Бекас (фото): Обережний «лісової баранчик»

 

Класифікація

вид: звичайний бекас

сімейство: Бекасово

загін: Сивкоподібні

клас: птахи

Тип: хордові

підтип: хребетні

розміри: Довжина тулуба – 25 см, розмах крил – 40 см, Вага – від 80 до 170 г

Тривалість життя: 10 років

Бекас – впізнавана птах з довгим тонким дзьобом і строкатим бурим забарвленням. Є близьким родичем вальдшнепа. Цей кулик моторний в польоті, здатний швидко пересуватися по землі і в воді.

У народі його прозвали баранчиком за характерне бекання, яке він видає під час струму.

Середовище проживання

Відносно вибору місця проживання бекас – досить невибаглива птах. Головна умова – висока вологість грунту, в якій кулик шукає собі їжу.

Птахів можна зустріти на покритих мохом болотах, на заболочених берегах озер і річок. Живуть вони і на відкритих галявинах з вологим ґрунтом, в рідкісних лісах і околицях міст.

Ареал проживання птахів простягається по європейській території, охоплює Східну Сибір і Північну Азію. Північноамериканський підвид бекаса зустрічається в Канаді і США.

Бекас селиться у вологих місцях

Бекас – перелітний птах. Їх подорож до районів зимівлі починається в кінці літа або початку осені. Зимувати птиці відправляються в Середню або Південну Азію, Закавказзі, Західну Європу, Іран, Індію. Зустрічалися і особини, що кочували в Північну Африку.

Якщо вам цікаво дізнатися про інших птахів, які відлітають восени на південь, радимо прочитати статтю https://kot-pes.com/kakie-pticy-uletayut-na-yug-osenyu/

характеристика

Основна активність спостерігається у бекаса при настанні сутінків або в нічний час. Особи часто об’єднуються в зграї, хоча трапляються і поодинокі перельоти. На годівлю утворюють великі скупчення. Тримається тварина переважно на землі, ховаючись серед болотної рослинності.

Бекас майстерно літає і пікірує. Різко злітає вгору, видаючи характерне крякання. Літає на великій швидкості, часом описує в повітрі зигзаги. Здатний стрімко спікірувати вниз, вибравши для себе мету.

Порівняння бекаса з іншими видами

Виділяються три підвиди бекасів. Є невеликі відмінності в оперенні: малюнку і відтінках. Відрізняються підвиди бекаса і за розміром.

Бекас трохи крупніше дрозда

За розміром бекас трохи більше дрозда. Найбільш близькі види – азіатський бекас і лісової дупель. На відстані їх практично неможливо відрізнити. Від азіатського бекаса і дупеля його відрізняє більш довгий дзьоб і вузька голова.

Присутні відмінності в оперенні. По задньому краю крила проходить біла смужка. Внутрішня поверхня крил покрита смужками. Якщо придивитися до малюнка пір’я на голові, біла смужка, що нагадує брову, близько дзьоба тонше чорної.

Від іншого представника сімейства бекасових – гаршнепа – бекаса можна відрізнити за розміром (він більший) і по довжині дзьоба (понад 5,5 см), малюнку пір’я на голові (по центру простягається світла смуга).

Важливо! Найбільш помітна відмінна риса бекаса – манера літати. Перші кілька метрів він пролітає по прямій, потім переходить на зигзаги.

Виражений статевий диморфізм відсутній. Різниця між самцями і самками – в довжині зовнішніх рульового пір’я. У самців це значення становить 4,7 см, тоді як у самок – 4,3 і коротше.

Зовнішній вигляд

Оперення бекаса, як видно на фото, переважно рудувато-буре, зі світлими і чорними вкрапленнями. На кінчиках пір’я білі смужки. Світле, без темних плям і черевце птиці.

Розфарбування бекаса служить йому прекрасним камуфляжем. Якщо іншим птахам доводиться злітати в повітря при вигляді небезпеки, він може просто причаїтися серед болотних трав.

Якщо вам цікаво подивитися на неймовірну маскування інших тварин в дикій природі, радимо ознайомитися зі статтею https://kot-pes.com/maskirovka-zhivotnyh/

Довгий дзьоб бекаса

На фото відразу виділяється довгий прямий дзьоб бекаса. Його довжина становить близько третини довжини тулуба – 7,5 см. До кінця дзьоб загострюється. Це прекрасне пристосування для пошуку їжі в мулі, піску або м’якій землі.

Знайшовши черв’яка або личинку, бекас захоплює її кінчиком дзьоба і витягує з грунту.

