла чайка – приполярна птах невеликих розмірів. Довжина тіла складає всього 45 см. Живе в арктичних широтах, а також в близьких по клімату регіонах півночі. Живе колоніями і гніздитися в скелях.

така чайка біла за кольором пера. Харчується падаллю і безхребетними. Як корм таким істотам цілком підходять екскременти білих ведмедів, моржів і тюленів.

Біла чайка мешканка арктичних регіонів

  • Мартин каспійський – дуже примітна різновид. По-перше, тому що екземпляр цей володіє значними розмірами. Птахи здатні вразити довжиною в середньому дорівнює 70 см. При цьому вага їх може досягати 2 кг і більше.

По-друге, даний вид дуже рідкісний. До того ж зовнішність описуваних створінь дуже цікава. Як зрозуміло з назви, голова птиці чорна. Чайка такого різновиду до того ж може похвалитися блискучим відтінком пера в цій галузі.

Дзьоб жовтий з червоним на кінці. Основний фон тіла білий, крила сірі, лапи жовті. Назву свою такі пернаті заслужили за видавані ними характерні звуки, що представляють собою багаторазове «ау».

мартин каспійський

  • сіра чайка має в порівнянні з родичами середні розміри. Зустрічається в західних областях Південної Америки, заселяючись уздовж тихоокеанського узбережжя. Оперення птахів свинцево-сіре. Вони мають чорного відтінку ноги і дзьоб.

Відрізнити сіру чайку можна не тільки по оперення, а й чорним лапам і дзьоба

Спосіб життя і місце існування

Чайки зустрічаються по всій території планети, де є відповідні для таких птахів водойми. Однак, частина різновидів цих пернатих віддає перевагу виключно помірні широти, інші – тропічний пояс.

Деякі типи чайок зустрічаються уздовж узбережжя великих морів і безкраїх океанів. Вони, як правило, живуть осіло. Інша частина видів вибирає озера і річки, заселяє пустельні оазиси. Такі типи птахів в несприятливі сезони найчастіше мігрують, вважаючи за краще переселятися до теплим морським куточках Земної Кулі.

Але деякі колонії пернатих залишаються в звичних місцях існування: в районах великих міст, де годуються харчовими відходами.

Літунами ці птахи є просто чудовими. Всьому цьому сприяють особливості їх будови, зокрема – форма крил і хвоста. У повітрі вони відчувають себе, як в затишному будинку. Такі птахи здатні літати невтомно і переміщатися на рекордні відстані.

Відомі пернаті і своїми піруетами, маневрами і трюками під час польотів. Прекрасно плавати цим птахам дозволяють перетинчасті лапки. Чайка по воді пересувається швидко, втім, як і бігає по суші.

Ці крилаті істоти, як і більшість водоплавних, об’єднуються в зграї. Їх колонії можуть являти собою величезне співтовариство і включати в себе кілька тисяч особин, але бувають і зовсім маленькі групки, чисельність членів яких становить один-другий десяток.

Дивлячись на ширяють над морською хвилею, що вражають своєю красою і спокоєм чайок, багато хто відчуває прилив романтичного натхнення. Однак, задоволений вигляд птиці свідчить більше про великій кількості корму в тих краях благополуччя, де вона полює і живе.

Але якщо їжі недостатньо, ці пернаті дуже скоро приймають обличчя жадібних і зухвалих хижаків, здатних битися за шматочок їжі з неймовірною агресивністю не тільки з дорослими родичами з членів зграї, але навіть в неоперений пташенятами.

Але при виникненні небезпеки ці істоти миттю об’єднуються разом, щоб спільно боротися проти спільного ворога. А їм може стати лисиця, ведмідь, песець, з птахів – ворон, сокіл, шуліка або, спокусившись на їхнє життя, людина.

Об’єднуються в зграї чайки ат час полювання, а також відбиваючись від загрози

Для попередження нападу ворогів і захисту у чайок існує чудова і налагоджена система оповіщення.

харчування

Неперевершеними мисливцями цих птахів робить рівномірно загострений, тонкий дзьоб, що дозволяє ловити будь-яку, навіть слизьку і в’язку видобуток. Основною частиною їхнього раціону є дрібна риба і кальмари.

часто птах чайка ласує залишками видобутку хижаків побільше себе, крутись недалеко від зграй дельфінів, китів та інших морських хижаків.

У пошуках їжі ці птахи здійснюють нескінченні кола над водою, сміливо відлітають на значні відстані від берегової лінії, постійно спостерігаючи за тим, що твориться на невеликій глибині вод.

