Баран – спосіб життя, оточення, вирощування і догляд за вівцями і баранами (100 фото)

Вміст огляду:

Ссавець баран належить до загону парнокопитних, сімейству полорогих, роду баранів. З албанської «berr» або грецького «bario» прийшло до нас слово «баран», що означає «дрібну худобу» .У природі зустрічаються в горах північної півкулі планети. Домашні барани живуть на всіх континентах, крім тропіків і Антарктиди.

  • Тулуб довгою 1,3-1,9 м;
  • Масою від 26 кг до 220 кг;
  • Зростання – 65-125 см;
  • Голова невелика витягнута, її прикрасою служать кручені роги, більш потужні у самців. Зустрічаються безрогі види;
  • З боків розташовані очниці, барани відмінно бачать, що відбувається позаду;
  • Добре розвинений нюх;
  • Чудовий слух;
  • Домашні барани мають 32 зуба, а у диких баранів ці показники різняться;
  • Смакові якості розвинені прекрасно;
  • Мають хвіст – 8-15 см;
  • Тіло на струнких високих ногах прикрашено густою шерстю;
  • Велика розмаїтість забарвлення тварин.

Тварина баран стадне, тримається разом від десяти до сотень голів. Ватажком вважається найпотужніший баран в отарі. За масивності ріг розподіляється ієрархія: чим більше, тим вище становище барана в групі. Спілкуються барани за допомогою бекання.

Невибагливі в їжі тварина: різні види трав, листя чагарників і дерев, різні ягоди, в зимовий період їдять мох, лишайники. Виживають навіть в пустелі і високо в горах, де мало убогий корм.

У природному середовищі існування живуть від 6 до 13 років, буває до 15. У домашньому господарстві живуть 8 – 15 років, при належному догляді до 20 років.

Тварини не класифікуються за єдиними стандартами. Деякі вчені поділяють тварин за екстер’єром, розміром і особливостям рогів. Інші зоологи поділяють їх за кількістю хромосом і особливостей ДНК.

Територія проживання – Сардинія, Корсика, країни Європи на півдні. Вага близько 45 кг, зріст 145 см. Ці тварини влітку рудого кольору, каштанові взимку. Невеликі роги до 45 см мають трикутну форму в розрізі, самки безрогі.

Територія проживання – Індія, Іран, Середня Азія, Закавказзя, Туреччина. Вага до 80 кг, зріст близько 90 см, корпус тулуба 150 см. Самці володіють крученими масивними біля основи рогами, самки значно дрібніші.

Влітку тварини рудого окрасу, в холодну пору року темніші. По спині знаходиться виражена темна смуга.

Рідкісний різновид баранів, що населяє острів Кіпр. Вага 25-35 кг, зріст – 65-75 см, довжина тулуба – 110 см. Роги гіллясті близько 50 см. Коричневий і золотистий окрас шерсті з характерною чорною смугою по спині.

Населяє гірську місцевість Афганістану, Індії, Ірану та Казахстану. Вага – 80-95 кг, ростом – 1 м, довжина тіла – 145-150 см. Великі спіральні роги потужні біля основи (до 1 м).

Тварини світлого забарвлення в теплу пору, темніше стають взимку. Муфлони здатні паруватися з цим видом. Виходить гарне потомство.

В основному зустрічаються в Азії і на сході Сибіру. Це найбільші дикі барани вагою 60-130 кг, загривок 90-120 см, а корпус до 2 м. Великих розмірів роги, іноді до 190 см. Зустрічається гарний пісочний окрас. Відомо близько дев’яти різновидів Архарів.

Де живуть ці барани? Зустрічаються вони в Східному Сибіру. Маса самця коливається від 55 кг до 155 кг, самки – 30-60 кг. Досягають метра в висоті. Гіллясті в кільце завиті гладкі роги, довгою – 1,2-1,9 метра. І у баранів, і у овечок є роги. Темно-бурі тварини, живіт білий.

Ареал проживання Канада, США і узбережжі Каліфорнії. Вага 70-140 кг (самки – 50-90 кг). Масивні метрові роги, кручені кільцем, у самок серпом. Забарвлення пісочний.

Зустрічаються толсторог – мешканці гір і пустель. На фото баранів видно різницю в розмірах: пустельні барани – дрібна копія гірського побратима.

Ще один американський баран. Заселяє материк Північної Америки. Вага – 140 кг, довжина тулуба 1,4-1,6 м. Володарі тонких гіллястих кручених рогів. Білий або сірий окрас.

Статева зрілість настає до 2-3 років. У одомашнених тварин трохи раніше, в першу злучку пускають в півтора року.

Якщо барани живуть в південних районах, то шлюбний період починається в липні, більш північні області пізніше: жовтень, листопад і аж до грудня.

Між самцями виникають тривалі сутички за право володіти самкою. Запліднивши одну самку, баран шукає нову самку. Вагітність триває в середньому 5 місяців.

 

Народжений ягня важить від трьох до п’яти кілограмів. Відразу в однієї самки можуть з’явитися один або два ягняти, іноді три.

Мати годує ягнят молоком три або чотири місяці, хоча вони можуть одночасно використовувати і рослинні корми. Через півроку це вже самостійне тварина.

У зоопарках і приватних господарствах розводять тільки баранів породи муфлон і архар. Інші різновиди дикої фауни швидко гинуть в неволі. Щоб відновлювати ці види, люди влаштовують заповідники, де можна полювати.

Ссылка на основную публикацию