Атлантичний тупик – цікава морська птиця

У цій статті мова піде про милих і симпатичних птахів, чия назва мало відомо широкому загалу, а саме – про атлантичних тупиках. Ім’я цих птахів пов’язане з круглою формою їх дзьоба. Ці птахи мешкають на території Північної Атлантики, а також частини Арктики. Крім того, потрібно сказати, що цей вид гніздиться ще й на узбережжях Північної Америки та Ісландії.

Цей вид літає не високо, десь близько десяти метрів над водою, швидко, зі швидкістю 80 кілометрів на годину, майже кожен глухий кут може в день пролітати до сотні кілометрів.

Велику частину часу тупики проводять в океані, як пінгвіни. У них червоні перетинчасті лапки, як у качки, білий животик, червоний невеликий дзьоб з жовтим обідком в районі ніздрів, і короткі чорні крила. Таким чином створюється враження, що вони ходять, немов у фраку. Ходою тупики нагадують гусей – ходять вони перевальцем, трохи хитаючись вправо і вліво.

Ці птахи вивчені дуже слабо, швидше за все через те, що до них неможливо застосувати кільцювання. Жоден сплав не витримає бурхливого життя паффіна: адже йому доводиться дертися по камінню, вигрібати гори землі, занурюватися в море. Через кілька років, якщо кільце ще тримається – нічого на ньому прочитати не вдається.

Чому тупика називають «похмурий клоун»

Ці пташки невеликих розмірів досягають в цілому тридцяти п’яти сантиметрів, розмах крил доходить до п’ятдесяти (див.). Залежно від статі, важать від чотирьохсот до п’ятисот грам. Самці зовні більші за самок, окрас дзьоба залежить від віку і стану здоров’я птиці, але в цілому, якщо взяти в руки самку і самця, то дзьоб у самця ближче до червоного, а у самок світліше і ближче до коричнево-помаранчевого кольору. Очі маленькі, але добре розвинені, мають червоне кожістое освіту по колу. Через забарвлення пір’я на цих ділянках, тупики віддалено нагадують похмурого клоуна. Щоки у них такого ж кольору, як животик.

Нора тупика

Тупик ховається від ворогів в підземних сховищах – норах. Мало хто птахи вміють рити нори, тупики – з їх числа. І риють вони грунтовно: не просто ямку в землі, а великі нори, що доходять в довжину до 1 метра, де є гніздо і “туалет”. Вони дуже уважні до будь-яких змін поблизу гнізда, будь то поява сліду або нового каменю. Перше гніздо будують на другий рік свого життя.

Тупики вміють плавати, добре пірнають, затримуючи дихання до хвилини. Під час польоту цей птах повинні дуже швидко змахуючи крилами – адже вони у тупиків невеликі. Що цікаво – в польоті ці птахи “муркочуть”, тобто звуки, які вони видають, дуже схожі на муркотіння котів. А коли глухий кут заходить в своє житло – нору, вони, як не дивно – гарчать!

чим харчується

Харчування таке ж, як і у місцевих океанічних птахів – це дрібна риба, в основному піщанки, мойва, мальки тріски, зрідка піщані вугри. Дорослі особини завдяки своєму міцному дзьоба люблять розкривати і ласувати молюсками. Під час годування пташенят в раціоні превалюють рачки і креветки. В день, в залежності від наявності гнізда, сезону залицяння, доросла особина намагається наловити не менш п’ятдесяти рибок.

Ці птахи цікаві і по-своєму унікальні, наприклад, так ловити рибку може тільки паффін (тупик): щоб не літати до гнізда з кожної спійманої рибкою, він пристосувався ловити рибку, тримаючи в дзьобі попередню свіжоспійману. У цьому йому допомагає його шорсткий язичок: він тримає своєю мовою голову риби, інша ж частина (тіло і хвіст риби) звисає з його дзьоба. Зазвичай за один раз він ловить таким чином 10-15 рибок.

Шлюб і пташенята

У літні місяці колонії тупиків можна побачити на скелях по всій північній частині Атлантичного океану. Шлюбний період починається навесні. Птахи чистять клювики об каміння, обгризають крейдяні виступи, чепуряться. Чистий і доглянутий дзьоб, як і голос, грають важливу роль в залученні до себе уваги дами серця.

Створені пари живуть разом багато років і рідко розпадаються, в такій сім’ї закидання голови служить нагадуванням про союз. Зовні це рух нагадує кивок, з обопільним киснем дзьоба. В гнізді звичайно кладка з одного-двох яєць. Діти схожі на маленьких темно-сірих каченят, які вперше покидають гніздо через півтора два місяці. Пташенята вистрибують із гнізда в воду і починають полювати, в перший час з підтримкою батьків, потім повністю самостійно.

Кого боїться тупик

Головний ворог паффіна – великі чайки. Поморники полюють на тупиків, нападаючи на них на льоту. Але це не найстрашніші вороги паффінов, найжорстокіший їх ворог, звичайно ж – людина. Яйця морських птахів привертають на узбережжі людей, для яких скелі – не завада. Слідом за людиною на березі з’явилися кішки, собаки, і щури, які теж не проти поласувати яйцями і пташиним м’ясом.

Поселення паффінов в XX столітті стали зовсім рідкісними, у багатьох місцях колонії зникли зовсім. Зараз все змінилося в кращу сторону: у багатьох країнах (але не в Ісландії, на Фарерах і Лофотенських островах) промисел давно заборонений, або зовсім, або посезонно. Зараз на перший план вийшла інша загроза: танкерні перевезення і забруднення моря нафтою. Адже місця проживання птахів – Північне і Норвезьке море, а також вся Північна Атлантика – в цих місцях зараз дуже багато танкерів. Крім того, позначається на птахах і те, що в морі стало мало тріски і хека – лов цієї риби дуже інтенсивний. Наш невеличкий твір про таку цікаву птаху закінчено.

Ссылка на основную публикацию