Болотний лунь птах. Опис, особливості, види, спосіб життя і середовище існування луня

болотний лунь – поширена в Євразії хижий птах. Її назва має спільнослов’янське походження. На сучасну мову може бути переведено, як грабіжник. Імена-синоніми: очеретяний лунь, болотний яструб, болотний шуліка, мишатнік.

Опис і особливості

На території України гніздиться 5 видів луней. Найбільший з них – болотний або очеретяний лунь. Як і більшість хижих птахів, має елегантний, стрункий вид. Голова невелика. Її значну частину займають очі.

Зір для птахів, хижих особливо, є основним органом почуттів. У болотного луня воно гостре, дозволяє розгледіти невеличку миша або горобця на відстані близько 1 км. Розташування очей реалізує бінокулярний характер зору. Але кут бінокулярного сприйняття досить вузький.

Одне око болотного луня охоплює кут в 150 – 170 градусів. Бінокулярний сприйняття предметів обмежена сектором в 30 градусів. Тобто, щоб бачити бічні предмети об’ємними, птиці доводиться повертати голову.

У болотних луней, крім гостроти зору, є особливість, також притаманна більшості хижих пернатих. Вони чітко розрізняють швидко рухомі предмети. Для людини миготіння 50-ти герцевой лампи зливається в безперервний світло. Зір болотного луня сприймає окрему спалах.

Відсутність інерції зору допомагає розрізнити пернатому хижакові характер швидко рухомій цілі. При швидкісному переслідуванні видобутку, яструб або лунь, завдяки цій властивості, уникають зіткнень з перешкодами.

Найдивнішим властивістю очей болотного луня та інших перелітних птахів є вміння бачити магнітне поле Землі. Природний навігатор, вбудований в очі, допомагає птахам пройти по міграційному маршруту.

Поруч з очима у болотного луня розташовані вуха. Їх, природно, не видно, тому що у птахів немає вушних раковин. В іншому слуховий апарат влаштований приблизно так само, як у ссавців.

На голові присутня прикрите пір’ям вушне отвір. Від нього йде слуховий прохід. За нього приходить звук до внутрішнього вуха. Яке, крім іншого, виконує вестибулярні функції.

У луня пір’я, що прикривають слуховий отвір, грають роль фільтра. Рухом шкіри на голові птах змінює конфігурацію пір’я, під якими ховається вхід в вухо. Таким чином звуки певної частоти приглушаются або посилюються. Це допомагає почути видобуток крізь шум очеретяних заростей.

Зовнішніх вух у болотного луня немає, зате у нього є яструбиний дзьоб. Він більше, ніж у інших луней, складає в довжину близько 2 см. Чорний, гачкуватий. У підставі дзьоба розташовані ніздрі. Вони – частина дихальної системи.

Проходить крізь ніздрі, вдихаємо повітря містить запахи. З їх визначенням у болотних луней, і інших птахів, виникають труднощі. У носовій порожнині присутні клітини-рецептори запахів, але розвинені вони слабо. Так само погано стоїть справа з визначенням смаку.

Болотний лунь не гурман і майже не відчуває запаху. Але зір, слух, анатомія тіла, пір’яний покрив кажуть, що болотний лунь хижак умілий, неабиякий.

Дорослий самець важить 400-600 г. Самка, як часто буває у хижих птахів, могутніше самця, важить від 600 до 850 г. Самець може відчинити крила від 100 до 130 см. Жіноча особина крила розправляє на 120-145 см.

Дорсальная, верхня частина самця пофарбована в бурі тони. На голові і шиї краю пір’я підправлений тютюновим, жовтим тоном. Пір’я в Надхвістя і крилах підфарбовані димчасто-сірими тонами. Черевна, вентральна частина тіла іржава з жовтизною.

Самка болотного луня помітно відрізняється від самця. Забарвлена ​​не так контрастно. Її голова сірого кольору, на грудях жовто-коричневі смуги. Молоді луні не відразу приймають забарвлення дорослих птахів. Для цього їм доводиться пройти кілька линьок.

Болотний лунь внесений в біологічний класифікатор під ім’ям Circus aeruginosus. Птах входить в численне сімейство яструбиних і об’єднана з іншими лунями в роду Circus. Орнітологи включають в рід 18 видів, з них 2 острівних виду вимерли.

