Блакитний баран – незвичайний рід парнокопитних 2020

Систематика і споріднені види

За міжнародною класифікацією блакитні барани включаються в сімейство парнокопитних. Це велика група тварин, що включають в себе великих і середніх травоїдних тварин, об’єднаних за типом травлення (жуйні), особливостями будови кінцівок (парнокопитні) і рогів (представляють собою порожнисті ороговілі чохли з видозміненій шкіри на невеликих кісткових наростах).

Анатомічні та фізіологічні характеристики не дозволяють відносити блакитних баранів до пологів снігових кіз, гірських козлів, тарів або овець, тому їм виділили окремий рід. Латинська назва роду означає «помилковий баран», так як займає проміжне значення між вівцями і козами. Ймовірно, в еволюційному плані у всіх цих представників був загальний предок, до якого найбільш близькі саме блакитний баран.

Представники роду:

  • китайський баран;
  • Нахурі;
  • бхарал.

Останні два парнокопитних є підтипами одного виду – власне блакитного барана. А китайський вид іменується також карликовим за невеликі розміри – в холці не перевищує 80 см, маса самців рідко досягає 50 кг.

Ареал проживання і поширення

Основна популяція блакитних баранів зосереджена в китайській частині Тибету, невеликі групи особин зустрічаються в сусідніх з Китаєм країнах – Індія, Пакистан, Непал. Раніше вид був широко представлений в Гімалаях, Іранському нагір’ї і Памірі, але через людського втручання, включаючи відстріл і розширення сільськогосподарської діяльності, популяція різко скоротилася.

В даний час, тварини живуть в гірських місцях – нижня межа їх переміщень рідко опускається нижче 1-1,5 км. Парнокопитні воліють кочувати на кордонах лісових височин і скелястих круч.

У витоку річки Янцзи можна зустріти невелику популяцію китайського карликового барана. До теперішнього часу чисельність цього виду не перевищує 200 особин. Звірі формують невеликі групи по 10-30 тварин. Ареал проживання обмежується площею в 300 квадратних кілометрів і безперервно скорочується через втручання людини.

Найбільша небезпека зникнення загрожує карликовому барана, так як його місце життя становить найбільший інтерес для людей. Китайський підвид, що віддає перевагу лісові ділянки, знищується мисливцями, а ареал проживання поступово зменшується за рахунок вирубки лісу та розширення пасовищних угідь, посівних площ.

Для захисту виду був організований заповідник, який охоплює 142 квадратних кілометри (до половини природного ареалу проживання), але охорона ведеться тільки «на папері». У лісах також продовжують полювати браконьєри, а територія лісу поступово скорочується. За оцінкою біологів в найближчі 10 років чисельність карликового блакитного барана буде зменшена на 50%.

Нахурі класифікується як найменш небезпечний вид для зникнення. Особливості проживання (гірські схили на висоті більше 2,5 км) роблять його популяцію захищеної від браконьєрів. Не менш важливо, що ці місця є непридатними для випасу сільськогосподарських тварин.

Зовнішній вигляд і будова

Свою назву баран придбав за рахунок характерною сірої шерсті з блакитним відливом, що покриває спину, боки і морду тварини. Самці трохи крупніше маток, досягають маси 80 кг. У них середня витягнута голова, покрита масивними рогами довжиною 60-70 см. Роги розходяться в сторони, рідко можуть трохи закрутитися. У самок теж є невеликі ріжки. Вони дивляться вертикально вгору і більше схожі на сир.

Характеристики виду:

  • довжина тулуба у самців – 150-165 см;
  • довжина тулуба самок – до 130 см;
  • висота в холці – до 100 см;
  • маса самців до 80 кг, самок – до 50-60 кг;
  • колір шерсті – сіро-блакитний;
  • внутрішня поверхня кінцівок і черево покриті білим волоссям;
  • є невеликі відмітини чорної масті на крупі і кінцівках;
  • у самок роги невеликі прямі, у самців роги масивні вигнуті убік в формі серпа. У старих баранів можуть завертатися в спіраль.

Китайський вид сильно поступається за розмірами – маса не перевищує 45 кг у найстаріших самців, в холці тварини рідко виростають більше 75-80 см. В іншому кардинальних відмінностей між видами немає.

особливості поведінки

Активність блакитних баранів проявляється протягом дня – вони чергують періоди годування, міграції та відпочинку. При наближенні небезпеки, Нахурі зазвичай завмирає – специфічність кольору волосся робить його малопомітним на тлі скель. Якщо сховатися не вдається, то баран легко долає вертикальні скелі до 3 метрів і ущелини до 5-7 м. Такий спосіб захисту дозволяє увазі ефективно боротися з вовками, сніговими барсами і іншими хижаками.

Нахурі формують невеликі стада (10-30 особин) з самок. У період гону до отари прибиваються барани. Самці живуть часто поодинці, але молоді можуть формувати групи до 10 особин.

Тривалість життя блакитних баранів – 12-16 років. Дорослі статевозрілі тварини формують отари за статевою ознакою. Ягнята поле відбирання (приблизно у віці 6 місяців) тримаються разом до періоду розвитку статевих ознак. Після чого самки приєднуються до інших отар, а молоді самці залишаються невеликими групами до їх дорослішання.

розмноження

Статеве дозрівання у блакитних баранів настає у віці 1,5-2 років. Самки в цей час можуть бути запліднені, але самці зазвичай допускаються до злучки до 5-7 років, коли вони повністю досягають фізіологічної зрілості (набирають максимум ваги, розвиваються великі роги). Неможливість злучитися у молодих баранів пов’язана з особливостями гону – самці влаштовують поєдинки, в яких необережні молоді виробники отримують серйозні травми і нерідко помирають.

Можливо, блакитний і китайський барани відносяться до одного виду, а невеликі фенотипічні відмінності пов’язані з територіальною відокремленістю карликового типу, що препрятсвует отримання гібридів.

Злучний період у виду починається з листопада і триває до січня (у карликових баранів гон закінчується до середини грудня). Тривалість вагітності – 155-160 днів. Окот відбувається в середині травня – червні. Зазвичай народжується один ягня, двійні дуже рідкісні, більшого числа новонароджених за історію спостережень не виявлено.

годування

Основою раціону для блакитних баранів стають трави гірських лугів, але в посушливі сезони і взимку вони охоче поїдають чагарники, колючки, мохи та лишайники. Після окоту стада самок Нахурі з малюками піднімаються на гірські луки, багаті зеленою травою в цей період. Депасовище триває до спаровування і відбиття молодняка. Після чого вівці переміщаються в пошуках їжі і часто можуть опускатися в хвойні ліси.

Карликовий вид постійно мешкає в гірських лісах на висоті до 1,5-2 км, відділяючись від більшого типу скелястим уступом. Основу його їжі складають лісові луки, трави і чагарники підліска, гриби, мохи.

Ссылка на основную публикацию