Бабаки: опис, повадки, середовище проживання гризуна, харчування і розмноження в дикій природі (95 фото)

Забарвлення цих кремезних гризунів, як правило, однотонний і тільки голова трохи темніше. Короткі вуха і лапи (особливо пара верхніх, які менше ніж раз на два) відтіняє досить довгий хвіст, який може в довжину бути більше 20 см. Кінцівки п’ятипалі (найдовший 4 палець).

Два десятка зубів, з яких корінних на верхній щелепі п’ять, а на нижній 4. Активні в денний час доби. Живуть сім’ями, об’єднаними в колонії.

Розташування очей дає бабакам широкий огляд. Вони можуть плавати, а також (привіт сімейства болючих!) Лазити по деревах. А в туалет ходять в строго визначені ними місця.

Раціон цих гризунів складають різні трав’янисті рослини, зерна, насіння, плоди, горіхи, суха трава. Навесні бабаки воліють коріння і цибулини рослин, влітку – молоді пагони і квітки.

З’їдають до півтора кілограм їжі в день, а ось рідина в чистому вигляді їм не потрібна, так як цілком достатньо вологи, що міститься в поїдаються рослинах.

Цікавий факт! Якщо цей гризун пішов годуватися не по «розкладом» – чекайте опади.

Бабак до сплячки повинен накопичити понад кілограм жиру, що практично становить 1/5 частину його ваги. Визріли плоди, насіння тощо повністю не перетравлюється, тому в більшості випадків вони допомагають поширенню поїдаються ними рослин.

У природних умовах бабаки вкрай рідко вживають що-небудь крім вегетаріанської їжі і комах, що поїдають з травою, тоді як в неволі домашній бабак охоче з’їсть запропоновану йому м’ясо і жири, в тому числі і представників сімейства болючих.

Всупереч широко поширеній думці ці гризуни запасів не роблять.

Цікавий факт! У жарку пору бабаки перестають харчуватися і більше сплять, а добирають в їжі пізніше, після настання відносної прохолоди.

У порівнянні з усім білячим сімейством, представники якого мешкають практично скрізь, крім Австралії, крижаних і піщаних пустель, рід Бабаки (Marmota) має хоч і великий, але значно менший ареал проживання.

Вони діляться на дві групи і відповідно живуть на рівнинних і гірських територіях (аж до кордонів льодовиків):

  • Європейського континенту. Практично на всій території України (крім районів Крайньої Півночі), в тому числі особливо щільно ними насалени райони Дону і Середнього Поволжя, Пріья і Байкалу, а також Камчатки.
  • Середній Азії, в тому числі на плоскогір’ях і горах Паміру й Тянь-Шана.
  • Гімалаїв.
  • Південної Америки (Бразилія).

Не важливо, де живуть бабаки на рівнинах (байбаки, рівнинні, тарбагани, європейські, казахстанські і так далі) або в горах (довгохвостий, альпійський, гімалайський і так далі), але живуть обидва типи бабаків в норах, де проводять більшу частину доби.

Сім’я займає окрему нору, які бувають багатоквартирні (окремі приміщення для їжі, звичайного проведення часу, зимової сплячки і так далі) і глибокі – до чотирьох метрів.

У кожної нори кілька входів і виходів, проте обов’язково існує центральний, розташований біля основного земляного пагорба – сурчини. Ці гризуни з метою безпеки риють і нори-притулки, які поменше, але відмінно справляються з відведеною їм роллю.

Для спокійного сну під час зимової сплячки, яка триває з вересня по березень, бабаки закривають входи спеціальними «пробками» з каменів і землі (різні види бабаків це роблять по-різному – хто з поверхні, хто зсередини). У «гніздовий» норі зігнувшись може сидіти доросла людина.

У другій половині весни, а прокидаються бабаки від сплячки в її початку, стартує шлюбний період (іноді він починається прямо в норах). А в травні-червні самка народжує п’ять (плюс мінус один) сурчат, які як кошенята голі і важать менше сорока грам.

Годування материнським молоком відбувається до кінця літа, після чого молодняк готовий пізнавати світ самостійно.

Статевозрілими вони стануть не раніше ніж через чотири роки (найбільший період у гризунів) і якщо пощастить, то проживуть один, а то й два десятка років.

Бабаки – мирні тварини і «бійки» бабаків навіть на фото виглядають кумедно. Якщо цей гризун відчув небезпеку, то тікаючи махає хвостом, попереджаючи всю сім’ю про небезпеку.

Дуже оригінально виглядає бабак, якщо безпосередньої небезпеки немає. Він не ховається в норі, а стоячи «стовпчиком» на Сурчин (в горах на камені) свистить, сигналізуючи про наближення небезпеки.

Ссылка на основную публикацию