  • Circus aeruginosus – найпоширеніша птах цього роду – болотний лунь звичайний.
  • Circus assimilis – живе в Австралії і Індонезії. Пір’я по-совиних рябі. Через особливості забарвлення називається плямистий лунь. Дорослу крапчастий забарвлення набувають на другий рік життя.

  • Circus approximans – цю птицю називають: австралійський болотний лунь, новозеландський лунь. Поширений на п’ятому континенті і в Новій Зеландії повсюдно. З темно-коричневим верхом і димчасто сірим закінченням крил. Австралійський болотний лунь в польоті – особливо красивий птах.
  • Circus buffoni. Загальноприйнята ім’я цього птаха – довгокрилий лунь. Гніздиться в Південній Америці. Довге оперення на крилах і хвості допомагає здійснювати значні перельоти в пошуках їжі.

  • Circus cyaneus – євразійський лунь польовий. На півночі територія гніздування і полювання закінчується біля Полярного кола, на сході доходить до Камчатки, на півдні включає Монголію і Казахстан, на заході обмежується французькими Альпами.
  • Circus cinereus – американський сірий лунь. Межі ареалу простяглися від Колумбії до Вогняної Землі.

  • Circus macrosceles – малагасійська або мадагаскарський болотний лунь. Зустрічається на Мадагаскарі і Коморських островах.
  • Circus macrourus – блідий або степовий лунь. Мешкає на півдні України, в Казахстані, Монголії, зимує в Індії, на Півдні Африки.

  • Circus maurus – африканський чорний лунь. Гніздиться в Ботсвані, Намібії та інших південноафриканських територіях. Птах зі складеними крилами здається майже чорною. У польоті стають помітні білі закінчення пір’я. Загальний забарвлення приймає красивий, але траурний вигляд.

  • Circus maillardi – носить назву, яка відповідає місцю проживання: Реюньонскій болотний лунь. Ендемік острова Реюньон.
  • Circus melanoleucos – азіатський рябий лунь. Гніздиться в Забайкаллі і Приамур’ї, зустрічається в Монголії та Китаї. Зимує по всьому південний схід Азії.

  • Circus pygargus – євразійський луговий лунь. Полює і гніздиться по всій Європі, в Сибіру і Казахстані. Зимує в Індії і на південному сході Африки.
  • Circus spilonotus – східно або східний болотний лунь. Раніше вважався підвидом звичайного болотного луня. Гніздиться в Сибіру, ​​від а до Байкалу. Зустрічається в Монголії і на півночі Китаю. Невелика популяція живе на японських островах.
  • Circus ranivorus – гніздиться і зимує в південній і центральній Африці. Носить ім’я, відповідне його ареалу – африканський болотний яструб.
  • Circus spilothorax – Новогвінейський лунь. Фрагментарно присутній в Новій Гвінеї. Окремі особини зустрічалися в Австралії.
  • У рід входять два вимерлих види: Circus eylesi і dossenus. Останки першого виявлені в Новій Зеландії. Другий вид колись мешкав на Гаваях.

Спосіб життя і місце існування

Взимку замерзають болота, дрібні і водоплавні птахи тягнуться на південь. Напевно, тому болотний луньптах перелітний. Східна популяція зимує в Індостані. Птахи, що гніздяться в північних і помірних європейських широтах, мігрують в африканські тропіки. Болотні луні із Західної та Південної Європи летять в Південно-Східну Африку, в район Замбії і Мозамбіку.

В Іспанії, Туреччині, країнах Магрибу присутні популяції, що живуть осіло. Їх ареал примикає до Середземного моря. Умови життя, клімат дозволяють цим птахам відмовитися від сезонної міграції. Кількість осілих птахів не велика, не перевищує 1% від загальної чисельності всіх болотних (очеретяних) луней.

Переліт на зимівлю починається восени, у вересні-жовтні. Здійснюється в поодинці. Яструбині птиці в цілому, а болотні луні особливо, не створюють зграй. Єдина соціальна група, яку створюють луні – пара. Є прецеденти, коли союз самця і самки існує кілька років. Але зазвичай пара взаємодіє тільки один сезон.

У районах гніздування і зимівлі луні вибирають місцевість схожого типу. Вони вважають за краще болотисті, заливні, перезволожені луки. Часто це сільськогосподарські поля, що є сусідами з болотами або дрібними озерами. Луні повністю виправдовують одне зі своїх назв: вони небайдужі до очеретяним заростях.

