Андская гірська кішка: зовнішність, спосіб життя, охоронний статус

характеристика значення
Середня вага 4-7 кг.
Тривалість життя 10-12 років
Приблизна ціна

Мініатюрні андские кішки – зникаючий маловивчений вид. Вони населяють важкодоступні регіони Південної Америки. Вперше Leopardus jacobitus вдалося зняти на відео тільки в 2003 році. Але по шкурам на місцевих ринках зоологи вже здогадувалися, що в Андах, крім рідкісної пампасової кішки, живе ще один вид дрібних хижаків.

8 Фото Андской кішки

Натисніть на маленьке зображення, щоб його збільшити.

ареал проживання

Довгий час про андской кішці не було невідомо нічого, крім самого факту її існування. Вперше схожі тварини згадуються в записах мисливців 1865 року. Місцеві жителі, вистежуючи хутрових звірів, помічали її на високогір’ї. Два зоолога зустріли плямисту красуню в 1980-му, їм вдалося зробити фото і поспостерігати за пошуками видобутку.

Через 18 років біолог Дж. Сандерсон зробив фото андской кішки, поміченою на кордоні Перу і Чилі. У 2000-х рідкісним видом стали цікавитися направлено – дослідження дали деякі плоди. З’ясувалося, що ареал проживання андской кішки становить близько 600 км2, тягнучись від півдня Перу через Болівію до північно-західних кордонів Аргентини.

Leopardus jacobitus селяться далеко від людей, на висоті від 1800 до 5000 метрів. Це суворі, бідні рослинністю місця, де майже завжди холодно. Взимку кішки в пошуках тепла і їжі спускаються нижче, але тут їм загрожує небезпека – собаки, мисливці, пастки браконьєрів.

Незважаючи на докладені зусилля, чисельність андських кішок скорочується – в світі залишилося близько 2000 особин, більшість яких мешкає на неохоронюваних територіях. У заповідниках за допомогою фотопасток реєструють поодинокі випадки їх присутності.

опис

Розміри відповідають домашньої Мурку, але андская кішка виглядає більшим через пухнастою вовни і довгого хвоста. Вага близько 5 кг, довжина тіла 60-80 см. Середня тривалість життя невідома, імовірно 10-12 років. Зовнішні дані:

  • голова в формі тупого клина;

  • очі середнього розміру, медового або зеленуватого кольору;

  • мордочку прикрашають дві чіткі смуги, що звужуються від очей до щік;

  • вуха високі, широкі, добре відкриті з м’яко заокругленим кінчиком;

  • кінцівки довгі сильні, округлі великі лапи нагадують рисячі;

  • тулуб дуже гнучке – при зустрічі з потенційним ворогом високо підстрибує, скаче в різні боки, виробляючи неймовірні кульбіти.

Шерсть густа середньої довжини з теплим щільним підшерстям. Основний колір – мишачий або сірий. По тілу розкидані маскувальні плями коричневого «іржавого» відтінку, розташовані вертикально. Розсип плям на грудях і лапах майже зливається намистами. Довгий товстий хвіст прикрашений широкими темними кільцями.

Місцеві жителі раніше вважали андських кішок самцями, а Пампасская – самками одного виду. Але у них є суттєві відмінності:

ПОРІВНЮЄМО

Андського

пампасская

хвіст

2/3 довжини, товстий з тупим кінчиком

1/3 довжини, звужується до кінчика

темні кільця

Широкі до 6 см на хвості, розірвані на передніх лапах

Тонкі до 2 см на хвості, суцільні на передніх лапах

вуха

Високі до 6 см, кінчик закруглений, пофарбовані в базовий сірий колір

Середні загострені, темніше основного забарвлення

мочка носа

Середня, темна до чорного

Велика, рожева

забарвлення

Рівний сірий з великими рудими плямами, через що кішка здається рудої

Сіра і руда шерсть упереміш, плями розміром з монету або відсутні

кінцівки

Високі стрункі кінцівки пристосовані для бігу по гірській місцевості, лазіння по стрімких схилах

Короткі потужні лапи підходять для низинних регіонів, для розвитку хорошій швидкості на рівнинних ділянках

Болівійці відзначають, що Хуака тити (андская) вважає за краще суху місцевість високо в горах, а «розуму тити» (пампасская) – просторі болотисті плато.

Спосіб життя

Звички і спосіб життя Leopardus jacobitus погано вивчені. Як і більшість інших котячих, що це поодинокі територіальні тварини. При зустрічі з одноплемінником або потенційним ворогом вважають за краще піти від конфлікту.

