Болотяна сова. Опис, особливості, спосіб життя і середовище існування птиці

болотяна сова – хижий птах, який з давніх-давен вважалася символом мудрості, супутницею бога Велеса. На грецьких монетах зустрічаються зображення цієї дивовижної птиці. Вона зачаровує своєю таємничістю, великими очима, пронизливим поглядом, загадковими звуками.

На Сході представники виду наводили жах, були провісниками смерті. За легендою вважалося, що молода особина починала літати, тільки після того, як позбавляла очей своїх батьків. Єгиптяни і африканці вважали її символом пітьми. Слов’янські народи вважали, що сова вісник біди, приписували зв’язок з темними силами.

Неприємні прізвиська поставили особина на грань знищення. В Україні існує видання (червона книга областей РФ), в якому зібрані відомості про чисельність представників фауни регіонів, вказані ризики зникнення. Відповідаючи на питання, врахована чи сова болотна в червоній книзі чи ні, орнітологи і вчені-дослідники посилаються на посібники і довідники, складені в різних країнах.

У деяких державах Азії, Європи і Америки вона врахована, як вимираюча, а в Україні – категорія з мінімальним ризиком зникнення. Сова не представляє небезпеки для людини, багато властивостей приписані помилково. За інтелектом вона поступається воронам, папугам і не піддається дресируванню.

Опис і особливості

Сови – загін хижих птахів, включає 220 видів. Вони володіють унікальним зором. На відміну від інших пернатих, очі знаходяться спереду. Птах відмінно орієнтується в темряві, точно розраховує, яку відстань необхідно подолати до мети. Перші останки пернатих, які нагадують сучасних сов, було виявлено близько 70 мільйонів років тому.

Селяться совоподібних птиці в усіх країнах світу, крім Антарктиди і деяких районів Гренландії. Сови не можуть долати великі дистанції, тому не живуть на островах Тихого океану. Деякі види мешкають на територіях з жарким кліматом, інші – за Полярним колом.

У лісовій або степовій зоні, в забарвленні оперення переважають сірі або бурі тони, в снігових районах – світлі (білі). Ця обставина дозволяє особини бути непомітною для ворогів і жертви. Болотяна сова на фото виглядає природно, зовнішні ознаки чітко відображені.

У всіх представників схожий зовнішній вигляд, будова скелета. Відрізняються забарвленням, розмірами. Раціон і повадки птахів, які живуть в південних, центральних і північних широтах, різні. Вони використовують в їжу ссавців, рептилій, комах, птахів і гризунів.

Виняток становить сич-ельф. Він – травоїдний. Сплюшки харчуються комахами. Тонкі пір’я на лапах, вухах, дзьобі служать своєрідним «локатором», за допомогою якого сова відчуває небезпеку. Сова – нічний мисливець, але деякі види (вухаті) сплять в ранкові сутінки або ввечері.

Птах сама вибирає час полювання, з метою безпеки. Вона побоюється, що вночі буде повалити більшому ризику. Такий спосіб життя ведуть дрібні види. Сови можуть запам’ятовувати дорогу, знають куди вона веде, планують свій політ. Перната має м’яке оперення.

Зовнішні краю махових пір’їн мають нерівності (зубці), які розсікають потік повітря, забезпечуючи безшумний політ. Виняток становить пугач, у якого відсутні щербини на крилах. Його політ можна почути, але ця обставина не заважає полювати на риб.

Володіючи миттєвою реакцією, чуйним слухом, гострим зором, особина без праці добуває їжу і прекрасно розправляється з видобутком, яка габаритами більше неї. Не маючи зубів, вона розриває на частини улов гострими кігтями і дзьобом, харчується сама і годує пташенят.

Незвичайно рухлива шия дозволяє птахові розгорнути голову в зворотну сторону. Зір у сови бінокулярний, просторове. Вона одночасно бачить обома очима. Зіниці реагують на світло, змінюючись в розмірах. Очі зафіксовані жорстко в очницях, мають великий кут огляду – до 160 градусів.

Сова прекрасно бачить на великій відстані, а поблизу – зображення предметів розпливчасті. У більшості видів зір не є головним фактором для полювання. У особини прекрасний слух.

Полює вона, зачаївшись в укритті, визначає по звуку розташування видобутку. Вуха за лицьовим диском мають кілька видів сов, у решти слухові отвори ховаються під пір’ям, які, відображають звук. У напівтемряві птах прекрасно орієнтується.

У Європі живуть 10 видів, в Україні – 17. До дрібних видів відноситься брамінскій сич. Його розмір не більше шпака. Легко може стати жертвою більшого побратима. Активний сич в сутінках, в раціоні переважають пернаті. До великих птахам відносять пугача. Він розміром більше ворона. Сіра сова поширений вид сови.

У самця дзвінкий призовної крик. Зовсім інші звуки видає самка. Болотяна сова – птах, яка характеризується парним «співом». У самця крик трохи грубіше, ніж у самки. Сови звуками спілкуються між собою. Вони здійснюють пошук партнерів, сповіщають інших самцем і непроханих гостей, що територія зайнята.

Гніздиться в оселях інших птахів, на Комлєв деревах, траві, землі, в сараях, нішах. Наприклад, пугач влаштовує житло на землі або в скелях. Сипуха – під дахом нежитлових приміщень. Болотяна сова – в траві.

Філін є домінантою в екосистемі сов. Він дуже чутливий, і якщо біля його оселі занадто шумно, залишає його. Домовик сич уживається в безпосередній близькості з людьми. Болотяна сова відноситься до класу теплокровних хребетних тварин, які розглядаються окремим загоном – совоподібних птиці. У загоні виділяють два великих сімейства:

1. Совині.

2. сипухові.