Таким чином вони вистежують косяки риб, які, піднімаючись у верхні шари океану, нерідко стають для голодних чайок легкою здобиччю. Але в полюванні за своїми жертвами занурюватися на значну глибину чайки не вміють.

Нерідко вишукують прожиток ці птахи і вздовж берегової лінії, пускаючись на пошуки трупних залишків морських котиків і тюленячий. Вони підбирають мертвих молюсків, морських зірок, крабів, інших представників океанської фауни.

Види, що мешкають в степу біля водоймищ і за полярним колом, часто задовольняються рослинами і ягодами, виловлюють полівок і мишей, самих різних комах.

Так вже вийшло, що на планеті Земля сьогоднішнього дня їжі для таких птахів виявляється досить. І велика кількість кормової бази пов’язано з життєдіяльністю людини. Як не дивно, на цей раз, люди допомагають виживанню цих пернатих, а не сприяють знищенню видів цих птахів.

Саме через велику кількість кормів поблизу поселень людини, чайки здавна звикли селитися поблизу від прийме цивілізації. Вони прагнуть переміститися до портів і пляжів, де вишукують смачні шматочки – залишки їжі людей. Часто птахи не гидую поласувати і відходами на міських звалищах.

Розмноження і тривалість життя

Подружні пари цих птахів протягом життя не розпадаються, а кожен з партнерів зберігає вірність іншій, задовольняючись суспільством свого єдиного до самої смерті. Однак, в разі загибелі обранця зазвичай знаходиться інший співмешканець.

Шлюбний період у чайок наступає раз на рік. Залицяння птахів перед спарюванням полягають у вчиненні певних, досить складних рухів головою, тілом і всім оперенням. Подібні ритуали зазвичай супроводжуються голосовими сигналами.

крик чайки в подібних випадках нагадує нявкання. Безпосередньо перед сполученням партнер приносить своїй дамі частування, що служить підтвердженням добрих відносин в даній подружній парі.

Облаштуванням гнізда чайки починають займатися в період з квітня по червень. Затишні будиночки для пташенят можуть розташовуватися на вузьких уступах, прямо на траві або навіть на піску. Матеріал для будівництва вибирається залежно від типу місцевості.

Морські різновиди чайок підбирають трісочки і черепашки. За полярним колом птиці зазвичай використовують очерет, сухі водорості, траву.

Мама-чайка відкладає за один раз до трьох яєць строкатою забарвлення. Далі вона протягом місяця (або відрізка часу трохи менше) займається висиджування потомства. А турботливий самець в надлишку постачає свою партнерку кормом.

Незабаром на світ з’являються пташенята. Вони вилуплюються не всі скопом, а зазвичай з проміжком в один або два дні. Потомство чайок, покрите густим пухом, з самих перших годин життя надає надзвичайно життєздатне, до того ж володіє розвиненими вже органами зору.

Кладка яєць чайки в гнізді

Правда, здатність до самостійного пересування у новонароджених пташенят відсутня, але ненадовго. Проходить всього кілька днів і нове покоління вже пускається в свою подорож по пташиної колонії.

Боротьба за існування серед пташенят досить жорстока, а батьки, як правило, віддають перевагу старшим. Тому случає, що при недоліку харчування молодші дитинчата чайок гинуть.

Пух пташенят є для них надзвичайно вдалою маскуванням, яка рятує їх в разі небезпеки. Унаслідок цього, маленькі істоти стають малопомітними на тлі морських каменів і піску.

Пташенята чайок мають оперення, завдяки якому їм простіше маскуватися

Власну пару для продовження роду молоді особини знаходять у віці року або трьох. Живуть такі птахи в природі, якщо непередбачена смерть не наздоганяє їх раніше, років близько двадцяти. Втім, термін існування на землі у таких пернатих багато в чому залежить від різновиду. Наприклад, особини сріблястих чайок цілком мають шанс дожити до 49 років.

Слід зауважити, що останнім часом багато стали вважати цих пернатих шкідливими, що представляють значну загрозу для всієї екосистеми. Вся справа в зменшенні кількості риби в океанах планети, особливо стало помітним в останні десятиліття.

Наслідком же такого поспішного рішення жадібних і егоїстичних представників роду людського є масове знищення цих прекрасних крилатих створінь у багатьох регіонах.

Однак, у формуванні думки про них необхідно враховувати і користь від таких пернатих. Поїдаючи трупи живих істот і залишки їжі вони таким чином борються за екологічну чистоту навколишнього простору.

Ссылка на основную публикацию