характер

Андские гірські кішки не полохливі – при зустрічі з людьми, якщо ті не роблять спроб зловити тварину, не звертають на людину уваги. Кільком зоологам вдавалося спостерігати полювання, процес мічення території, гру, безтурботний сон на камені. Кішки бачили їх, але не виявляли занепокоєння.

У 2004 болівійці наділи на спійману самку нашийник з радіопеленгатором. Це дозволило встановити, що андские кішки проявляють підвищену присмеркову активність. Припущення про нічний спосіб життя не підтвердилися – днем ​​вони теж долають значні відстані. Можливо, це пов’язано з збіднінням мисливських угідь.

харчування

Високогірні райони Анд бідні рослинністю. У достатку тут зустрічалися тільки віскаші – родинні шиншилам гризуни, схожі на кроликів з болючих хвостом. Невибагливі звірята харчуються мохом і лишайниками, живуть колоніями, активні вранці і ввечері.

Віскаші складають до 90% раціону андской кішки – більше так високо майже нікого не зустрінеш. Але місцеві винищують їх заради цінних шкурок і м’яса. Хижаки гинуть, потрапивши в капкани для гризунів, спіймані мисливськими собаками. Популяція віскаша скорочується через видобуток газу і нафти, землеробства, скотарства, туризму.

розмноження

Займана самцем територія перевищує 50 м2, її ж ділять між собою дві-три самки. Про шлюбних ритуалах нічого не відомо, кошенята з’являються на світ навесні-влітку. Народжується одне, рідше два кошеня. Коти не допомагають ростити потомство. Зоологи двічі зустрічали самку з кошенятами – малюки ховалися серед каменів, мати полювала, не проявляючи агресії.

Молодняк до року тримається неподалік від матері. Фізіологічна зрілість настає до двох років, самці дозрівають швидше. Статевий диморфізм не виражений. Поки вчені не знайшли ніяких особливостей цієї сфери життя, які відрізняли б Leopardus jacobitus від інших дрібних видів котячих.

охоронний статус

У 2002 році андские гірські коти зі списку вразливих потрапили в перелік видів, що знаходяться під загрозою зникнення. Вид занесений до Червоної Книги МСОП і список CITES – конвенція про міжнародну торгівлю дикими представниками фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення.

У Перу, Аргентині і Болівії заборонено полювання на андських кішок, вилов, володіння, торгівля живими або частинами тіла. У Чилі полювання на андських і Пампасская кішок карається штрафом до 6000 $, при повторному порушенні – тюремним строком до 3 років. З 36 заповідних територій докази присутності рідкісного виду виявлені в 24 областях, контакти поодинокі.

Утримання в неволі

Тричі болівійським зоологам траплялися поранені тварини, в 1990-х була спіймана здорова самка. Вона загинула через рік утримання в неволі з нез’ясованих причин. Нездатність виживати на штучно обмеженій території вважається доведеною. Побачити цих тварин можна тільки на їхній батьківщині – в жодному зоопарку світу Leopardus jacobitus немає.

Незважаючи на відносно м’який нелякливі характер, андская гірська кішка – дикий хижак. Як і манула, її неможливо приручити. Хоча місцеві називають її дурною за те, що навіть дорослі особини підпускають до себе людину, спроби одомашнення не увінчалися успіхом. Продаж, купівля, зміст на території України є незаконними.

культурна значимість

Болівійці вважають «тити» священною твариною. Місцеві жителі проводять різні ритуали на удачу, використовуючи частини тіла, шкури або чучела андських і Пампасская кішок. Перші обіцяють успішний урожай, бережуть худобу від хвороб, а срібні «кілку-тити» притягують багатство.

Сільські жителі вірять, що андские коти належать Пачамама – богині, яка уособлювала Природу. Якщо при зустрічі її вихованець доброзичливий до людини, наступний рік пройде добре. Якщо кіт шипить або нападає – чекай біди. Білорус, який убив кішку мисливець виявляється в боргу у Пачамама. Він повинен відплатити їй, здійснюючи релігійний ритуал.

З видобутку роблять опудало – наповнюють шкірку шерстю, прикрашають стрічками, кольоровими нитками, монетами, листям коки. Останки ховають на місці загибелі кота. Шаман висвітлює опудало, яким мисливець і його сім’я будуть поклонятися довгі роки. Поки з тотемом звертаються шанобливо, чоловіки можуть виходити на промисел, не боячись гніву богині.

Члени Союзу Андских Котів ведуть просвітницьку діяльність серед місцевого населення, доносячи до віддалених громад державні закони, пояснюючи важливість збереження рідкісних видів. Спільно з представниками влади вони беруть участь в організації сільськогосподарської діяльності та туризму на територіях, важливих для відродження популяції.

Ссылка на основную публикацию