Совині. Поділяються на пологи: Вухасті, неяситі, пугачі і сплюшки. Вухаті і болотні сови характеризуються чіткою формою. Оранжево-жовті круглі очі розташовані на особовому диску голови. Відрізняються сови від інших видів наявністю вух.

Вушні отвори прикриті складками шкіри, покриті пір’ям, розташовані несиметрично. Звук доходить в кожне вухо не одночасно. Особина з великою точністю розраховує відстань. Сова визначає звуки, які не доступні для людини.

Довгі крила, покриті декількома шарами махрового оперення, повністю закривають тіло. Болотяна сова щорічно восени мігрує в тепліші краї. На колишнє місце проживання вона не повертається. Нюх у пернатої не розвинений.

Сипухові. Сипуха занесені в червону книгу і живуть в Красноярському краї України. Чи не будують гнізд, селяться в ущелинах, під дахами. Болотяна – кочове особина, перелітає з одного місця на інше, в пошуках кращих умов. Пір’я болотної сови темніше, голова більше, ніж у сипуха.

Спосіб життя і місце існування

Перната особина зовні непримітна, легко може загубитися в луговий траві і чагарниках. Маса – до 500 грам, довжина – до половини метра. Болотяна сова мешкає у всіх регіонах, пристосовуючись до клімату.

Один з численних видів в Україні. Крила птаха сягають світло-бурий окрас, пір’я на черевці – сіро-коричневі. Самка за забарвленням не відрізняється від самця, але за розмірами перевершує його. Єдиний вид сов, які вміють будувати собі гнізда.

Вони селяться в полях і луках поруч з водоймою, живуть самотньо, парно, колонії не гніздяться. Гніздо і територію утримує самець, може прожити на одному місці все життя. Але якщо він відчуває небезпеку – залишає місце і більше не повертається.

Самки не відрізняються територіальної постійністю. Вони ведуть «кочовий» спосіб життя, як вухаті сови і сова. Вони вибирають територію, де більше їжі, відсутня небезпека і є сприятливі умови для життя. На колишнє місце проживання сова; не повертається. Висота польоту не перевищує 100 метрів, зазвичай знаходиться в межах 50 метрів.

харчування

Пернаті вибирають місця постійного проживання керуючись міркуваннями безпеки і наявністю їжі. Болотяна сова харчується дрібними гризунами, комахами, пернатими і зміями. Полює вона в сутінках, рідше – вдень. Завдяки забарвленню птах непомітна, зливається з деревами, травою і землею.

Вона чіпко охоплює кігтями гілку, маскується під навколишній фон. На землі перната практично непомітна, тому часто стає жертвою при оранці полів. Швидкість безшумного польоту невелика, але точність визначення координат жертви, дозволяє їй забезпечити себе і потомство просочити.

Вона заковтує їжу цілком або розриває на шматки. Пізніше, відригає спресовані грудки з вовни, кісток і пір’я. Орнітологи обходять місця проживання і збирають грудки, з’ясовують раціон. Невисокий інтелект компенсується прекрасно розвиненими природними інстинктами.

Розмноження і тривалість життя

Шлюбні союзи у сови утворюються один раз, спаровуються відразу, як починає танути сніг. Сам процес триває до 5 секунд. Яйця світлого відтінку (білі) відкладає самка в облаштоване гніздо. Вона утоптує траву на купині в заплавах річок, скручуючи її на землі. Дно гнізда не має настилу.

Особина відкладає яйця в кількості 6 – 8 штук прямо на землю. Потомство виводить до 28 днів, по черзі. Самець бере участь в годуванні. Через тиждень у пташенят розвиваються органи зору і слуху, темніють дзьоб і лапи. Родовий пух НЕ відпадає. Він відростає, змінюючись першими ніжними пір’ям.

По закінченні трьох тижнів пташеня болотної сови покидає гніздо, але не йде далі 15 метрів. Батьки контролюють і підгодовують пташенят, часто відлітають на заболочені місця в пошуках їжі. Вони по черзі стежать за безпекою дітей, при найменшій небезпеці видають своєрідні звуки. Голос болотної сови, в хвилини небезпеки, нагадує тріск.

Вона голосно верещить і імітує тявканье, намагаючись відігнати ворога від пташенят. Сова безстрашно нападає на хижака, що перевершує її за розмірами. Іноді виходить переможцем у нерівній сутичці, дряпаючи і завдаючи травми ворогові кігтями і дзьобом. Тривалість життя особини невелика, близько 13 років. Основну небезпеку для птиці представляють хижаки – лисиці, вовки, орли, яструби.

Цікаві факти

Болотяна сова перелітає з місця на місце, в пошуках кращого життя. Пір’я у неї темніше, голова більше, ніж у сипуха. На думку орнітологів вуха, додатково, служать для маскування. За міміці можна визначити настрій, зрозуміти, що саме хоче особина.

Якщо пір’я на вухах знаходяться в розслабленому горизонтальному положенні, настороженість не виявляється – сова нічого не боїться. Коли вона насторожена, то на 45 градусів піднімає пір’я на вухах. При сприятливих умовах сова може відмовитися від міграції.

В цьому випадку спарювання може відбутися взимку. Орнітологи посилаються на складності при обліку видів в регіоні. Вони записують на диктофон звуки (крики) сов фіксують кількість відгукнулися на відтворену запис, змінюючи місце дослідження.

Видаються совою звуки схожі на уханье. Вона не живе в районах занадто жаркого клімату, селиться на узбережжях і заболочених місцях. Сова має цікаву будову лап. Гострі чіпкі кігті дозволяють не втратити жертву, оборонятися від ворогів. Рухливість особини, особливо зору і слуху обумовлюють проживання на територіях з різним кліматом.

Ссылка на основную публикацию