Про інших птахів з незвичайними дзьобами розповість стаття https://kot-pes.com/pticy-s-neobychnymi-klyuvami/

Бекас в пошуках їжі

Не менш цікаво і будова дзьоба птиці. Надклювье і верхня щелепа здатні зігнутися догори при потребі. Хоча це явище зустрічається і у інших птахів, сильніше воно виражено у бекасів.

Пояснити це можна особливостями пошуків їжі. На відміну від інших птахів, у бекасів непогано розвинений нюх. Вони розрізняють запахи за рахунок чутливих рецепторів на кінчику дзьоба.

Тулуб особин порівняно невелике, по довжині близько 25 см або трохи більше. Ноги короткі. Великі очі птиці високо посаджені і помітно зрушені до потилиці, що дає широкий огляд.

Основні особливості

Серед інших лісових птахів, бекасів відрізняють такі особливості.

  1. Цей кулик невибагливий і мешкає на болотах, узбережжях з вологим ґрунтом та рідкісних лісах.
  2. Своє прізвисько «лісової баранчик» бекас отримав через характерний звуку, який нагадує бекання. Причому видає він його не голосовими зв’язками, а пір’ям хвоста. Коли під час шлюбних ігор самець, набравши висоту, пікірує вниз, пір’я починають вібрувати. В результаті утворюється той самий «Мекаючий» звук.
  3. Великі, високо посаджені очі не тільки дають птахам широкий огляд, а й дозволяють бачити в сутінках.
  4. Кінчик дзьоба бекаса може розкриватися, навіть якщо він замкнутий по всій довжині. Завдяки цьому птах дістає видобуток з товщі піску або мулу.
  5. Бекас – справжній майстер польоту, він спритний в повітрі і описує справжні зигзаги. Варто відзначити, що він спритний і після завершення струму. Птах стрімко переміщається в повітрі, час від часу змінюючи висоту.
  6. Ці птахи моногамні. Хоча висиджування займається тільки самка, в турботі про потомство беруть участь обидва батьки.
  7. Під час шлюбного танцю, бекас може пікірувати вниз з висоти близько 70 метрів.

Очі бекаса високо посаджені

харчування

Основну частину раціону бекасів складають комахи і їх личинки, дощові черв’яки, в меншому обсязі – дрібні ракоподібні і молюски. Поряд з тваринами кормами, вони вживають і рослинні, зокрема, насіння і пагони рослин.

Важливо! Щоб поліпшити перетирання зелені в шлунку, птиці заковтують дрібні піщинки і камінчики.

Що вийшов на годування бекас активно рухається, ловить дрібних комах. Щоб знайти їжу, досліджує грунт, занурюючи в неї дзьоб практично вщент. Знайшовши велику здобич, наприклад хробака, дзьобом ділить його на невеликі шматочки.

Дзьоб потрібен бекасові при пошуках їжі

У пошуках їжі на мілководді, бекас запускає свій довгий гострий дзьоб в м’який мул і, повільно просуваючись вперед, перевіряє грунт.

На кінчику розташована велика кількість нервових закінчень, які дозволять вловити рух земляних мешканців. Відчувши видобуток, бекас захоплює її дзьобом. Він може ковтати їжу, не витягуючи дзьоб з мулу.

Поведінка, розмноження

Бекаси рано повертаються з зимівлі. Це відбувається, як тільки починає сходити сніг і утворюються перші проталини. Спостерігається токування самців під час перельотів.

Коли вони досягають місця гніздування, відразу починається струм. Особи займають територію для свого сімейства, нерідко перекриваючи при цьому межі ділянки сусідів. Згодом самці роблять прольоти над своєю територією, вказуючи всім, що вона зайнята.

Бекас – переважно мовчазний птах. Його цвірінькання можна почути лише в період токування.

Бекас ховається в траві

Після зимівлі, бекаси повертаються до місць гніздування. Самці прибувають першими і займають майданчик для майбутнього гнізда. Потім починається струм.

Період токування у бекаса

Бекаси моногамні і утворюють стійкі пари на весь період гніздування. У період струму самець виконує в повітрі захоплюючий шлюбний танець. Він піднімається високо вгору, описує кілька кіл, потім майже вертикально опускається вниз.

У цей момент він злегка притискається крила, а хвіст розкриває. При цьому його пір’я починають дзвінко вібрувати, видаючи звук, що нагадує бекання. Струм триває і на землі. Самець вмощується на піднесеність і дзвінко цвірінчить.

