Бурундуки: 110 фото і відео гризуна і особливості його поведінки

Вміст огляду:

Бурундук – невеликий гризун, один з представників роду болючих. Розміри звірка невеликі: в довжину досягають 15 сантиметрів, а вага становить близько 100-150 грам. Пухнастий хвіст виростає до 12 сантиметрів. Шерсть має сіро-бурий колір або рудуватий, з характерними темними смугами на спині. Передні лапи коротші задніх

Як і у інших запасливих гризунів є защічні мішечки, які не помітні поки в них немає їжі. До цього опису бурундука варто додати, що форма і розташування очей забезпечує велику площу огляду. Це допомагає вчасно помітити хижака і врятуватися.

У природі налічується 25 видів. Однак, найбільш поширені 3 підроду:

  • Сибірський. Він же чорний бурундук або Азіатський. Мешкає на Далекому Сході і е, в Сибіру і на півночі Європейської частини України.
  • Бурундукова білка. Мешкає в Північній Америці, на її західному узбережжі.
  • Східно-американський. Мешкає в Північній Америці, в її Північно-східній частині.

В Україні бурундуків можна зустріти на великих територіях, як і на території Північної Америки. Цих гризунів немає в заболоченій відкритій місцевості, не живуть вони і в бідних чагарниками районах.

Тваринки живуть в хвойних або змішаних лісах, або на територіях, прилеглих до лісу. Їм необхідні густі зарості трави, пні і коріння дерев. У цих місцях вони будують собі житло. Будинок ретельно ховають листям і гілками.

Нори досягають довжини 3 метри. У них знаходяться тупики для туалету, місця запасу харчів та тупик для вигодовування потомства. Житлове приміщення вистелено травою.

Бурундуки – одинаки. Їх нори можуть бути розташовані впритул один до одного, але кожна особина живе тільки в своєму будинку. Це правило порушується тільки в період розмноження.

Сплячка починається в жовтні і закінчується в квітні. Але це залежить від погоди.

Перед зимівлею тварини запасаються харчами, часом обсяг запасів досягає 2 кг. Переносять вони їжу в защічних мішечках і ховають в спеціальних відсіках в норі.

У період сплячки можуть прокидатися для підкріплення. З настанням тепла вони виходять зі своїх нір погрітися на сонці. У цей час можна зробити фото бурундуків. Після цього періоду починається гон (шлюбний період).

Потім у самок наступає вагітність. Триває вона близько 30-32 днів. Далі народжується потомство з 3-6 дитинчат без шерсті і сліпими. Шерсть з’являється протягом двох тижнів. До двадцятому дню у них відкриваються очі.

Перший вихід з нори відбувається після припинення годування, яке відбувається приблизно через 5 тижнів. Коли тваринам виповнюється 11 місяців вони, як правило, досягають статевої зрілості.

Багатьом цікаво дізнатися скільки бурундуки живуть в природному середовищі існування. Тривалість життя в природі 3-4 роки, в неволі доживають і до 10 років, але зазвичай живуть близько 8 років.

В основі раціону злаки, насіння, ягоди та горіхи. Іноді в їжу вживають комах. Запаси на зиму звірята розподіляють, навесні виносять на просушку.

Зерна злакових забиває в защічні мішечки. Для такого методу збору їжі гризуни надкушує стебло і виколупують з колоса вміст. Не проти вони і підкріпитися огірками, помідорами або морквою.

Для спритних звірів потрібна простора клітка з прутами з нікелю і відстанню між ними до 1,5 см. Обов’язково потрібен будиночок з входом не менш 3 сантиметрів в діаметрі, необхідні гілочки.

Якщо в клітці кілька особин, то буде потрібно окремий будиночок для кожного. Тирса або торф відмінно підійдуть в якості підстилки. У клітці повинна бути вертикальна поїлка і годівниця. Додатково можна купити колесо для бігу з суцільною поверхнею.

Одностатеві особини можуть ворогувати, частіше це відбувається у самців.

Для гарного самопочуття вихованця потрібно випускати погуляти. Але важливо ретельно за ним стежити.

Раціон повинен складатися на 70% з сухого корму у вигляді готових сумішей або просто злаки, насіння, горішки. Овочі та фрукти без шкірки повинні складати інші 30% раціону.

На додаток до основного харчування потрібна білкова їжа у вигляді різних комах. Звичайну людську їжу давати не можна.

Одомашнені особини можуть не впадати в сплячку або бути більш активними, ніж родичі в цей період.

Ці тваринки досить невибагливі в догляді. Вони охайні, не мають специфічного запаху, сплять ночами. При постійному контакті швидко звикають і стають абсолютно ручним.

Допомогти звикнути до себе можна простим годуванням з рук. Однак, тварини швидко втрачають довіру і необхідно встановлювати «дружні» стосунки знову, якщо припинити спілкування з ними на якийсь час.

Ссылка на основную публикацию