харчування

Політ полює болотного луня вельми ефектний. Це низька ширяння на крилах, що утворюють неглибоку v-подібну форму. Ноги птиці, при цьому, часто звисають. Тобто демонструється повна готовність до атаки. Такий стиль польоту дозволяє швидко знизитися і підхопити видобуток з поверхні води або землі. Приблизний список того, чим харчується болотний лунь:

  • каченята і інші пташенята,
  • невеликі риби і птиці,
  • гризуни, здебільшого, молоді ондатри,
  • рептилії, амфібії.

Болотні луні, особливо в період годування потомства, намагаються атакувати дорослих водоплавних птахів. Ці спроби рідко закінчуються успішно. Тільки коли качка або кулик хворі або поранені. Птахи, що гніздяться колонією, захищаються активно, близько не підпускають болотних луней і інших яструбиних птахів.

Розмноження і тривалість життя

У квітні болотні луні повертаються до місць гніздування. Перші кілька днів відновлюють сили після перельоту – активно годуються. Якщо пара не була створена в процесі зимівлі, новий пташиний союз полягає саме в цей час.

Утворилися пари демонструють елементи шлюбного поведінки. Птахи роблять спільні ширяють польоти. Болотний лунь на фото часто фіксується при виконанні повітряних акробатичних рухів.

Можливо, в процесі цих польотів проявляються не тільки наміри, але і оцінюється на скільки вдало обрана територія для будівництва будинку. Після повітряних залицянь настає час створення гнізда.

Саме улюблена гніздовий майданчик болотного луня розташовується в заростях очерету, в непрохідному болотистому просторі. Кожен сезон болотні луні заново відбудували притулок для пташенят. Але не віддаляються від звичних територій. Щорічно базуються приблизно в одних і тих же місцях.

Основні зусилля з будівництва гнізда прикладає самка. Самець виконує допоміжну роль. Приносить будівельний матеріал, підгодовує самку. З очерету і гілок формується майже круглий майданчик близько 0,8 м в діаметрі і 0,2 м у висоту. У центрі майданчика витоптується поглиблення, його дно вкрите більш м’якими, сухими рослинними компонентами.

Гніздо має виконувати дві функції. Збереження кладки, на це спрямована скритність гнізда. Безперешкодний доступ до гнізда дорослих птахів. Тобто відсутність дерев, занадто високою рослинності, яка при полегании може заважати злітати і сідати луням.

Коли одні болотні луні збираються добудовувати гніздо і робити кладку, інші все ще шукають собі партнера. Процес створення пари, будівництва гнізда і виробництва кладки розтягується приблизно на місяць, з квітня по травень.

В кінці квітня, при тривалій весни в травні, самка робить кладку, що складається з 4-5 майже білих з темним крапом яєць. Кладки можуть бути трохи більше або менше. На гнізді знаходиться тільки самка. Самець підгодовує її, здійснює регулярні харчові польоти. На ніч влаштовується недалеко від гнізда на заломі з тростини.

Через 20 днів скидає шкаралупу первісток. З невеликими перервами прокльовується інші пташенята. Вони практично безпорадні, покриті димчасто-сірим пухом. Перше пташеня важить 40-50 г, останній не перевищує 30 м Незважаючи на різницю в розвитку, каінізм (вбивство слабкого побратима сильним) всередині гнізда не спостерігається.

Перші 10-15 днів пташенят і самку годує тільки лунь – самець. Після чого гніздо починає покидати в пошуках їжі самка. Для годування пташенят обидві птиці здійснюють польоти в пошуках здобичі, іноді віддаляючись на 5-8 км від гнізда.

Ближче до кінця червня починається виліт пташенят. До кінця липня батьки підгодовують потомство. Юні болотні луні чатують і переслідують дорослих птахів, приймають позу прохача пташеня і, в кінцевому підсумку, випрошують їжу. У серпні виведення починають розпадатися. До початку осені процес народження і вигодовування у болотних луней закінчується.

Ранньою осінню, на початку вересня луні починають осінню міграцію. На деякий час затримуються поодинокі молоді птахи. У них попереду є 12 – 15 років (стільки живуть болотні луні).

На питання “болотний лунь в червоній книзі чи ні»Відповідь негативна. Птахи рівномірно розподілені по всьому ареалу. Загальну чисельність підрахувати важко, але зникнення болотним (очеретяним) луням не загрожує.

Ссылка на основную публикацию