Важливо! Особливо активно бекас токует вранці і ввечері при підвищеній вологості, при похмурій погоді і невеликих дощах.

Після токування, до самця приєднується самка. Гніздяться бекаси на різних територіях: на болотах, рідкісних лісах з полянами і чагарниками, зарослих осокою берегах.

Пара залишається разом протягом усього періоду гніздування. Турботу про гніздо цілком бере на себе самка, вона ж займається і насиджування яєць. Самець поки продовжує токувати, вказуючи, що це їх територія.

Пристрій гнізда і турбота про потомство

Гніздо самка влаштовує на купині неподалік від водойми, як правило, в густій ​​траві. Воно являє собою невелику ямку, вириту в землі і вистелену соломою.

У деяких територіях підстилка може складатися буквально з кількох травинок, але при високій вологості товщина її доходить до двох сантиметрів. Ямка викопується діаметром 10-13 см, висота гнізда близько 5 см.

У гнізді 4 строкатих яйця

Самка прикриває гніздо зверху близько розташованими травинками, в результаті виходить маленький курінь. Маскувальний забарвлення птиці і розташування гнізда роблять їх практично непомітними.

У разі наближення небезпеки, самка різко злітає, потім пікірує в траву і ховається в ній. Незважаючи на велику відмінність між видами, поведінка бекаса та й сам принцип гніздування в цьому відношенні дуже схожий на дрофу.

Як виглядають яйця бекаса

Птах відкладає 4 яйця оливкового або жовтого кольору з темними вкрапленнями. У рідкісних випадках відзначалися кладки, що містять 3 або 5 яєць. Передбачається, що знайдені кладки з 6 яйцями належать кільком самкам.

Яйця бекаса за формою грушоподібні. Шкаралупа буває матовою або з легким блиском. За вагою яйця досягають 17 м Висиджування триває 17-20 днів, займається ним тільки самка.

Вилуплення і розвиток пташенят

Маленькі пташенята покриті пухом, але вони досить добре розвинені. Вони вилазять з гнізда, як тільки обсохнуть. Самець і самка ділять виводок навпіл, і кожен дбає про свою парі пташенят.

Малюків потрібно годувати і обігрівати. У разі загибелі одного з батьків, другий повністю бере на себе турботу про потомство.

Уже в місячному віці пташенята починають вчитися літати. Молодняк порівняно швидко оперяються і залишає гніздо. Разом з тим, в разі небезпеки, батьки самі переносять пташенят в безпечне місце. Вони захоплюють їх між лапами, летять при цьому невисоко над землею.

Молоді особини за зовнішніми ознаками мало відрізняються від дорослих. Якщо у зрілих птахів на верхніх криють крилах розташовані світлі округлі вкраплення, то у молодняку ​​- рудуваті смужки. В цілому оперення молодого бекаса трохи темніше.

Оперення птахів мало змінюється з віком

Ще до початку відльоту до місць зимівлі, пташенята починають вести кочовий спосіб життя. У них складається певний графік. Вечірньої пори птиці виходять на годівлю, яка триває всю ніч. На світанку вони ховаються в заростях трави.

Цікаво! Побачивши небезпеку (наприклад, наближення ворога), пташенята нахиляють голову до трави. У цей час батьки або проганяють його, або відводять від гнізда.

Підготовка до перельоту до місць зимівлі

В середині літа у дорослих особин проходить линька, під час якої їх оперення повністю замінюється. В такий час вони особливо обережні і ховаються у важкодоступних місцях.

Бекас – майстер маскування

Переліт до місць зимівлі доводиться на кінець літа-осінь, хоча у деяких особин він може тривати до перших заморозків.

Бекаси тримаються поодинці або невеликими зграями близько 6 птахів. Летять переважно вночі. Періодично вони зупиняються на відпочинок, на місцях зупинки збираються десятки особин.

Відносини з людьми

Бекас – популярний об’єкт спортивного полювання. Разом з тим їх чисельність залишається досить високою, тому ці птахи не внесені до Червоної книги. В цілому ж бекас – обережна і полохлива птиця.

Бекас – цікавий представник сімейства бекасових. Цей птах виділяється своїм довгим дзьобом і неповторним співом під час шлюбного танцю.

Це справжній віртуоз польотів. Почавши рух в повітрі по прямій лінії, він переходить до стрімким зигзагам. За ним не випадково закріпилося прізвисько «лісового баранчика». Дзвінка вібрація, яку виробляють його пір’я при пікіруванні вниз, відрізняє його від всіх інших птахів.

Ссылка на основную публикацию